Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ




Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
«Οι Ελληνες κράτησαν ανοιχτή την καρδιά και τις πόρτες τους»
«Ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε με μεγάλη γενναιοδωρία στις ανάγκες σας, παρότι αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση».

«Οι Ελληνες κράτησαν ανοιχτή την καρδιά και τις πόρτες τους»
Το μήνυμα αυτό, μαζί με την επισήμανση ότι οι φράχτες οδηγούν σε διαιρέσεις, έστειλε χθες το πρωί από τη Λέσβο και το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώ το ίδιο επισημάνθηκε και στην κοινή διακήρυξη για το Προσφυγικό, που υπέγραψε από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.
Παράλληλα, οι τρεις ιεράρχες, που έστειλαν παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, επέκριναν τα κλειστά σύνορα στην Ευρώπη, ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, καταδίκασε τη συμπεριφορά όσων ύψωσαν τείχη και φράχτες.
«Ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες. Και είμαι υπερήφανος γι' αυτό, τη στιγμή που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν τείχη και φράχτες και πέταγαν δακρυγόνα και σφαίρες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή», είπε ο κ. Τσίπρας.
Στο μήνυμα που έστειλε από τη Μόρια ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους πρόσφυγες να μη χάνουν την ελπίδα και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βρεθεί άμεσα μία λύση. «Ξέρω ότι πονάει πολύ η κατάσταση που βιώνετε, όσα αφήσατε πίσω σας, δίχως να γνωρίζετε τι επιφυλάσσει το μέλλον, ελπίζοντας να φτιάξετε μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη», είπε ο Ποντίφικας και πρόσθεσε: «Ηρθα εδώ απλά και μόνο για να σταθώ δίπλα σας, να ακούσω τις ιστορίες σας, να σας κοιτάξω στα μάτια. Ελπίζουμε ο κόσμος όλος να μας ακούσει και να ανταποκριθεί με έναν αξιοπρεπή τρόπο».

«Οι Έλληνες κράτησαν ανοιχτή την καρδιά και τις πόρτες τους»

Από το λιμάνι της Μυτιλήνης, λίγο αργότερα, ανέφερε: «Θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου στον ελληνικό λαό ο οποίος παρά τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει, μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά και ανοιχτές τις πόρτες του. Και ακολούθως συνέχισε: «Οι ανησυχίες των θεσμών και του κόσμου είναι κατανοητές και νόμιμες. Παρ' όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί αλλά άνθρωποι».
Αναφέρθηκε στο άγχος, στον φόβο και στις ελλείψεις των προσφύγων, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και ζήτησε να μην ξεχνάει η διεθνής κοινότητα ότι αυτοί δεν είναι αριθμοί, αλλά άνθρωποι και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.
Χαρακτήρισε τη Λέσβο ως κοιτίδα πολιτισμού, τόνισε ότι «οι φράχτες οδηγούν σε διαιρέσεις», σημείωσε ότι δεν αρκεί η επίλυση των επειγουσών αναγκών της στιγμής, αλλά η ανάπτυξη πολιτικών γενικής αποδοχής, εξηγώντας ότι «πρέπει να αγωνιστούμε σθεναρά εναντίον της ανεξέλεγκτης παραγωγής και διακίνησης όπλων», ζήτησε «να χάσουν κάθε υποστήριξη όσοι επιδιώκουν σχέδια μίσους» και πρόσθεσε ότι μόνο με τη συνεργασία όλων των διεθνών οργανισμών θα εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την προσφυγιά. Αποκάλεσε ιστορική πρόκληση την επίσκεψη των τριών ιεραρχών στη Λέσβο και τόνισε ότι όποιος κινείται με αγάπη, υπηρετεί την ειρήνη, ενώ έκλεισε το μήνυμά του με ένα «ευχαριστώ» στα ελληνικά.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον χαιρετισμό του είπε ότι «ο κόσμος θα κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή την κρίση» και ζήτησε να πάψει το Αιγαίο να είναι τάφος και να γίνει θάλασσα ειρήνης.

 Ο Πάπας Φραγκίσκος στο κέντρο της Μόριας. «Ηρθα εδώ απλά και μόνο για να σταθώ δίπλα σας, να ακούσω τις ιστορίες σας, να σας κοιτάξω στα μάτια. Ελπίζουμε ο κόσμος όλος να μας ακούσει και να ανταποκριθεί με έναν αξιοπρεπή τρόπο», είπε στους πρόσφυγες.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος δήλωσε ότι το δράμα των προσφύγων δείχνει «το πλήρες μέγεθος της χρεοκοπίας της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια απέναντι σε αυτούς του ανθρώπους και όχι μόνο» και έκανε έκκληση στον ΟΗΕ «να αναλάβει τα δέοντα για να αντιμετωπιστεί αυτή η τραγική κατάσταση».
Στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν στη Μόρια οι τρεις ιεράρχες ανέφεραν ότι η τραγωδία της αναγκαστικής μετανάστευσης είναι μια κρίση της ανθρωπότητας και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα «για μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων».
Πήρε μαζί του και 10 πρόσφυγες
Κατά την επιστροφή του στην Ιταλία, ο Ποντίφικας πήρε μαζί του 8 Σύρους πρόσφυγες και 2 Αφγανούς μετανάστες, που επιλέχθηκαν από αντιπροσωπεία του Βατικανού μετά από κλήρωση που έγινε στο κέντρο φιλοξενίας  στο Καρά Τεπέ.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Ο ΠΑΠΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
Έστειλε το μήνυμα των προσφύγων σε 1,5 δισ. ανθρώπους

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο υποδέχθηκαν τον Πάπα Φραγκίσκο στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης.

 «Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ένας θρησκευτικός ηγέτης που υπερβαίνει τα όρια της θρησκείας του», είχε σχολιάσει ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων WIN/Gallup International, Ζαν- Μαρκ Λέγκερ, για τα ευρήματα έρευνας σε 64 χώρες, σύμφωνα με τα οποία ο Ποντίφικας αναδείχθηκε πιο δημοφιλής από τους παγκόσμιους ηγέτες με ποσοστό αποδοχής 85% μεταξύ των καθολικών, 65% μεταξύ των Εβραίων και περισσότερο από 50% μεταξύ των προτεσταντών. Αλλωστε η διεισδυτικότητά του στις μάζες είναι περισσότερο από προφανής κατά τις επισκέψεις του, οι οποίες προσελκύουν εκατομμύρια κόσμου, προκαλώντας φρενίτιδα στον Τύπο.
Αυτός είναι κι ένας επιπλέον λόγος που η επίσκεψή του στη Λέσβο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο, φέρνει το νησί του Βορείου Αιγαίου στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Η Λέσβος βρίσκεται εδώ και καιρό στον «χάρτη» των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης ως «σταθμός» της μεγαλύτερης μετακίνησης ανθρώπων στη σύγχρονη εποχή και η κοινή επίσκεψη των τριών ηγετών της Χριστιανοσύνης αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για το ελληνικό κράτος και τις τοπικές Αρχές να δείξουν σε κοινό εκατομμυρίων ανθρώπων μέσω της τηλεοπτικής κάλυψης την κατάσταση όπως ακριβώς είναι, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα αφύπνισης για την προσφυγική κρίση. 

Ο ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας χαιρετά μικρούς πρόσφυγες.
 
Το ηχηρό αυτό μήνυμα ανέλαβαν να μεταδώσουν 53 δημοσιογράφοι του διεθνούς Τύπου, ειδικοί σε θέματα της Αγίας Εδρας, οι οποίοι συνόδεψαν τον Πάπα Φραγκίσκο αλλά και ακόμα 200 που διαπιστεύτηκαν για να καλύψουν την επίσκεψή του. Ο Πάπας, γιος Ιταλών μεταναστών στην Αργεντινή, προτρέπει συχνά-πυκνά τις καθολικές εκκλησίες ανά τον κόσμο να δεχτούν και να περιθάλψουν οικογένειες προσφύγων. Και δεν είναι τυχαίο που το πρώτο του ταξίδι, αφότου έγινε Πάπας το 2013, ήταν στη Λαμπεντούζα, που σαν τη Λέσβο έχει ταυτιστεί με τη συχνά σκληρή μοίρα των προσφύγων και μεταναστών.
Ο Πάπας έχει το πλεονέκτημα να απευθύνεται σε ένα ακροατήριο που ξεπερνάει το 1,5 δισ. και να το κάνει με τη λάμψη ενός «σταρ» (εξάλλου, ο Πάπας έχει εμφανιστεί σε εξώφυλλο του «Rolling Stone»). Τέλη Μαρτίου απέκτησε λογαριασμό στο Ιnstagram και μέσα σε 12 ώρες περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι ακολουθούσαν τον λογαριασμό «Franciscus». Μέχρι δε τις 11 Απριλίου είχε περισσότερους από 2,2 εκατ. ακόλουθους, με τα σχόλια σε ό,τι ανεβάζει να φτάνουν συχνά και τα 35.000

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/oi_ellines_kratisan_anoixti_tin_kardia_kai_tis_portes_tous-64362864/

Δεν υπάρχουν σχόλια: