Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

ΔΝΤ: " Η Ελλάδα θα μπορούσε να σωθεί χωρίς Μνημόνιο "

 Μπουρλότο από έκθεση του ΔΝΤ - Η Ελλάδα θα μπορούσε να σωθεί χωρίς Μνημόνιο - Το "βρώμικο" παιχνίδι των Ευρωπαίων για το χρέος
- H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχεται πως η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση
- Χαρακτηρίζεται η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας αξιοσημείωτη
- Το ΔΝΤ παραδέχεται τα λάθη του όσον αφορά στις προβλέψεις για την ύφεση
- Όπως αποκαλύπτεται το ΔΝΤ δέχθηκε σοβαρές πιέσεις από τους Ευρωπαίους έτσι ώστε να μην γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
- Παραδέχονται πως δεν είχαν προβλέψει τις συνέπειες της προσαρμογής και πως το πρόγραμμα αποδείχθηκε εξαιρετικά αισιόδοξο
Αυτοκριτική για τα λάθη που διέπραξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς και αναγνώριση της «μοναδικότητας του ελληνικού προβλήματος», περιλαμβάνει η Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Ταμείου (Independent Evaluation Office- ΙΕΟ), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η έκθεση του του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office-IEO), είναι μία ισχυρότατη απόδειξη πως η χώρα μας οδηγήθηκε στο Μνημόνιο, αντί να ενεργοποιηθούν άλλες διεργασίες που θα έσωζαν την οικονομία και θα τερμάτιζαν μία οικονομική κρίση που διαρκεί μέχρι σήμερα. Συνοδεύεται από 14 άλλα κείμενα, τα οποία ρίχνουν φως στην ελληνική οικονομική τραγωδία.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, διαχωρίζει τα τρία επιτυχημένα προγράμματα (Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου) από αυτό της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση».Με δήλωση της, υποστηρίζει ότι: «Η Ελλάδα έθεσε πρόσθετες και μοναδικές προκλήσεις. Με απαράμιλλη διεθνή στήριξη, η χώρα προχώρησε σε μία αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή.
Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ δέχθηκαν ασφυκτικη πιεση Από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, οι οποίοι είχαν αποφασισει οτι δεν θα προχωρουσαν σε αναδιαρθρωση του χρεους. Σημειώνουμε ότι με τη θέση αυτή ταυτίστηκε και η τότε ελληνική κυβέρνηση του κ. Γεωργίου Παπανδρέου, η οποία δεν ζήτησε -ως όφειλε- την αναδιάρθρωση του χρέους.
Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης και μέσω αυτού το ΔΝΤ, καταγράφει για πρώτη φορά λεπτομέρειες των όσων συνέβησαν τους πρώτους μήνες του 2010 όταν η Ελλάδα όδευε (υποτίθεται) στην χρεοκοπία, και προς το Μνημόνιο. Επίσης καταγράφονται και δημοσιοποιούνται τα λαθη που έγιναν για την αντιμετωπιση της ελληνικης κρισης χρέους το 2010, και από τα οποία φαίνονται οι λάθος εκτιμησεις, προβλεψεις, και υποθεσεις. Γίνονται αναφορά στις αδικαιολόγητες υποχωρησεις που έγιναν εναντι των Ευρωπαιων ειδικά σε σχεση με την αναδιάρθρωση του χρέους που τελικά οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε συρρίκνωση μεγαλύτερη απ’ ότι μπορούσε κανείς να φανταστεί.
Ωστόσο η χώρα επλήγη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άλλες χώρες εξαιτίας των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από οργανωμένα συμφέροντα, από σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και από τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις. Τα παραπάνω οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις, υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη προς τη χώρα, αφήνοντας τον φόβο του Grexit να επικρέμεται. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η ύφεση στη χώρα να είναι πολύ βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προγράμματος».
Η Κρ. Λαγκάρντ αναγνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα εμπόδια που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του Προγράμματος δεν είχε προβλεφθεί εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα το πρώτο πρόγραμμα να αποδειχθεί εξαιρετικά αισιόδοξο. «Παρά ταύτα η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της ζώνης του ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι τον βασικό στόχο που είχε τεθεί εξ αρχής, τόσο από την ίδια τη χώρα όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης».
Η Έκθεση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε από τη σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους το 2012 (με το γνωστό PSI) , καθώς και την αναχρηματοδότηση με πολύ ευνοϊκούς όρους από τους επίσημους πιστωτές της και το ΔΝΤ. Επαναλαμβάνει δε την έκκληση του Ταμείου για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ενώ σημειώνει ότι η κατ΄ εξαίρεση χρηματοδότηση από το Ταμείο του ελληνικού Προγράμματος, παρόλο που εκτιμούσε ότι το Δημόσιο Χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο, έγινε προκειμένου να αποσοβηθεί ο υψηλός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.
Τέλος, με δεδομένη την εμπειρία από τη συμμετοχή του στην τρόικα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας του Ταμείου με τις περιφερειακές συμφωνίες χρηματοδότησης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ και mignatiou.com
http://www.newsit.gr/oikonomia/Mpoyrloto-apo-ekthesi-toy-DNT-I-Ellada-tha-mporoyse-na-sothei-xoris-Mnimonio-To-vromiko-paixnidi-ton-Eyropaion-gia-to-xreos/638706
 

Ξανά στο εδώλιο ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ
Αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ με αιχμές σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε το γεγονός ότι παραπέμπεται και πάλι να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, καθώς το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αναίρεση που είχε ασκήσει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, τον Σεπτέμβριου του 2015, ως αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Συγκεκριμένα, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε εν μέρει το υπ. αριθμ. 1149/2015 βούλευμα σύμφωνα με το οποίο, ο κ. Γεωργίου απαλλάχθηκε για το κακούργημα της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης και είχε παραπεμφθεί να δικαστεί μόνο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Η ψευδής βεβαίωση χρησιμοποιήθηκε το 2009 προκειμένου να εισαχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος.
Σχολιάζοντας το θέμα, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για σοβαρά ερωτηματικά που προκύπτουν από την αναίρεση των αθωωτικών αποφάσεων των αρμόδιων δικαστικών συμβουλίων και την εκ νέου παραπομπή σε δίκη του τέως προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, κατηγορεί «κύκλους της δικαιοσύνης» ότι για πολλοστή φορά «κλείνουν τα μάτια για το πώς φτάσαμε στην κρίση του 2009 και το ποιοι ευθύνονται για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και διώκουν αυτούς που απλά τον διαπίστωσαν» και μιλά για «εμμονή» που «εξυπηρετεί κάποιους επιχειρούμενους ‘πολιτικούς αρραβώνες’», αλλά «δεν εξυπηρετεί όμως την αλήθεια». Επίσης, το ΠΑΣΟΚ αφήνει αιχμές κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για «προσπάθεια στρέβλωσης της αλήθειας».
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει:
«Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί η αναίρεση των αθωωτικών αποφάσεων των αρμόδιων δικαστικών συμβουλίων και η εκ νέου παραπομπή σε δίκη του τέως Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου.
» Για πολλοστή φορά κύκλοι της δικαιοσύνης κλείνουν τα μάτια για το πώς φτάσαμε στην κρίση του 2009 και το ποιοι ευθύνονται για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και διώκουν αυτούς που απλά τον διαπίστωσαν!!
» Πόσο μάλλον όταν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν ελεχθεί διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα.
» Η εμμονή αυτή σίγουρα εξυπηρετεί κάποιους επιχειρούμενους ‘πολιτικούς αρραβώνες’.
Δεν εξυπηρετεί όμως την αλήθεια.
» Στην προσπάθεια της διαστρέβλωσης της αλήθειας Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν απόλυτα.
» Γι’ αυτό και δεν αποδέχθηκαν πρόσφατα την πρότασή μας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει όλες τις εξελίξεις στην οικονομία από το 2001 μέχρι σήμερα».

Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr


http://www.eklogika.gr/news/KSana-sto-edwlio-o-prwhn-proedros-ths-ELSTAT-Antidrash-apo-to-PASOK-me-aixmes-se-ND-kai-SYRIZA-02-08-2016Δεν υπάρχουν σχόλια: