Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Η Ελληνική απουσία από τους Αγίους Τόπους και το διαχρονικό ζωηρό ενδιαφέρον της Ρωσίας…



Η Ελληνική Πολιτεία απαξιώνει συνειδητά μιαν αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια αιώνων στην Αγία Γη, ενώ μοναδικοί πρεσβευτές του Ελληνισμού, παραμένουν οι Αγιοταφίτες Μοναχοί του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων


Η γαλανόλευκη εξακολουθεί να κυματίζει και σήμερα στην καρδιά της Ιερουσαλήμ, στο κτίριο της Πατριαρχικής Σχολής που περιλαμβάνει Γυνάσιο και Λύκειο με δέκα μαθητές, στο λόφο της Αγίας Σιών, λίγα μέτρα από το υπερώον όπου συνετελέσθη ο Μυστικός Δείπνος και η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος κατά την ημέρα της Πεντηκοστής. Η επίσημη Ελληνική Πολιτεία έχει εγκαταλείψει συνειδητά και απροκάλυπτα μια μακραίωνη ιστορική παρουσάι του ελληνισμού στην Αγία Γη. Μοναδικοί ακρίτες και συνεχιστές, οι Αγιοταφίτες μοναχοί, το Τάγμα των Εκλεκτών.

Του ΚΩΣΤΗ Ε. ΜΑΥΡΙΚΑΚΗ

Τα ιερά προσκυνήματα στους Αγίους Τόπους, αποτελούν την κιβωτό της Χριστιανικής Πίστης, που μέσα από μιαν αδιάσπαστη και μακραίωνη ιστορική συνέχεια, ως θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, έχει επιφορτιστεί με τη διαφύλαξη και τη διάσωσή τους.

Ο αγώνας αυτός αντανακλά τις ηρωικές προσπάθειες των φυλάκων - μοναχών για τη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητος και της ορθοδόξου παραδόσεως του Πατριαρχείου. Αυτό συμβαίνει, διότι τα ιερά προσκυνήματα, με πρώτο τον Πανάγιο Τάφο, υπήρξαν πεδίο ατέρμονου διαμάχης ανάμεσα στους  Ορθοδόξους Χριστιανούς και στους κατ καιρούς αλλόδοξους κατακτητές, αλλά και ανάμεσα σε Χριστιανούς άλλων Ομολογιών.

Σήμερα η ελληνορθόδοξη μοναστηριακή κοινότητα των Αγίων Τόπων εξακολουθεί με πενιχρά μέσα και ανυπέρβλητες δυσκολίες μέσα σε μια διαρκή εμπόλεμη κατάσταση να περιφρουρεί αυτούς τους ανυπολόγιστους ιστορικούς, πνευματικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς. Η Αγιοταφίτικη Αδελφότητα των Ιεροσολύμων αποτελεί τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ πρεσβεία του ελληνισμού και της ορθοδοξίας σ’ αυτή την καυτή ζώνη, με την επίσημη Ελληνική Πολιτεία, να απουσιάζει συνειδητά. Πολλοί λαοί και πολλά άλλα κράτη θα επιθυμούσαν να έχουν στα χέρια τους αυτούς τους άφατους θησαυρούς.

Πριν από λίγες ημέρες, στα πλαίσια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Β. Πούτιν επισκέφθηκε τα ιερά προσκυνήματα της Αγίας Γης, ενώ τη νύχτα από 25 σε 25 Ιουνίου προσκύνησε στον Πανάγιο Τάφο και το πρωί της επομένης στη βασιλική της Γεννήσεως του Χριστού στη Βηθλεέμ.

Κατά τις συνομιλίες του με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Β. Πούτιν μεταξύ άλλων έθιξε και το θέμα της ανθρωπιστικής συνεργασίας μεταξύ των δυο κρατών, ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ο κ. Πούτιν ειδικότερα μετ΄ ευγνωμοσύνης τόνισε τη συμβολή των ισραηλινών αρχών στην αποκατάσταση των ιστορικών δικαιωμάτων της Ρωσίας επί του Μετοχίου του Αγίου Σεργίου.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία επαναδιατυπώνει στρατηγικές
και διπλωμαικές αξιώσεις στην περιοχή, που έχουν
απώτερο στόχο και τον έλεγχο στα ορθόδοξα
προσκυνήματα (Από την επίσκεψη του Προέδρου
της Ρωσίας κ. Πούτιν στον Πανάγιο Τάφο, το βράδυ
της 25ης Ιουνίου)

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, εξακολουθεί να συνεχίζει με ζήλο να υλοποιεί μια πολιτική αιώνων όχι μόνο για τη στρατηγική και διπλωματική παρουσία της Ρωσίας στη Μεσόγειο, πολιτική που χρονολογείται άλλωστε από την Αικατερίνη τη Μεγάλη, αλλά και για ανάκτηση θρησκευτικών ερεισμάτων στα προσκυνήματα της Αγίας Γης. Αυτό εξάλλου είναι αυτονόητο, στα πλαίσια του όρκου που έχει δώσει για την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας του.

Από την άλλη μεριά, οι επίσημες Ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων σαράντα χρόνων της μεταπολίτευσης, είναι διαρκώς απούσες από την ουσιαστική οικονομική και διπλωματική στήριξη των ελληνορθόδοξων κεκτημένων που χρονολογούνται πολλούς αιώνες πίσω. 

Αν αλήθεια αυτό, δεν πιστοποιεί την ολοσχερή κατάρρευση της ιστορικής συνέχειας της ράτσας μας, από σπιθαμιαίους πολιτικούς τότε αλήθεια πως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί;
Το λιγότερο ίσως, προδοσία και ξεπούλημα της ίδιας της Ιστορίας και της χώρας μας…

© MERABELLO LIBRO D’ ORO

Δεν υπάρχουν σχόλια: