Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Εως και 25 χρόνια πριν εμφανίζονται σημάδια που προμηνύουν Αλτσχάιμερ



ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ WASHINGTON UNIVERSITY SCHOOL OF MEDICINE

Εως και 25 χρόνια πριν εμφανίζονται σημάδια που προμηνύουν Αλτσχάιμερ

 

Δεκαετίες πριν την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ, παρουσιάζονται σημάδια που προμηνύουν για την εμφάνιση της νόσου, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην διάγνωση και θεραπεία της εκφυλιστικής ασθένειας, σύμφωνα με όσα διαπιστώνει ομάδα επιστημόνων του Washington University School of Medicine.


Εως και 25 χρόνια πριν εμφανίζονται σημάδια που προμηνύουν Αλτσχάιμερ

Έως και 25 χρόνια πριν, εμφανίζονται τα σημάδια που δείχνουν ότι το άτομο θα παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, αναφέρει στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, ομάδα επιστημόνων από το Washington University School of Medicine.

Οι επιστήμονες υπέβαλλαν σε εξετάσεις αίματος και νωτιαίου μυελού, όπως επίσης σε μαγνητικές τομογραφίες και αξιολόγηση πνευματικών ικανοτήτων, 128 ανθρώπους από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Αυστραλία, οι οποίοι είχαν 50% πιθανότητες να κληρονομήσουν μια από τις τρεις γονιδιακές παραλλαγές που θεωρείται ότι προκαλούν Αλτσχάιμερ στις πιο μικρές ηλικίες (δεκαετία των 30 ή των 40), δηλαδή πολύ νωρίτερα από την κοινή μορφή του Αλτσχάιμερ που συνήθως πλήττει ανθρώπους άνω των 60.

Η αλλαγή που συμβαίνει πιο νωρίς από τις υπόλοιπες και μπορεί να εντοπιστεί έως και 25 χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα της νόσου, είναι μια πτώση των επιπέδων του β-αμυλοειδούς στο υγρό του νωτιαίου μυελού. Πρόκειται για το κύριο συστατικό των πλακών που σχηματίζονται στον εγκέφαλο των ασθενών οι οποίοι πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Δεκαπέντε χρόνια πριν εμφανιστεί η νόσος, παρατηρείται συρρίκνωση σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου, ενώ στο νωτιαίο υγρό εντοπίζονται αυξημένα επίπεδα της δομικής πρωτεΐνης Ταυ (που αποτελεί βιοδείκτη για τη βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα). Δέκα χρόνια πριν τα συμπτώματα, σημειώνονται αλλαγές στην χρήση της γλυκόζης από τον εγκέφαλο, καθώς και μικρά προβλήματα μνήμης.

Ο διευθυντής ερευνών στην Εταιρεία Αλτσχάιμερ, καθηγητής Κλάιβ Μπάλαρντ, τον οποίο επικαλείται το BBC, εξηγεί:

«Αυτή η σημαντική έρευνα καταδεικνύει ότι σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλο που συνδέονται με την κληρονομική μορφή της νόσου Αλστχάιμερ, συμβαίνουν δεκαετίες προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα, κάτι που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την διάγνωση και την θεραπεία (της νόσου) στο μέλλον».

Επιπρόσθετα, ο δρ. Έρικ Κάραν, επικεφαλής των ερευνών στο κέντρο μελετών για το Αλτσχάιμερ στην Βρετανία, εξηγεί:

«Αυτά τα αποτελέσματα από ανθρώπους που εμφανίζουν τη νόσο λόγω κληρονομικότητας, φαίνεται να μοιάζουν πολύ με τις μεταβολές που σημειώνονται στην κοινή μορφή της νόσου η οποία δεν οφείλεται σε κληρονομικότητα. Είναι πιθανό η όποια νέα θεραπεία για το Αλτσχάιμερ να πρέπει να ξεκινά νωρίς, ώστε να έχουμε τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας».

(πηγή BBC)

Τι είναι η νόσος Αλτσχάιμερ

Η νόσος του Αλτσχάιμερ, είναι μια προοδευτική, εκφυλιστική πάθηση του νευρικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από απώλεια της μνήμης, σταδιακή χειροτέρευση της ομιλίας, χειροτέρευση της ικανότητας κρίσης, αδιαφορία και περιορισμό των ικανοτήτων που απαιτούνται για τον συντονισμό όρασης και χώρου. Η νόσος αρχίζει συνήθως μετά από την ηλικία των 65 ετών. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί από την ηλικία των 40. (πηγή Medlook)

Δεν υπάρχουν σχόλια: