Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Οι περιπέτειες ενός συνταξιούχου του Ταμείου Νομικών



Νέες βάσεις υπολογισμού, με... χημική μέθοδο!
Του ΔΗΜΗΤΡΗ Κ. ΣΕΡΓΙΟΥ
Θα έχει ενημερωθεί, προφανώς, ο αναγνώστης ότι κόβονται από τον Αύγουστο του 2016 σύνολα συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ. Θα διηγηθώ σήμερα μια συνταξιοδοτική ιστορία απολύτως αυθεντική. Και ακριβή από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη της στήλης. Φίλος, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, κατέθεσε το 2012 αίτηση για συνταξιοδότηση, έχοντας συμπληρώσει τις προϋποθέσεις που προέβλεπε ο ν. 3863/2010 (ηλικία και αριθμό ενσήμων) για να πάρει πλήρη σύνταξη από το Ταμείο Νομικών, κύρια και επικουρική.
Λίγο καιρό μετά, το Ταμείο Νομικών τον κάλεσε να παρουσιασθεί στην αρμόδια υπηρεσία απονομής, όπου τον ενημέρωσαν ότι μετά την κατάθεση της αίτησής του άλλαξε με μνημονιακές ρυθμίσεις το ηλικιακό όριο απονομής των συνταξιοδοτικών παροχών από το 65ο έτος στο 67ο. Του είπαν, λοιπόν, ότι έπιανε και τον ίδιο η αλλαγή, ασχέτως ότι είχε καταθέσει την αίτησή του υπό την ισχύ προγενέστερων διατάξεων (65ο έτος). Έμεινε λοιπόν ο άνθρωπος στο «περίμενε», ωσότου σβήσει τα κεράκια των 67 χρόνων του...
Όταν έκανε το αντίστοιχο... γενέθλιο πάρτι, ξαναπήγε να τους θυμίσει ότι περιμένει τη σύνταξή του. «Εντάξει», του είπαν, «έχουμε μόνο μια διαφορά στον υπολογισμό της επικουρικής σου». «Δηλαδή;», ρώτησε. «Στην αίτησή σου για απονομή της επικουρικής», του απάντησαν, «μας έχεις βάλει και χρόνο που δούλεψες ως φοιτητής (αρχές δεκαετίας του 1970) σε μια ναυτιλιακή εταιρεία στον Πειραιά, όπου καλυπτόσουν και με επικουρικά ένσημα στο ΤΕΑΥΝΤΠ (πρώην ΤΑΝΠΥ, διαδοχική δηλαδή ασφάλιση). Γράψαμε στο εν λόγω ταμείο για να μας βεβαιώσει αυτόν τον χρόνο και να υπολογίσει το αντίστοιχο χρηματικό ποσό που ο χρόνος αντιπροσωπεύει σε σημερινές τιμές, ώστε να σου το προσθέσουμε. Η βεβαίωση ήρθε. Όμως το ποσό δεν το υπολογίσανε... Θα πάρεις, βέβαια, την επικουρική σου από εμάς (δηλαδή από το ΤΕΑΔ - Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων), το συνολικό όμως ύψος επικουρικής που σου αναλογεί, το παίρνεις αφού μπει και το ποσό του ΤΑΝΠΥ». «Πώς, τελικά, θα υπολογιστεί αυτό το ύψος ποσού;» ρώτησε ο αφελής.
Η απάντηση ήρθε κατηγορηματική: «Αλλάξανε εν τω μεταξύ τα πράγματα, αγαπητέ. Δεν είμαστε πια ούτε εμείς ούτε το πρώην ΤΑΝΠΥ υποχρεωμένοι να υπολογίζουμε ύψος επικουρικής στο σύνολο. Θα το υπολογίσει πλέον σε νέα βάση ο διευθυντής του Ταμείου... Χημικών» (!) «Δηλαδή», ρώτησε ο αδαής, «τα δικά μου συνταξιοδοτικά δικαιώματα, Δικηγόρου στον Άρειο Πάγο, πέφτουνε στην αρμοδιότητα του Ταμείου... Χημικών;» «Τι να σας κάνουμε, κύριε, δεν πάτε, καλού-κακού, να ρωτήσετε και το νέο Ταμείο ΕΤΕΑ στην οδό Φιλελλήλων;». Μια και δυο, πήρε των ομματιών του και πήγε στην οδό Φιλελλήνων. Από εκεί, όμως, του είπαν να πάει να βρει το Ταμείο Χημικών στη λεωφόρο Συγγρού. «Εκεί θα σας πούνε...», του είπαν.
Άρχισε να ψάχνει στη λεωφόρο Συγγρού τους... Χημικούς! Παρουσιάστηκε στον διευθυντή. Ευγενέστατος εκείνος, του έδωσε κάθισμα να καθίσει, όπως τον είδε κάθιδρο, του πρόσφερε και νερό. «Σας ακούω», του είπε. «Το και το», αποκρίθηκε ο υποψήφιος για συνταξιοδότηση εξηνταεφτάχρονος δικηγόρος, έτοιμος να πάθει εγκεφαλικό... «Μου είπαν από το ΕΤΕΑ ότι θα υπολογίσετε εσείς σε νέα βάση το συνολικό ύψος επικουρικής που μου αναλογεί από δικηγορία και παλαιά φοιτητική εργασία και κάλυψή μου στο ΤΑΝΠΥ».
«Να σας πω, κύριε», αποκρίθηκε χαριέντως ο ευγενής άνθρωπος, «ακόμη και αν είμαι ο αρμόδιος να υπολογίσω πάλι τον χρόνο σας και το ύψος της επικουρικής που σας αναλογεί, οφείλουν τα δύο επικουρικά ταμεία (Δικηγόρων και ΤΑΝΠΥ) να μου στείλουν τους... φακέλους σας!» «Μήπως να κάνω κάτι γι' αυτό;», ρώτησε αλαφιασμένος. «Απολύτως τίποτα, θα μας στείλει εγκύκλιο ο κ. Κατρούγκαλος». «Πότε;», ξαναρώτησε. «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα!». «Μα, ο κ. Κατρούγκαλος κόβει ήδη από τις αρχές Αυγούστου 2016 τις συντάξεις σε σύνολα, εσείς περιμένετε εγκύκλιο για να πάρετε με φορτηγά τους φακέλους μας, να υπολογίσετε νέα σύνολα, για να μπουν τότε νεότερες περικοπές;», φώναξε. Ακόμη, ο ταλαίπωρος (δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω είπαμε!) περιμένει να καταλάβει τι γίνεται, αν δεν έχει πάθει ως τότε πράγματι εγκεφαλικό...
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: