Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΑΟΖ και κομματικές εξελίξεις


Γράφει ο Ν. Λυγερός

Καθώς η ΑΟΖ έχει αναδειχθεί επιτέλους σε σοβαρό και εθνικό θέμα που ανήκει πια στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, κάθε κόμμα της Βουλής των Ελλήνων θέλει και αυτό να πάρει μία θέση, για να αναδείξει τον ρόλο του σε αυτήν την προσπάθεια. Μπορεί να φανεί ότι αυτό το φαινόμενο προκαλεί ένα παράδοξο, αφού η ΑΟΖ είναι εκ φύσης ένα υπερκομματικό θέμα. Στην πραγματικότητα όμως αυτές οι κομματικές προσεγγίσεις μπορεί να συνδυαστούν και να αποτελέσουν ένα γενικό μοχλό πίεσης για να ξεπεράσουμε την αδράνεια, την απραξία και τις επιφυλάξεις των ατόμων που δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν αυτό το όραμα εδώ και χρόνια. Γι’ αυτό τον λόγο δεν πρέπει να μας εμποδίσουν στον αγώνα μας οι κομματικές τοποθετήσεις, αφού στον κάθε χώρο, υπάρχουν αγωνιστές και μαχητές της ΑΟΖ που πρέπει να πείσουν και τους δικούς τους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που αγωνίζονται πραγματικά για το θέμα της ΑΟΖ προσφέρουν έργο. Διότι ξέρουμε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να βγάλουμε την ΑΟΖ από τον βάλτο που την είχαν τοποθετήσει άσχετοι και βέβαια ραγιάδες.

Η ΑΟΖ αποτελεί και μία εθνική αξιοπρέπεια και είναι λογικό να υπάρχουν σε κάθε κόμμα άνθρωποι που θέλουν το καλό της Ελλάδας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λαμόγια που θέλουν να προωθήσουν μέσα στο κόμμα μόνο τον εαυτό τους. Δεν έχει σημασία, τέτοια άτομα θα υπάρχουν πάντα. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο γεγονός ότι η ΑΟΖ έχει αρχίσει να δρα σε όλο το πολιτικό φάσμα και γίνεται όλο και πιο γνωστή. Ο καθένας που κατέχει την σπουδαιότητα της ΑΟΖ δεν μπορεί να μην κινήσει δυναμικά το θέμα. Πρέπει λοιπόν αυτό το δυναμικό δίκτυο ανθρώπων να καταλάβουν ότι στην ουσία αποτελούν μία ομάδα για τον ίδιο σκοπό.

Είναι απαράδεκτο που η Ελλάδα δεν έχει ΑΟΖ τόσα χρόνια. Είναι απαράδεκτο να μην διδάσκεται το θέμα και να μας έχουν καθυστερήσει ειδήμονες της απραξίας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μία ουσιαστική αλλαγή που μπορεί να έρθει μόνο μέσω της στρατηγικής της ΑΟΖ και όχι από μικροοικονομικά τεχνάσματα. Για να προχωρήσουμε αποτελεσματικά και να ξεφύγουμε ουσιαστικά, απο την οικονομική κρίση χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός που θα βασισθεί στην ΑΟΖ και βέβαια στο ορυκτό πλούτο της Ελλάδας. Απλώς ένα από τα πιο σπάνια ταλέντα είναι η ικανότητα να αξιοποιείς το ταλέντο σου.

Σε αυτή την φάση είμαστε με την ελληνική ΑΟΖ. Διότι είναι όντως το ταλέντο της Ελλάδας. Αν αυτό γίνει, πραγματικότητα, λόγω των κομμάτων όχι μόνο δεν μας πειράζει, αλλά θα είναι ένα υπέροχο αποτέλεσμα της δημοκρατίας. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ενεργοποιήσουμε και τα κομματικά στελέχη για να συνειδητοποιήσουν ότι η ΑΟΖ δεν είναι πλαίσιο αντιπαράθεσης, έτσι ώστε να ψηφίσουν μαζί το νομοσχέδιο της θέσπισης της ΑΟΖ.

http://www.lygeros.org/articles.php?n=9651&l=gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: