Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΔΡΗΡΟΣ 2012




Ο λόφος του Αγίου Αντωνίου (όρος Καδηστός).

Πλούσια ευρήματα στην αρχαία Δρήρο
Από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή



Ανασκαφές ανάμεσα στις οποίες είναι και η πόλη της Δρήρου στο Λασίθι, έρευνες, σεμινάρια, δημοσιεύσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, συνέδρια και διαλέξεις είναι μερικά από τα επιτεύγματα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής για το 2011, όπως παρουσιάστηκαν χθες (8.6.2012) από τον διευθυντή της, Αλεξάντρ Φαρνού.

Ο κ. Φαρνού, αφού ευχαρίστησε τους Έλληνες αρχαιολόγους και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την εξαιρετική συνεργασία, αρίθμησε όσο μπορούσε πιο συνοπτικά το περσινά πεπραγμένα της Σχολής, ένα έργο πλούσιο σε έρευνες και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Η πόλη Δρήρος της κεντροανατολικής Κρήτης, που άκμασε από τα γεωμετρικά μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια, προστέθηκε στα γαλλικά ανασκαφικά ενδιαφέροντα της περσινής χρονιάς, δίνοντας πλούσια στοιχεία για την Αγορά, τα ελληνιστικά κτίρια και τα επιχρίσματά τους, αλλά και την τέχνη της περιοχής, όπως τα πήλινα ειδώλια βοοειδών που βρέθηκαν στην Ακρόπολη της Δρήρου.

Η σημαντική αρχαία πόλη της κεντροανατολικής Κρήτης Δρήρος βρίσκεται στο βουνό Καδηστός, 2 χλμ. ανατολικά από τη Νεάπολη. Ιδρύθηκε τον 12. αι. π.Χ. και άκμασε από τα Γεωμετρικά/Αρχαϊκά μέχρι και τα Ελληνιστικά χρόνια. Η ανασκαφή ξεκίνησε από το 1917 κ.ε. από Έλληνες (Ξανθουδίδη, Μαρινάτο) και Γάλλους αρχαιολόγους (Demargne, Van Effenterre).(Σημ. kgrek. Φέτος θα είναι η 4η χρονιά των νέων ανασκαφών που ξεκίνησαν το 2009)

Η πόλη έγινε γνωστή όταν στα 1855 ανακαλύφθηκε εκεί ένας πεσσός (αρχαία κύβρις) με επιγραφή του τέλους του 3. αι. π.Χ. στις τέσσερις πλευρές. Η επιγραφή περιλαμβάνει τον όρκο 180 εφήβων με την αφοσίωση προς την πόλη τους, το μίσος προς τους εχθρούς Μιλάτιους και Λύττιους και την πίστη προς τους συμμάχους Κνώσιους (η επιγραφή βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη).

Το πιο σημαντικό μνημείο όμως είναι το Δελφίνιον, ο μοναδικός και αρχαιότατος ναός του Δελφίνιου Απόλλωνα, που δεσπόζει στην Αγορά. Εδώ ανακαλύφθηκαν τα μοναδικά σφυρήλατα χάλκινα αγάλματα του Απόλλωνα, της Άρτεμης και της Λητούς, που χρονολογούνται στον 7ο αι. Ο ναός έχει 80 τ.μ. έκταση και σώθηκε σε μεγάλο ύψος (2,5 μ.). Είναι ένας μονόχωρος οίκος με την είσοδο στη στενή βόρεια πλευρά. Στο κέντρο είναι η κτιστή ορθογώνια εσχάρα με δύο βάσεις κιόνων μπροστά και πίσω. Ενδιαφέρον έχουν και το κτιστό θρανίο όπου έστεκαν τα αγάλματα καθώς και η πετρόκτιστη κασέλα (ο κεράτινος βωμός) που βρέθηκε γεμάτη από τα κέρατα των θυσιασμένων αιγών. Όμοιος βωμός υπάρχει στο ναό του Απόλλωνα στη Δήλο.

Η πόλη καταστράφηκε στα Ελληνιστικά χρόνια από εμφύλια διαμάχη.

Πηγή: Εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" 9.6.2012



ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΗΡΟ



Η σημαντική αρχαία πόλη της κεντροανατολικής Κρήτης Δρήρος Βρίσκεται στο βουνό Καδηστός, 2 χλμ. ανατολικά από τη Νεάπολη. Ιδρύθηκε τον 12. αϊ. π.Χ. και άκμασε από τα Γεωμετρικά/Αρχαϊκά μέχρι και τα Ελληνιστικά χρόνια.

Οι κάτοικοί της ήταν Δωριείς, που έφτασαν στο νησί από το 1125 π.Χ. και Ετεοκρήτες (γηγενείς Κρήτες). Χαρακτηριστικές είναι οι δίγλωσσες επιγραφές που περιγράφουν την συμβίωση των δύο φυλών. Από την στρατηγική θέση της πόλης τους, που δεσπόζει της κοιλάδας του Μεραμπέλλου, οι Δρήριοι ήλεγχαν το πέρασμα ανάμεσα στην κεντρική και την ανατολική Κρήτη. Κατά την διάρκεια της Γεωμετρικής περιόδου (1000 – 700 π.Χ.) η πόλις κατατάσσεται στις σημαντικότερες της Κρήτης μαζί με την Κνωσσό και την γειτονική Λατώ.

Η αρχική ανασκαφή ξεκίνησε από το 1917 κ.ε. από Έλληνες (Ξανθουδίδη, Μαρινάτο) και Γάλλους αρχαιολόγους (Demargne, Van Effenterre).

Η πόλη έγινε γνωστή όταν στα 1855 ανακαλύφθηκε εκεί ένας πεσσός (αρχαία κύβρις) με επιγραφή του τέλους του 3. αϊ. π.Χ. στις τέσσερις πλευρές. Η επιγραφή περιλαμβάνει τον όρκο 180 εφήβων με την αφοσίωση προς την πόλη τους, το μίσος προς τους εχθρούς Μιλάτιους και Λύττιους και την πίστη προς τους συμμάχους Κνώσιους (η επιγραφή βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη).

Πρώιμα (μέσα 8. αι.) διαμορφώθηκε στο κέντρο της πόλης μια τετράγωνη πλατεία 30X40 μ. (η Αγορά) με 7 σειρές σκαλοπάτια-καθίσματα στα νότια, δυτικά και ανατολικά. Στα Ελληνιστικά χρόνια κατασκευάστηκε μια μεγάλη δεξαμενή στο κέντρο της, μέσα στην οποία βρέθηκαν επιγραφές που περιείχαν την πρωιμότερη νομοθεσία σε ελληνική πόλη, καθώς και μια δίγλωσση επιγραφή σε ετεοκρητική και ελληνική γλώσσα. Άλλο μνημείο που ανασκάφτηκε είναι το πρυτανείο της πόλης.

Το πιο σημαντικό μνημείο όμως είναι το Δελφίνιον, ο μοναδικός και αρχαιότατος ναός του Δελφίνιου Απόλλωνα, που δεσπόζει στην Αγορά. Εδώ ανακαλύφθηκαν τα μοναδικά σφυρήλατα χάλκινα αγάλματα του Απόλλωνα, της Άρτεμης και της Λητούς, που χρονολογούνται στον 7.α ι. (εκτίθενται στην αίθουσα XIX του Μουσείου Ηρακλείου). Ο ναός έχει 80 τ.μ. έκταση και σώθηκε σε μεγάλο ύψος (2,5 μ.). Είναι ένας μονόχωρος οίκος με την είσοδο στη στενή βόρεια πλευρά. Στο κέντρο είναι η κτιστή ορθογώνια εσχάρα με δύο βάσεις κιόνων μπροστά και πίσω. Ενδιαφέρον έχουν και το κτιστό θρανίο όπου έστεκαν τα αγάλματα καθώς και η πετρόκτιστη κασέλα (ο κεράτινος βωμός) που βρέθηκε γεμάτη από τα κέρατα των θυσιασμένων αιγών. Όμοιος βωμός υπάρχει στο ναό του Απόλλωνα στη Δήλο.

Η Δρήρος καταστράφηκε από εμφύλιες συρράξεις. Οι εναπομείναντες κάτοικοι πιθανόν να μετοίκησαν στο σημερινό χωριό Νικηθιανός που είναι χτισμένο στους πρόποδες του λόφου από την νότια πλευρά.

Διαβάστε επίσης την ανάρτησή μας ΔΡΗΡΟΣ : ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ - ΜΠΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ για την πρώτη ανασκαπτική περίοδο μετά διακοπή 70 χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: