Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

H θρεπτική αξία των καλοκαιρινών φρούτων




H θρεπτική αξία των καλοκαιρινών φρούτων
της ΕΥΑΣ ΚΑΦΕΤΖΗ Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, BSc Επιστημονικής Υπεύθυνης ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πτολεμαΐδας kafetzi@ apisxnansis.gr
Τα φρούτα του καλοκαιριού είναι δροσιστικά, με πολύ νερό και θρεπτικές αξίες. Ας δούμε αναλυτικά τι μας προσφέρει το καθένα από αυτά:
Καρπούζι: 100 γραμμάρια – 20 θερμίδες
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση. Εκτός όμως από την βιταμίνη C το καρπούζι περιέχει και λυκοπένιο, εξίσου ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό με αντικαρκινική δράση. Επίσης περιέχει βιταμίνη Α και κάλιο.
Πεπόνι: 100 γραμμάρια – 35 θερμίδες
Το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Α. Η βιταμίνη Α βοηθάει στην καλή λειτουργία της όρασης και στο δέρμα. Είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, το οποίο συμμετέχει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, σε νιασίνη, η οποία έχει ενεργό ρόλο στη λιπόλυση και σε θειαμίνη. Ένα ακόμη βασικό συστατικό του πεπονιού είναι η β-καροτίνη. Η β-καροτίνη αυξάνεται όσο ωριμάζει το πεπόνι. Εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση, καθώς προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.
Κεράσι: 100 γραμμάρια – 55 θερμίδες
Το κεράσι είναι ένα φρούτο, το οποίο περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, καθώς και διάφορα ιχνοστοιχεία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και Α, περιέχει ασβέστιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Αυτό που κάνει το κεράσι ξεχωριστό είναι η περιεκτικότητα του σε ανθοκυανίνες και β-καροτένιο.
Και οι δύο ουσίες παρουσιάζουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Το κεράσι περιέχει και φλαβονοειδή, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Τέλος, καλό είναι το κεράσι να καταναλώνεται από άτομα, τα οποία εμφανίζουν αυξημένο ουρικό οξύ, διότι έχει ανακαλυφθεί ότι βοηθάει στη μείωσή του.
Ροδάκινο: 100 γραμμάρια – 50 θερμίδες
Το ροδάκινο περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς και στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Περιέχει επίσης βιταμίνες C και Α, καθώς και κάλιο και σίδηρο. Ο σίδηρος συμμετέχει στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς. Εκτός όμως από τα παραπάνω περιέχει και ασβέστιο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.
Σταφύλι: 100 γραμμάρια – 70 θερμίδες
Το σταφύλι είναι πλούσιο σε κάλιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, ασβέστιο, σε βιταμίνες και σε οργανικά οξέα (μηλικό οξύ, τρυγικό οξύ). Πολλά ένζυμα που περιέχουν χαλκό μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του σώματος κατά των ελευθέρων ριζών. Η βιταμίνη Β2 που περιέχεται και αυτή στο σταφύλι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και επισκευή των ιστών, στην παραγωγή ορμονών και στο σχηματισμό των ερυθρών κυττάρων του αίματος. Το κουκούτσι από το σταφύλι έχει βρεθεί μετά από έρευνες, ότι έχει προστατευτικό ρόλο κατά των καρκινικών κυττάρων. Το σταφύλι έχει 50% περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από την βιταμίνη Ε. Τέλος, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Νεκταρίνι: 100 γραμμάρια – 48 θερμίδες
Το νεκταρίνι είναι ένα φρούτο το οποίο καταναλώνεται συχνά από άτομα με δυσκοιλιότητα. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Το νεκταρίνι εκτός από φυτικές ίνες περιέχει κάλιο και βιταμίνη C και Ε. Το κάλιο συμμετέχει στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη ρύθμιση της πίεσης, ενώ οι βιταμίνες C και Ε έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Κορόμηλο: 100 γραμμάρια – 40 θερμίδες
Το κορόμηλο είναι ένα φρούτο, το οποίο περιέχει δύο βιταμίνες με αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τη βιταμίνη C και Α.
Περιέχει ακόμη αρκετή ποσότητα φυτικών ινών, που καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα, αλλά και νιασίνη. Η νιασίνη έχει βρεθεί ότι βοηθάει τα άτομα με αρθρίτιδα, υψηλή χοληστερόλη και πνευματική κόπωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: