Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Φόβοι για εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου!



Αθήνα: Γυναίκα νοσηλεύεται με συμπτώματα του ιού του Δυτικού Νείλου



Φόβοι για εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου!


Φόβοι για εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου!



Ανήσυχοι οι γιατροί μετά το πρώτο κρούσμα του ιού Δυτικού Νείλου στην Αττική.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών και Λοιμωξιολόγος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μιλάει αποκλειστικά στο newsbomb.gr για την επικινδυνότητα του ιού και για τα μέτρα προφύλαξης που μπορούμε να πάρουμε.

Ανησυχία για εξάπλωση του ιού
«Βεβαίως και μας ανησυχεί πολύ, γιατί βλέπουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου επεκτείνεται και έχει έρθει πλέον μέσα στην πόλη, με το πρώτο αστικό κρούσμα. Ευτυχώς η γυναίκα, που νόσησε, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου και σε λίγες μέρες θα πάρει εξιτήριο», τονίζει ο επίκουρος καθηγητής.

Μέτρα προφύλαξης
Αναφορικά με τα μέτρα προφύλαξης που μπορούμε να πάρουμε, ο κ. Τσιόδρας μας συστήνει: «Πρέπει να προστατευθούμε με κάθε τρόπο από τα κουνούπια, όσο αυτό βέβαια είναι εφικτό, ιδίως από το σούρουπο μέχρι το χάραμα. Με εντομοαπωθητικά που μπορούμε να βάζουμε ακόμα και πάνω από τα ρούχα, κάτι που ο περισσότερος κόσμος αγνοεί. Με κουνουπιέρες και σήτες, ιδίως σε μικρότερες ηλικίες. Ο ανεμιστήρας διώχνει τα κουνούπια, όπως και το κλιματιστικά, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας. Αλλά και σε επίπεδο κοινότητας, δεν πρέπει να αφήνουμε λιμνάζοντα νερά γύρω από το σπίτι ή στον κήπο, ακόμα και γύρω από τις γλάστρες».

Επικινδυνότητα ιού
«Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και το 99% των περιπτώσεων που νοσούν είναι ασυμπτωματικά ή έχουν συμπτώματα απλής γρίπης. Μόνο ένα 1% καταλήγει σε μηνιγγίτιδες-εγκεφαλίτιδες, κυρίως σε ηλικιωμένες ηλικίες και σε άτομα με ήδη επιβαρυμένη υγεία. Αλλά η δυσκολία του συγκεκριμένου ιού έγκειται στο ότι είναι πολύ περίεργος και απρόβλεπτος, ώστε ό,τι και να κάνεις, ακόμα και ψεκασμούς, δεν μπορείς να τον εμποδίσεις», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/216881/fovoi-gia-exaplosi-toy-ioy-toy-dytikoy-neiloy 





Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές

Κρούσμα της νόσου του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια ή σκνίπες εντοπίστηκε στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, μια γυναίκα 70 ετών στο Παλαιό Φάληρο προσβλήθηκε από τον ιό και νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό. Η 70χρονη παρουσίασε συμπτώματα μηνιγγίτιδας.

Τι να προσέξουμε-πώς μεταδίδεται ο ιός

Οι επιστήμονες όσον αφορά τον "ιό του δυτικού Νείλου", συνιστούντη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κ.λπ.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο.

Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυικούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.

Σε μικρό μόνο ποσοστό, μικρότερο από το 1%, των ασθενών -και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα- εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία.

Πηγή: news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: