Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Σταύρου Τζίμα: Ο ιεράρχης Αναστάσιος



Ο ιεράρχης Αναστάσιος

Με μια λαμπρή τελετή στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι των Αρχών της περιοχής και πλήθος πιστών, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων-Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος εγκαινίασε, την Κυριακή, στο Αργυρόκαστρο τον ιερό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, ανεγερθέν εκ θεμελίων και δίπλα ακριβώς στην εκκλησία ένα σχολικό συγκρότημα.

Πριν από λίγες ημέρες εγκαινίασε στο Λιμπράζι, κοντά στο Ελμπασάν, μεγάλο υδροηλεκτρικό σταθμό, που κατασκευάστηκε με χρήματα της Εκκλησίας, και το αμέσως επόμενο διάστημα προβλέπεται να γίνουν από τον ίδιο τα εγκαίνια μιας άλλης εκκλησίας, στον δήμο Φοινικής, στον δρόμο προς τους Αγίους Σαράντα. Ο ακούραστος ιεράρχης συνεχίζει, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του και τις αντίξοες συνθήκες, απτόητος το έργο της ανόρθωσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Ήταν 12 Ιουλίου του 1991, όταν, προερχόμενος από τις ιεραποστολές της Αφρικής, πάτησε ως πατριαρχικός έξαρχος το πόδι του στο αεροδρόμιο των Τιράνων εξουσιοδοτημένος από το Φανάρι να αναστηλώσει την Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία, όπως και τα άλλα θρησκευτικά δόγματα, είχε μετατρέψει σε ερείπια το βάρβαρο καθεστώς Χότζα. Ελάχιστοι πίστεψαν τότε στο θαύμα. Και όμως, 25 χρόνια μετά, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας στέκει και πάλι γερά στα πόδια της, με τον Αναστάσιο να σηκώνει αγόγγυστα τον σταυρό της υπεράνθρωπης προσπάθειας: Οι δεκαπέντε πιστοί που τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο έγιναν εκατοντάδες χιλιάδες. Συγκροτήθηκαν τετρακόσιες και πλέον ενορίες, ανεγέρθησαν εκ θεμελίων ή επισκευάστηκαν και λειτουργούν περισσότερες από τριακόσιες εκκλησίες, χειροτονήθηκαν 160 ιερείς, όλοι τους Αλβανοί, χτίστηκαν πολλά κοινωφελή ιδρύματα (σχολεία, νηπιαγωγεία, κέντρα υγείας, νοσοκομεία κ.ά.). Η Ορθόδοξη Εκκλησία απέκτησε νομική υπόσταση, απλώθηκε στην κοινωνία, και ο Αναστάσιος εξελίχθηκε σε προσωπικότητα παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Σ’ αυτόν τον Γολγοθά, ο χαλκέντερος ιεράρχης βρίσκεται μονίμως αντιμέτωπος με τους πιο ακραίους εθνικιστικούς κύκλους, που τροφοδοτούμενοι από ισλαμιστικά κέντρα και μερίδα των ΜΜΕ επιχειρούν να τον ακυρώσουν, αφού απέτυχαν οι κατά καιρούς προσπάθειές τους να εκδιωχθεί από την Αλβανία. Δεν χάνουν ευκαιρία να τον εμπλέκουν σε θεωρίας συνωμοσίας, εμφανίζοντάς τον όχι ως τον ηγέτη όλων των ορθοδόξων της Αλβανίας αλλά ως τον «όργανο» των Ελλήνων που εστάλη στον τόπο τους να υποσκάψει το αλβανικό έθνος.

Και δεν είναι κρυφό ότι στον μύλο όλων αυτών ρίχνουν κατά καιρούς νερό κάποιοι δικοί μας, ιερωμένοι και μη. Μέρα που έρχεται, της Παναγίας, όταν οι προβολείς της δημοσιότητας θα φωτίζουν τις ανά την Ελλάδα λαμπρές εορταστικές τελετές, πολιτειακούς, πολιτικούς, κομματικούς, θρησκευτικούς κ.λπ. αξιωματούχους, σε κάποιο ορεινό χωριό της Αλβανίας, ο Αναστάσιος θα θεμελιώνει ή θα εγκαινιάζει μια εκκλησία, ένα σχολείο, ένα κέντρο υγείας. Άξιος.

Έντυπη Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: