Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

ΜΝΗΜΗ ΑΤΤΙΚ (ΚΛΕΩΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ)



ΜΝΗΜΗ ΑΤΤΙΚ (ΚΛΕΩΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ)
Ο ΑΤΤΙΚ (19 Μαρτίου 1885 - 29 Αυγούστου 1944), του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν ΚΛΕΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, ήταν Έλληνας μουσικοσυνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής των τραγουδιών του. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού στις αρχές του 20ού αιώνα.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος της Εριθέλγης Ραπτάκη. Από την μητέρα του ήταν εγγονός του Δημητρίου Ραπτάκη, ιατρού και βουλευτή Κυθήρων στην Ιόνιο Βουλή, και της Κλεπάτρας Κορωναίου, αδελφής του στρατιωτικού Πάνου Κορωναίου. Μεγάλωσε στην Αίγυπτο, όπου παρακολούθησε μαθήματα μουσικής. Από το 1907 έζησε στο Παρίσι, όπου συνεργάστηκε ως ηθοποιός με διάφορους θιάσους και συμμετείχε σε περιοδείες σε διάφορες χώρες ως το 1930, οπότε εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και δημιούργησε την περίφημη «Μάντρα του Αττίκ».


Λίγο πριν από τον θάνατό του πρωταγωνίστησε στην ταινία «Χειροκροτήματα» του Γιώργου Τζαβέλλα που είχε κάποια σχεδόν αυτοβιογραφικά στοιχεία. Στην ταινία αυτή ο Αττίκ, κουρασμένος από τις κακουχίες της κατοχής και υπερβολικά μελοδραματικός, σε λίγα θύμιζε τη γεμάτη δυναμισμό και ευφυΐα προσωπικότητα του δημιουργού της «Μάντρας». Τραγούδια του συνθέτη στην ταινία απέδωσε η Δανάη.
Λίγους μήνες μετά αυτοκτόνησε παίρνοντας υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Ένα επεισόδιο με ένα Γερμανό στρατιώτη που τον χτύπησε καθώς οδηγούσε το ποδήλατό του, φαίνεται πως στάθηκε όχι η αιτία αλλά η αφορμή μάλλον για μια προαναγγελθείσα αυτοκτονία, αποτέλεσμα κατάθλιψης στην οποία είχε περιπέσει.


Ορισμένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι τα:
* Παπαρούνα (1936), ερμ. Δανάη
* Της μιας δραχμής τα γιασεμιά (1939).Το τραγούδι αυτό γεννήθηκε από μια σύντομη απιστία της Σούρα, Ρωσίδας χορεύτριας την οποία νυμφεύθηκε σε τρίτο γάμο το 1919.
* Είδα μάτια (1909)
* Ζητάτε να σας πω (1930) ερμ. Δανάη.
Σύμφωνα με θρύλο της εποχής, ο Αττίκ (γνωστός για την αυτοσχεδιαστική του ικανότητα) αυτοσχεδίασε το τραγούδι στη «Μάντρα» του (καλλιτεχνική ομάδα της οποίας ήταν και ο δημιουργός). Ο δεύτερος γάμος του Αττίκ με την καλλονή της εποχής, την ηθοποιό Μαρίκα Φιλιππίδου (η οποία αργότερα παντρεύτηκε τον πολιτικό Σταμάτη Μερκούρη, πατέρα της της Μελίνας Μερκούρη), είχε ατυχή κατάληξη. Κάποιο βράδυ η Φιλιππίδου με τον νέο σύζυγό της, τον ίλαρχο Σταμάτη Μερκούρη, εμφανίστηκε στη Μάντρα και το κοινό, περιπαιχτικά, άρχισε να ζητά το «Είδα Μάτια», που ήταν γραμμένο για εκείνην. Ο Αττίκ αποσύρθηκε πικραμένος, και μετά από 10 λεπτά, αφού αυτοσχεδίασε, επέστρεψε και έπαιξε το «Ζητάτε να σας πω» ως απάντηση.
* Μαραμένα τα γιούλια (1935), ερμ. Δανάη
* Άδικα πήγαν τα νιάτα μου (1936) ερμ. Αττίκ
* Αν βγουν αλήθεια (1920)
* Τα καημένα τα νιάτα (1918)
* Mίλα μου για αγάπη
Facebook/Keti Pakita





 Η ζωή και το έργο του μουσικού ΚΛΕΩΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, κατά κόσμον ΑΤΤΙΚ, είναι το θέμα του επεισοδίου της εκπομπής «ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ» με τίτλο «ΑΤΤΙΚ».

Ο ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑΣ παρουσιάζει την περιπετειώδη ζωή του συνθέτη, που ασχολήθηκε σχεδόν με όλα τα είδη του μουσικού θεάτρου-από το βαριετέ μέχρι το μιούζικ χολ και από την οπερέτα μέχρι την επιθεώρηση-, τους σταθμούς της ζωής του, με κυριότερο το ΠΑΡΙΣΙ και τη «Μάνδρα», τη «διπλή ζωή» του, τη μελαγχολία του.

Για το συνθέτη μιλάει η ΠΕΛΕΙΑ ΤΡΑΙΝΤΑΦΥΛΛΟΥ-ΤΖΑΡΤΙΛΗ, μόνη επιζήσασα συγγενής του, η κόρη του αδελφού του, ΚΙΜΩΝΑ, η οποία καταθέτει τις προσωπικές της αναμνήσεις από το θείο της, μιλάει για τους έρωτες και τους γάμους του, για τους θανάτους προσφιλών του προσώπων που τον συγκλόνισαν, για το παιδί που έχασε και για εκείνο που θα υιοθετούσε, για τις σπουδές του, για το ταλέντο του, για τη «Μάνδρα» και την τραγουδίστριά του ΛΟΥΙΖΑ ΠΟΖΕΛΛΙ, «τη ΣΙΡΛΕΪ ΤΕΜΠΛ της Ελλάδας», που ο ίδιος ανακάλυψε.

Στην καλλιέργειά του και στο ταλέντο του αναφέρεται η τραγουδίστρια ΔΑΝΑΗ, ενώ η ηθοποιός ΑΝΝΑ ΚΑΛΟΥΤΑ μιλάει για τη συνεργασία τους σε ηλικία μόλις 8 ετών και τραγουδάει τη σύνθεσή του που είχαν ερμηνεύσει τότε τα «Καλουτάκια».

Τέλος, ο σκηνοθέτης ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ μιλάει για την περιπέτεια του τραγουδιού του «ΕΙΔΑ ΜΑΤΙΑ».

Προβάλλονται αποσπάσματα από ασπρόμαυρα φιλμ με τα αξέχαστα τραγούδια του συνθέτη, όπως και με τον ίδιο τον ΑΤΤΙΚ, καθώς και σπάνιο φωτογραφικό υλικό του Μεσοπολέμου, ενώ οι τραγουδιστές ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ και ΘΑΝΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ τραγουδούν γνωστές συνθέσεις του δημιουργού, όπως «ΕΙΔΑ ΜΑΤΙΑ» και «ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ», με τη συνοδεία στο πιάνο του ΔΑΥΙΔ ΝΑΧΜΙΑ.


Αξίζει να διαβάσετε επίσης μια παλαιότερη ανάρτηση στο blog μας για τον ΑΤΤΙΚ εδώ:

«ΑΤΤΙΚ... 100 ΧΡΟΝΙΑ... «ΠΑΡΩΝ»!» https://boraeinai.blogspot.gr/2012/02/100.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: