Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Δύο νέοι πρίνοι στον βυθό του Πατραϊκού



ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η 3D ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ
Δύο νέοι πρίνοι στον βυθό του Πατραϊκού
Ο Πατραϊκός Κόλπος «μίλησε» και φωνάζει... για κρυμμένο κοίτασμα πετρελαίου που ισοδυναμεί με τουλάχιστον δύο Πρίνους! Τα πρώτα θετικά σημάδια για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή του Πατραϊκού, του «οικοπέδου» που έχει ανατεθεί για έρευνες στην κοινοπραξία των εταιρειών «Ελληνικά Πετρέλαια - Edison» είναι πλέον γεγονός.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», οι πρόσφατες τρισδιάστατες σεισμικές καταγραφές υψηλής ευκρίνειας, των οποίων η επεξεργασία γίνεται στο Λονδίνο υπό την καθημερινή επίβλεψη στελεχών των ΕΛΠΕ, δείχνουν με σιγουριά ότι «επιβεβαιώνεται ο πρωτεύων γεωλογικός στόχος που είχε εντοπιστεί και με παλαιότερες έρευνες». Αυτή την επισήμανση κάνουν στελέχη της εταιρείας κρατώντας στα χέρια τους τα πρώτα δείγματα των σεισμικών ερευνών.
Βέβαια, οι επιστήμονες του Ομίλου εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι λέγοντας ότι «ακόμη είναι νωρίς για να υπάρξει σαφής εικόνα, καθώς η επεξεργασία και ερμηνεία των γεωφυσικών ερευνών θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου και εν συνεχεία απαιτείται γεώτρηση για να αποδειχθεί η ύπαρξη οικονομικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος». Ομως, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!
Σύμφωνα με «ρεαλιστικές εκτιμήσεις» που είχε κάνει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου ανέρχονται στα 200 εκατ. βαρέλια. Η ανακάλυψη κοιτασμάτων και η παραγωγή υδρογονανθράκων αναμένεται να συνεισφέρει τα μέγιστα σε τοπικό επίπεδο, ενώ θα ενισχύσει ουσιαστικά την εθνική οικονομία, καθώς από ένα και μόνο κοίτασμα πετρελαίου 100 εκατ. βαρελιών τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου θα είναι περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως, για τα επόμενα 25-30 χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι το μοναδικό «ζωντανό» κοίτασμα στη χώρα, αυτό του Πρίνου που διαχειρίζεται η «Energean Oil & Gas» έχει δώσει στα 33 χρόνια παραγωγής του κοντά στα 109 εκατ. βαρέλια.

 Στη συνάντηση της Αθήνας παρουσιάστηκαν σε εγνωσμένου κύρους εταιρείες οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον ελλαδικό χώρο», λέει ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου.

Το 2016 τα ΕΛΠΕ ξεκίνησαν τις σεισμικές έρευνες και τη χαρτογράφηση χωρίς τυμπανοκρουσίες. Ομως, με εντατικούς ρυθμούς και τηρώντας στο ακέραιο τη δέσμευση για μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση, η εταιρεία ολοκλήρωσε στα μέσα Φεβρουαρίου -και σε διάστημα μόλις 40 ημερών- τις πλέον εξειδικευμένες γεωφυσικές έρευνες που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα, καλύπτοντας συνολική έκταση περίπου 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού.
Για τον σκοπό αυτό και ύστερα από διεθνή διαγωνισμό που κέρδισε η Dolphin Geophysical UK, κατέπλευσε στο Ιόνιο το ερευνητικό σκάφος «Polar Empress» προκειμένου, με σεισμικές καταγραφές 1600 Km2 τριών διαστάσεων και άλλων 300 Km2 δύο διαστάσεων, να υπάρξει αναλυτική χαρτογράφηση των δομών του υπεδάφους και να γίνει κατανοητό το γενικότερο γεωλογικό μοντέλο της ευρύτερης περιοχής.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών εφαρμόστηκαν οι πλέον σύγχρονες τεχνολογικές μέθοδοι, απολύτως ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ σε ημερήσια βάση εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό παρατηρούσε την ευρύτερη περιοχή σε ακτίνα 2 χλμ. για τον έγκαιρο εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών και την άμεση διακοπή των εργασιών εντός μιας ζώνης προστασίας 750 μέτρων. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις των επιπέδων θορύβου στην ευρύτερη περιοχή, τόσο πριν και κατά τη διάρκεια των ερευνών, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή τους, επιβεβαιώνοντας τα χαμηλά επίπεδα θορύβου που παράγονται από τις γεωφυσικές έρευνες. Οι συστηματικές έρευνες της ΕΛΠΕ ΑΕ σε 26 περιοχές της χώρας, με γεωλογικές μελέτες, σεισμικές διασκοπήσεις και 75 γεωτρήσεις, επιβεβαίωσαν την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος με την ανακάλυψη τριών οριακών κοιτασμάτων (Δ. Ελλάδα, Ιόνιο, Θερμαϊκός κ.ά.) και έθεσαν τις βάσεις για περαιτέρω έρευνα.
Από την ίδρυσή της το 1975, η εταιρεία εστίασε την έρευνά της στη Δυτική Ελλάδα. Εκτέλεσε 6.200 Km σεισμικών διασκοπήσεων δύο διαστάσεων στην ξηρά και άλλα 24.500 Κm δύο διαστάσεων και 100 Km2 τριών διαστάσεων στη θάλασσα, τα αποτελέσματα των οποίων οδήγησαν στην εκτέλεση 38 χερσαίων και 12 θαλάσσιων γεωτρήσεων μερικές των οποίων έφτασαν σε βάθος μεγαλύτερο των 4.000m. Αποτέλεσμα των ερευνών ήταν η ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου/αερίου στο Δ. Κατάκολο και του βαρέος πετρελαίου στις Αλυκές Ζακύνθου, ο εντοπισμός υδρογονανθράκων σε πολλές γεωτρήσεις και η βαθιά γνώση της γεωλογίας της περιοχής.

«Είμαστε αποφασισμένοι, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με διεθνείς πετρελαϊκές, να επενδύσουμε για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου στη χώρα μας», λέει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης.

Θετικά μηνύματα από Αλβανία

Τα ΕΛΠΕ έχουν την πεποίθηση ότι στη Δυτική Ελλάδα, παρ’ όλο που είναι μια δύσκολη γεωλογικά περιοχή, υπάρχει σημαντικό πετρελαϊκό δυναμικό (σε Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Δ. Πελοπόννησο, Ιόνιο και Πατραϊκό), καθώς παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αντίστοιχες περιοχές στη νότια Αδριατική και την Αλβανία, όπου έχουν εντοπιστεί και αξιοποιούνται σημαντικά κοιτάσματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.
Σε κάθε περίπτωση, ο Όμιλος έχει αποφασίσει να συνεχίσει τις επενδύσεις. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στο «Έθνος της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια, Γρηγόρης Στεργιούλης, «είμαστε αποφασισμένοι, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές, να επενδύσουμε για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου στη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα των πολύχρονων επενδυτικών προσπαθειών του Ομίλου θα είναι απολύτως θετικό, δικαιώνοντας έτσι και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού».
Στην προσπάθεια των ΕΛΠΕ συνδράμει και η τεχνολογία που έχει βελτιωθεί θεαματικά, επιτρέποντας την εκτέλεση γεωφυσικών ερευνών με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια, αλλά και τη διάτρηση γεωτρήσεων σε βάθη μεγαλύτερα των 5.000 μέτρων, όπου βρίσκονται ανεξερεύνητοι γεωλογικοί σχηματισμοί.

Συνάντηση κορυφής
Το ραντεβού των 80 εταιρειών στην Αθήνα


Μόλις χθες Σάββατο ολοκληρώθηκε στη χώρα μας, παρουσία του υπουργού ΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη, η 45η Συνάντηση Πετρελαϊκών εταιρειών Κεντρικής, Νότιας - Ανατολικής Ευρώπης και Κασπίας (CEEC Scout Group Meeting), στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 160 εκπρόσωποι από συνολικά 80 διεθνείς εταιρείες του κλάδου. Ηταν μια πρωτοβουλία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ που συνδιοργάνωσε την εκδήλωση με την ΙΗS, μια από τις κορυφαίες εταιρείες του κόσμου στην παροχή εξειδικευμένων πληροφοριών στην Ενέργεια.
Στις κεκλεισμένων των θυρών Συνεδρίες, που διεξήχθησαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, οι εκπρόσωποι των εταιρειών αντάλλαξαν εμπιστευτικές επιχειρηματικές και επιστημονικές πληροφορίες γύρω από τις δραστηριότητές τους σε αυτή την τεράστια γεωγραφική έκταση.
Τα περισσότερα ηχηρά ονόματα του πετρελαϊκού κλάδου ήταν εκεί: ExxonMobil, Shell, Total, Noble, MOL, INA, NIS, Gazprom, Hunt, PGNiG, Vermillion, ΕΟΝ, Bankers, Vegas, JKX, MND, Nafta Petrol, Orlen και πολλές άλλες.
«Όντας η μεγαλύτερη ελληνική πετρελαϊκή εταιρεία, προχωρήσαμε στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, με έναν ξεκάθαρο στόχο. Αφενός, να παρουσιαστούν οι σχεδιασμοί και οι επιχειρηματικές δυνατότητες του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια που διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία και ιδιαίτερα έμπειρο προσωπικό, ενώ, παράλληλα, να αναδειχθεί το πετρελαϊκό δυναμικό της Ελλάδας, ώστε οι εγνωσμένου κύρους εταιρείες που διαθέτουν τις οικονομικές δυνατότητες και την τεχνογνωσία, να αξιολογήσουν σωστά τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον ελλαδικό χώρο», όπως εξήγησε στο «Εθνος της Κυριακής» ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου.


 Το «Polar Empress» σάρωσε 800 τ.χλμ.

Το ερευνητικό σκάφος «Polar Empress» σε διάστημα 40 ημερών πραγματοποίησε τις πλέον εξειδικευμένες γεωφυσικές έρευνες που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα, καλύπτοντας συνολική έκταση περίπου 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού.

12 καλώδια μήκους 8 χιλιομέτρων
Το ερευνητικό σκάφος με 12 καλώδια μήκους 8 χιλιομέτρων που κρέμονταν στο πίσω μέρος του πλοίου πραγματοποίησε στον Πατραϊκό Κόλπο σεισμικές καταγραφές 1.600 Km2 τριών διαστάσεων και άλλων 300 Km2 δύο διαστάσεων. Σκοπός ήταν να υπάρξει αναλυτική χαρτογράφηση των δομών του υπεδάφους και να γίνει κατανοητό το γενικότερο γεωλογικό μοντέλο της ευρύτερης περιοχής.

Το οικόπεδο χρυσωρυχείο
Η ανακάλυψη κοιτασμάτων στον Πατραϊκό Κόλπο και η παραγωγή υδρογονανθράκων θα ενισχύσει ουσιαστικά την εθνική οικονομία, καθώς από ένα και μόνο κοίτασμα πετρελαίου 100 εκατ. βαρελιών τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου θα είναι περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως, για τα επόμενα 25-30 χρόνια. Είναι χαρακτη-ριστικό ότι οι εκτι-μήσεις του υπουργείου Ενέργειας είναι για 200 εκατ. βαρέλια.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
http://www.ethnos.gr/politiki/arthro/dyo_neoi_prinoi_ston_bytho_tou_patraikou-64375729/

Δεν υπάρχουν σχόλια: