Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΟ EUROGROUP ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ






Ανεξάρτητοι Έλληνες: 
Ο κ. Στουρνάρας πήγε Βρυξέλλες, είδε, δεσμεύθηκε και απήλθε


Επίθεση κατά του Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες σχετικά με την παρουσία του στο Eurogroup της Δευτέρας, καταλογίζοντάς του ότι «πήγε, είδε, δεσμεύθηκε και απήλθε».
 
«O υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας δεν... τόλμησε να θέσει στο χθεσινό Eurogroup το αίτημα περί δήθεν επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που αποτέλεσε άλλωστε και το προεκλογικό πυροτέχνημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με βάση το οποίο κατάφεραν να υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές της 17ης Ιουνίου», αναφέρει ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Νότης Μαριάς.

Σημειώνει ακόμη ότι «ο υπουργός Οικονομικών αφού έδωσε τα πάντα στο Eurogroup τελικά περιορίστηκε στο να διαβεβαιώσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι θα εκτελέσει πιστά το μνημόνιο που έχει οδηγήσει στην οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία του ελληνικού λαού».

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα παλέψουν ενάντια στα μέτρα εφαρμογής του Μνημονίου και θα βάλουν φραγμό στην ανθρωπιστική κρίση η οποία κλιμακώνεται στη χώρα μας λόγω του Μνημονίου», καταλήγει ο κ. Μαριάς.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 


Διαβεβαιώσεις Στουρνάρα στο Eurogroup 

για επαναφορά του ελληνικού προγράμματος

Για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το  πρόγραμμα προσαρμογής στη σωστή τροχιά διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. «Δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες. Οι εταίροι μας ήταν πολύ σκληροί για το 2012», προανήγγειλε χαρακτηριστικά...


Από τις Βρυξέλλες σήμερα, λίγο πριν το κλείσιμο του Ecofin  ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν «ανελαστικοί», δεν διαπραγματεύθηκαν την  υλοποίηση των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα ότι θα υλοποιήσει μέσα στο τρέχον έτος. Γι΄ αυτό και προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει την εφαρμογή ισοδύναμων μέτρων ύψους τριών δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να έχουν ήδη ληφθεί το Μάρτιο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας και το Eurogroup απαιτεί τη λήψη τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Στουρνάρας με τις δηλώσεις του «ξανάπιασε το νήμα» ακριβώς από εκεί που το είχε αφήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου, χωρίς να φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει μετά το σαφές μήνυμα της κάλπης: Υπογράμμισε την ανάγκη να επανέλθει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά εντός του 2012, ώστε μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για πιθανές τροποποιήσεις και παράταση των δημοσιονομικών στόχων. Εμμέσως δε, συμφώνησε με την «ανελαστική στάση» που κράτησαν οι ομόλογοί του υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει καθυστερήσεις και ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα «πολύ δρόμο μπροστά της».

Για την επιμήκυνση και τα ελληνικά αιτήματα

Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομικών γιατί δεν τέθηκε το αίτημα της Ελλάδας για επιμήκυνση, ανέφερε πως δεν έθεσε επισήμως το ζήτημα διότι «όταν έρθει η ώρα, θα τεθεί επιτακτικά, γιατί είναι δίκαιο». Πάντως, έκρουσε κώδωνα κινδύνου, λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι ότι απαιτεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τις χώρες της ευρωζώνης και, άρα, αποφάσεις των εθνικών κοινοβουλίων γι΄αυτό και οι εταίροι θα είναι πολύ αυστηροί και ότι τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. «Δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες. Οι εταίροι μας ήταν πολύ σκληροί για το 2012», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι έθεσε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία  αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της τρόικας και με επιπτώσεις στην κοινωνία και την ανεργία. «Είμαστε στον 5ο χρόνο της ύφεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι κανείς δεν αμφισβητεί το πρόβλημα της ύφεσης και πως όλοι, στις «κατ' ιδίαν» συζητήσεις, παραδέχονται ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Για τον λόγο αυτό, ανακοίνωσε στη συνεδρίαση –όπως είπε - ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 , δηλαδή τα 14,8 δισ. ευρώ , αλλά σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για να εξοικονομήσει 11,5 δισ. ευρώ τα επόμενα 2 χρόνια, δηλαδή το 2013 και το 2014. Για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, σημείωσε ότι, εφόσον δεν εκταμιεύθηκε η δόση του Ιουνίου, θα πρέπει να βρεθεί ενδιάμεση λύση ως το Σεπτέμβριο και αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.

«Πρώτη μας μέριμνα είναι να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση 31 δισ. ευρώ», η οποία θα εκταμιευθεί σε τρία τμήματα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το ελληνικό ομόλογο που λήγει τέλος Αυγούστου, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι το Eurogroup διαβεβαίωσε για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.

Η επιστροφή της τρόικας

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου και η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει την πιθανότητα να αντικατασταθούν κάποια μέτρα με άλλα, ισοδύναμου αποτελέσματος, όσον αφορά την επίπτωση στο έλλειμμα. Ενδεικτικά,  αναφέρθηκε στο μέτρο της μείωσης του ειδικού μισθολογίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε την αντικατάστασή του, εφόσον βέβαια θα συναινούσε σε αυτό η τρόικα και δε θα επηρεαζόταν ο τελικός στόχος για το έλλειμμα. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, η τελική έκθεση της τρόικας θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Ιουλίου.

Ο κ.  Στουρνάρας έδωσε το κλίμα από τη συνεδρίαση του Eurogroup λέγοντας ότι διεξήχθη σε καλό κλίμα για την Ελλάδα. «Υπάρχει στήριξη, αλλά δεν θα κάνουν πίσω στην επαναφορά του προγράμματος» δήλωσε.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup
 
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης, αργά τα ξημερώματα, οι υπουργοί εξέτασαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα. Ο κ. Γιούνκερ, σημείωσε επίσης ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, όταν η τρόικα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της και συντάξει την τελική της έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
Ο κ. Γιούνκερ, είπε επίσης ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%. «Φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα από την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε και τόνισε ότι οι σχετικές συζητήσεις θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο. Ο κ. Γιούνκερ, αναφέρθηκε και στο ελληνικό ομόλογο το οποίο λήγει στις 20 Αυγούστου και για το οποίο διαβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurgroup, αποφασίστηκε η ανανέωση της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου του Eurogroup για δυόμισι χρόνια ακόμη. Έτσι, μπήκε και τέλος στη σεναριολογία που είχε αναπτυχθεί εδώ και καιρό σχετικά με τους υποψήφιους να αναλάβουν τη θέση του κ. Γιούνκερ, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μια προοπτική στην οποία ήταν αντίθετη η Γαλλία. Πάντως, το θέμα αναμένεται να απασχολήσει ξανά σύντομα τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ολοκληρώσει τη θητεία των δυόμισι ετών, αλλά θα παραιτηθεί στο τέλος του χρόνου. Στη συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε επίσης να διοριστεί ως επικεφαλής του Ταμείου Αρωγής ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλιγκ.

http://www.eklogika.gr/news/10302 

Δεν υπάρχουν σχόλια: