Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ SUDOKU


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ SUDOKU

Πολύ πριν τη σημερινή εποχή, γεννήθηκε στην Ανατολή, πιθανότατα στην Κίνα, το μικρό Μαγικό Τετράγωνο.
Ένα Μαγικό Τετράγωνο είναι ένα πλέγμα που συμπληρώνεται με πρώτους αριθμούς με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε το άθροισμα τους στις κάθετες και οριζόντιες στήλες καθώς και στις διαγώνιες να είναι ίσο.
Κατά τον 9° αιώνα επιτεύχθηκε η δόμηση ενός Μαγικού Τετραγώνου 8x8 τετραγώνων στην Περσία. Αυτό το Μαγικό Τετράγωνο μπορεί να συγκριθεί με την σκακιέρα (επίσης 8x8), η οποία εμφανίστηκε στην περιοχή λίγο νωρίτερα.
Μετέπειτα, το Μαγικό Τετράγωνο εξαπλώθηκε στον Αραβικό κόσμο και κατά το 15° αιώνα και στην Ευρώπη.


Άξιος αναφοράς είναι ο πίνακας του Αλμπρεχτ Ντουρερ «Μελαγχολία» (1514), ο οποίος αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα την πρώτη απεικόνιση του Μαγικού Τετραγώνου στο Δυτικό Κόσμο.
Στη συνέχεια, δεν αποτέλεσε πόλο έλξης παρά μόνο για τους μαθηματικούς, των οποίων εξίταρε την περιέργεια. Ο Βλέζ Πασκάλ έγραψε το 1654 ένα δοκίμιο με θέμα τα μαγικά τετράγωνα.
Ένας Ελβετός μαθηματικός, ο Λέοναρντ Έουλερ, εφηύρε μια παραλλαγή, το Λατινικό Τετράγωνο, στο οποίο οι πρώτοι αριθμοί δεν παίζουν κανένα πρωταρχικό ρόλο. Ο κάθε αριθμός πρέπει να εμφανίζεται στην κάθε στήλη ή σειρά αλλά και στις διαγώνιες γραμμές μόνο από μια φορά.
Αυτός είναι και ο λόγος που το Λατινικό Τετράγωνο αναφέρεται συχνά ως ο πρόγονος του sudoku, παρά το γεγονός πως στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο καν για παιχνίδι.

Κανόνες του Sudoku

Οι κανόνες του sudoku είναι πολύ απλοί και μπορούν να επεξηγηθούν με μια πρόταση: Γεμίστε όλα τα άδεια τετραγωνάκια με αριθμούς από το 1 μέχρι το 9 με τέτοιο τρόπο, που να μην εμφανίζονται περισσότερες από μια φορά σε κάθε οριζόντια και κάθετη γραμμή, αλλά και μέσα στα 3x3 μπλοκ. Δεν χρειάζεται να είστε μαθηματικός. Η λογική και μόνο θα πρέπει να είναι αρκετή για να μπορέσετε να βρείτε τις λύσεις. Τα παζλ sudoku είναι χωρισμένα σε 9 κάθετες γραμμές, 9 οριζόντιες γραμμές και 9 κύβους.
Το καθένα από αυτά θα πρέπει να περιέχει όλους τους αριθμούς από το 1 μέχρι το 9. Το κάθε τετραγωνάκι θα πρέπει να περιέχει ένα αριθμό από το 1 μέχρι το 9 και ανήκει σε 3 γκρουπ: αποτελεί μέρος μια οριζόντιας στήλης, μιας κάθετης στήλης και ενός μπλοκ 3 χ 3. Τα στοιχεία που πρέπει να περιέχουν όλους τους αριθμούς από το 1 μέχρι το 9 ονομάζονται σετς. Αυτοί οι λίγοι κανόνες θα σας βοηθήσουν να λύσετε τα πρώτα σας παζλ. Καλή διασκέδαση!

Κανόνες του Killer Sudoku
Το παιγνίδι αυτό στηρίζεται στους βασικούς κανόνες του Sudoku. Δηλαδή, συμπληρώστε τα κενά τετραγωνάκια με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε η κάθε οριζόντια και κάθετη στήλη και το κάθε 3x3 μπλοκ να περιέχουν όλους τους αριθμούς από το 1 μέχρι το 9. Επιπρόσθετα, οι αριθμοί σε κάθε σχήμα που διαγράφεται από τις γραμμές από κουκκίδες, πρέπει να ταιριάζουν σε άθροισμα με τον αριθμό που καταγράφεται στην πάνω γωνιά. Κανείς αριθμός δεν μπορεί να επαναληφθεί μέσα σε αυτά τα σχήματα από κουκκίδες. Μην απογοητευτείτε από τα πολλά κενά τετραγωνάκια. Προσπαθήστε να βρείτε τους ακριβείς αριθμούς σε σχήματα που προσφέρουν πολύ υψηλό και πολύ μικρό άθροισμα, καθώς είναι πιθανό να προσφέρουν μειωμένη ποικιλία επιλογών, διευκολύνοντας το έργο σας. Να θυμάστε πως οι αριθμοί σε κάθε οριζόντια ή κάθετη στήλη και σε κάθε μπλοκ 3x3 πρέπει πάντα να δίνουν ολικό άθροισμα 45.(1 +2 + 3+4+5+6+7+8+9=45)

Κανόνες του Jigoku
 Συμπληρώστε τα κενά τετραγωνάκια με τέτοιο τρόπο, που η κάθε κάθετη και οριζόντια στήλη, καθώς και το κάθε 3x3 μπλοκ να περιέχουν όλους τους αριθμούς από το 1 μέχρι το 9. Οι συνδέσεις > και < υποδεικνύουν πως ένας αριθμός είναι μεγαλύτερος από ή μικρότερος από κάποιο άλλο. Αν χρησιμοποιήσετε τη λογική σας, θα μπορέσετε να λύσετε το παζλ χωρίς να χρειαστεί να μαντέψετε ούτε ένα αριθμό.


SUDOKU

Δεν υπάρχουν σχόλια: