Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Το Αιγαίο στα δόντια της Τουρκίας!




Με τις πλάτες Αμερικανών και Ευρωπαίων
Το Αιγαίο στα δόντια της Τουρκίας!
Στήνουν προγεφύρωμα στις Οινούσσες και καθεστώς πολιορκίας στο Καστελλόριζο
Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται το Αιγαίο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας εν γένει, καθώς η Άγκυρα τραβάει το σκοινί, δημιουργώντας σκηνικό έμπρακτης αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, ανατροπής της Συνθήκης της Λωζάννης και θέτει τις προϋποθέσεις ακόμα και για κλίμα εκτεταμένης έντασης.
Τις ίδιες ώρες οι ΗΠΑ παρουσιάζονται ως Πόντιος Πιλάτος, καθώς ύστερα από τις ταυτόχρονες επαφές που είχαν σε Αθήνα και Άγκυρα οι αμερικανοί πρέσβεις (Ν. Πιρς και Τζ. Μπας) με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών (Δ. Παρασκευόπουλο και Φ. Σινιρλίογλου) προέτρεψαν τις δύο πλευρές απλώς «να τα βρουν μεταξύ τους». Ωστόσο εντύπωση προκάλεσε η στάση της Ρωσίας, που μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διαμήνυσε πως «ο τουρκικός επεκτατισμός και οι συνεχείς παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, σε συνδυασμό με την ανεκτικότητα των ΝΑΤΟϊκών δεν μπορεί να οδηγήσουν σε τίποτα καλό.
Απειλή για την ακεραιότητα της χώρας
Η Ελλάδα, γονατισμένη από την οικονομική και κοινωνική κρίση που επέβαλαν οι δανειστές με τα Μνημόνια της λιτότητας, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη και με σοβαρούς εθνικούς κινδύνους. Η Ελλάδα, όπως επισημαίνουν έγκυροι πολιτικοί, διπλωματικοί αλλά και στρατιωτικοί κύκλοι, μπορεί κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον να αρχίσει, σιγά σιγά, να βλέπει μια οικονομική ανάκαμψη, όμως αν κολοβωθεί τώρα εδαφικά και αμφισβητηθεί πλήρως και έμπρακτα η κυριαρχία της, τότε είναι σχεδόν απίθανο να ανακτήσει στο απώτερο μέλλον ό,τι απολέσει από τη συνεχώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας.
Η Άγκυρα, έχοντας πλέον αποθρασυνθεί τελείως, εκμεταλλεύεται ακόμα και την ίδια την παρουσία της νατοϊκής αρμάδας στο Αιγαίο και εγγράφει καθημερινά τις μονομερείς της διεκδικήσεις και επιχειρεί με πράξεις (εκτεταμένες αεροναυτικές και αποβατικές ασκήσεις, NOTAM που διχοτομούν το Αιγαίο, διαρκείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου, προκλητικές εισβολές τουρκικών σκαφών σε κρίσιμες και ευαίσθητες περιοχές όπως οι Οινούσσες, το Καστελλόριζο, η Ρω κ.ά.) να επιβάλει βίαιη αλλαγή του status quo στο Αιγαίο και ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάννης.
Δημιουργούν τετελεσμένα
Οι Τούρκοι πραγματοποιούν πραγματικά στοχευμένες και με μεγάλη ακρίβεια προκλήσεις ώστε να δημιουργούν καθημερινά πλέον τετελεσμένα στο Αιγαίο, σε μια περίοδο μάλιστα που οι δανειστές έχουν την Ελλάδα στο καναβάτσο και την απομυζούν οικονομικά.
Οι Οινούσσες, όπως έχει επισημάνει με πρωτοσέλιδό του το «Π», είναι το κρίσιμο σημείο που οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν με πράξεις πλέον τετελεσμένα, ενώ τις τελευταίες μέρες η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της και αμφισβητεί έμπρακτα και την κρίσιμη περιοχή του Καστελλόριζου.
Όπως σημειώνουν έγκυροι διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι, η Τουρκία πλέον σπεύδει να «εισπράξει» και να «αξιοποιήσει» όλα όσα κέρδισε από την υπόθεση των Ιμίων πριν από περίπου δέκα χρόνια και ταυτόχρονα να επεκτείνει τα διπλωματικοστρατιωτικά «κεκτημένα» των Ιμίων σε άλλες ευαίσθητες περιοχές.
Ανησυχία για το στρατιωτικό κεκτημένο και την καρατόμηση Νταβούτογλου
Η ελληνική πλευρά ανησυχεί και προβληματίζεται με την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα. Κατά τις εκτιμήσεις έγκυρων πολιτικών και διπλωματικών κύκλων, όλη αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα βαίνει εκ παραλλήλου με μια σταδιακή αναβάθμιση -εκ νέου- του ρόλου του Στρατού στην Τουρκία. Όπως μάλιστα σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι, το στρατιωτικοδιπλωματικό κατεστημένο στην Τουρκία, με το οποίο συγκρούστηκε αρχικά ο Ερντογάν και φάνηκε να το παραμερίζει, μπαίνει και πάλι, σιγά σιγά, στο πολιτικό παιχνίδι, κυρίως για δύο λόγους:
- Λόγω του Κουρδικού και των μεγάλων πολεμικών μετώπων που έχει ανοίξει η Τουρκία με Κούρδους και Συρία, που εκ των πραγμάτων δίνουν μεγαλύτερη εξουσία στους στρατιωτικούς για να τα διαχειριστούν.
- Λόγω του ότι ξεθύμανε η πολύκροτη υπόθεση «Βαριοπούλα», όπου είχαν εμπλακεί ανώτατοι στρατιωτικοί, μέρος των οποίων κάτι κερδίζει από τα δικαστήρια και επαναδραστηριοποιείται στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Παράλληλα η Αθήνα ανησυχεί και από την καρατόμηση του Νταβούτογλου και την απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος, καθώς εκτιμά πως αυτή η εξέλιξη ενισχύει το σκληροπυρηνικό κατεστημένο και τον Ερντογάν. Όπως σημειώνουν πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι, είναι πιθανό η καρατόμηση του Νταβούτογλου να επηρεάσει και τη συμφωνία για το Προσφυγικό, με εκ νέου αύξηση των ροών προς την Ελλάδα, αλλά και να κάνει ακόμα πιο προκλητική τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο. Εκτιμούν ακόμα πως ο Νταβούτογλου ήταν ένας δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία και αυτό διότι ισορροπούσε ανάμεσα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και το σκληρό κατεστημένο.
Θέλουν προγεφύρωμα στις Οινούσσες
Η ελληνική πλευρά, με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που διαθέτει (όπως ανέφερε σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του το «Π» πρόσφατα), έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία επιδιώκει κάτι παραπάνω από ένα «γκριζάρισμα» στη γεωπολιτικά κρίσιμη συστάδα νησιών και νησίδων στις Οινούσσες. Όπως επισημαίνουν έγκυρες διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, «οι συνεχείς υπερπτήσεις και παραβιάσεις πάνω από έδαφος ελληνικό, όπως συμβαίνει στις Οινούσσες, συνιστά με βάση το διεθνές δίκαιο μπλοκάρισμα άσκησης πλήρους κυριαρχίας». Σημειώνουν επίσης πως στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι μόνο η νομική αμφισβήτηση του status quo, αλλά η θεμελίωση -έμπρακτα- εγγύτητας συνόρων μέσω των θαλασσίων ορίων, με άλλα λόγια ένα ιδιότυπο είδος χερσαίων συνόρων με τις μικρασιατικές ακτές.
Ο στόχος των Τούρκων, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι η νησίδα Βάτος, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Οινουσσών, είναι ακατοίκητη και απέχει μια ανάσα από τα μικρασιατικά παράλια. Εξ ου και μετά την τοποθέτηση μιας διμοιρίας ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων στην Παναγιά, που και αυτή ήταν ακατοίκητη (δίπλα στη νήσο Οινούσσα και σε πολύ μικρή απόσταση από τη Βάτο), το βάρος πέφτει στη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας για τη Βάτο, που θεωρείται ως το πιο κρίσιμο και το πιο καυτό τμήμα των Οινουσσών.
Έμπειρος διπλωμάτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Τούρκοι έκαναν ό,τι μπορούσαν, διαχρονικά, για να έχουν έλεγχο στη νησίδα Βάτος, διότι ουσιαστικά θα δημιουργούσαν προγεφύρωμα στην καρδιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον Ιούνιο του 1923, καθυστέρησε και μπλόκαρε την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης (που προέβλεπε ανάμεσα σε άλλα και τον καθορισμό των θαλασσίων ορίων που περιλαμβάνουν νήσους και νησίδες που βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση των 3 ν.μ. από την ακτή - Άρθρο 2, εδάφιο 2, Άρθρα 5 και 6) επί τρεις ημέρες για το θέμα της νησίδας Βάτος. Η τουρκική πλευρά επέμενε για τη νησίδα Βάτος προκειμένου να μείνει στην κυριαρχία της, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο να δίνει μάχη και να επιμένει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει τέτοιου είδους προγεφύρωμα στο Αιγαίο και τελικά η νησίδα Βάτος πέρασε στην ελληνική κυριαρχία.
Το ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, η αποβατική «Efes 2016». Για τον σκοπό αυτό η Άγκυρα έχει δεσμεύσει μεγάλες περιοχές του Αιγαίου για έναν μήνα, με στόχο τα ελληνικά νησιά και ειδικότερα τις Οινούσσες, αφού το βασικό σενάριο της άσκησης διεξάγεται πολύ κοντά στο νησί.


Η άσκηση «Efes 2016» θα ολοκληρωθεί, με αποβατική και αεροκίνητη ενέργεια, στον κόλπο του Seferihisar, σε απόσταση δηλαδή μικρότερη των 60 χλμ. από τη Χίο και τη νήσο.
Η Άγκυρα έχει κινητοποιήσει 8.500 στρατιώτες και 50 μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα θέτοντας σε ετοιμότητα τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.
Τουρκική πολιορκία στο Καστελλόριζο
Πάντως, η Τουρκία άνοιξε τις τελευταίες ώρες και ένα ακόμα καυτό και επικίνδυνο μέτωπο στο Αιγαίο, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις και την αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά έβαλε στο στόχαστρο τη Ρόδο και το Καστελλόριζο, αξιώνοντας να αλλάξουν τα όρια του FIR Αθηνών.
Με ΝΟΤΑΜ που έχει εκδώσει δέσμευσε μια περιοχή για τη διεξαγωγή μέρους της αποβατικής άσκησης «Efes 2016» μεταξύ των δύο ελληνικών νησιών στο νότιο άκρο του Αιγαίου, οι συντεταγμένες της οποίας ωστόσο περικλείουν και μεγάλο μέρος του FIR Αθηνών. Όπως σημειώνουν στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι, η Τουρκία επιχειρεί να θέσει σε καθεστώς «πολιορκίας» και το Καστελλόριζο, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο το πεδίο της αμφισβήτησης του status quo στο Αιγαίο.
Η ελληνική πλευρά αντέδρασε και με δική της ΝΟΤΑΜ ακύρωσε επί της ουσίας την τουρκική και προειδοποίησε την Άγκυρα να μην παραβιάσει τους κανόνες της εναέριας κυκλοφορίας εντός του FIR Αθηνών, οι οποίοι προβλέπουν κατάθεση σχεδίων πτήσεων.
Το ίδιο ωστόσο είχε πράξει η Ελλάδα και στην άσκηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποίησαν οι Τούρκοι μεταξύ Λέσβου - Χίου - Σκύρου - Ψαρών πριν και μετά το Πάσχα, προειδοποιώντας για σεβασμό του κυριαρχικού δικαιώματος των 10 ν.μ., αλλά τα τουρκικά μαχητικά έκαναν «κόσκινο» το FIR Αθηνών και τον εναέριο χώρο στην περιοχή, προκαλώντας με σωρεία πτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος (Οινούσσες, Παναγιά) και σκληρές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν.

***
Έξω από τα δόντια τα λέει ο τ. πρέσβης Ι. Κοραντής - Ενδοτικές οι κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας στις τουρκικές προκλήσεις - Χρειάζεται μια πανεθνική συσπείρωση για να αποφύγουμε τον εθνικό ακρωτηριασμό
ΓΙΑ ενδοτική στάση έναντι της Τουρκίας κατηγορεί τις ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας ο πρώην πρέσβης και διοικητής της ΕΥΠ Ι. Κοραντής, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει τεράστιο λάθος την απόφαση να ζητηθεί η συνδρομή του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει μια πανεθνική συσπείρωση προκειμένου η χώρα μας να μην υποστεί οποιονδήποτε εθνικό ακρωτηριασμό. Δήλωσε, δε, βέβαιος ότι «οι Συνέλληνες είναι έτοιμοι να στερηθούν τα πάντα, αρκεί να κρατηθεί η χώρα μας αλώβητη». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Επί του πιεστηρίου», άσκησε δριμεία κριτική στους χειρισμούς που έγιναν από ελληνικής πλευράς στο πεδίο των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. «Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, για να μην πάω πιο πίσω, οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν τις τουρκικές προκλήσεις με αυτό το οποίο επισήμως λέγεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εγώ θα χρησιμοποιούσα άλλον όρο, μια ενδοτική πολιτική». Επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να τηρήσει μια πιο σθεναρή στάση, κλιμακώνοντας με διαφόρους τρόπους τις αντιδράσεις της στις τουρκικές προκλήσεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και με αφορμή την πρόσφατη παρέμβαση των ΗΠΑ, σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον ακολουθεί τακτική Πόντιου Πιλάτου, που επί της ουσίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. «Δεν νομίζω να είναι ελληνικά τα αεροσκάφη τα οποία παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο ή να είναι σκάφη του ελληνικού Λιμενικού που εισέρχονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα», τόνισε. «Συνεπώς, αυτή είναι μια στάση Πόντιου Πιλάτου, που εξισώνει το θύμα με τον θύτη, το ξέρουμε εδώ και χρόνια, δεν μας εκπλήσσει». Ως προς την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο κ. Κοραντής ήταν ευθύς και απόλυτος: «Έγινε ένα πελώριο λάθος, να ζητηθεί, με πρόσχημα τον έλεγχο της ροής των λαθρομεταναστών - προσφύγων - μεταναστών προς την Ελλάδα, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο», σημείωσε.
«Βάλαμε με αυτόν τον τρόπο βούτυρο στο ψωμί των Τούρκων, μόνοι μας βάλαμε τα δαχτυλάκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας, άλλο που δεν ήθελαν οι Τούρκοι», είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τις επιδιώξεις της Τουρκίας, ο κ. Κοραντής τόνισε ότι αυτό που θέλει στην πραγματικότητα είναι να πετύχει τη διχοτόμηση του Αιγαίου, να αποκόψει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την ηπειρωτική Ελλάδα. Παρατήρησε ακόμη ότι κατά καιρούς βάζουν στόχο ένα νησί, παλαιότερα το Φαρμακονήσι και το Γαϊδουρονήσι, στη φάση αυτή τις Οινούσσες. «Οι Οινούσσες είναι ένα μικρό νησί με ισχυρό συμβολισμό για τους Τούρκους, βρίσκεται κοντά στα παράλιά τους και δοκιμάζουν τις αντοχές μας, δοκιμάζουν τις αντιδράσεις μας», ανέφερε. «Αύριο μπορεί να πάνε κάπου αλλού, σε ένα άλλο νησί, μεγαλύτερο, πιο βόρεια ή πιο νότια, η ουσία είναι ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο», τόνισε χαρακτηριστικά.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: