Translate -TRANSLATE -

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

"Ηλεκτρονικό εμπόριο" με... ασφάλεια





"Ηλεκτρονικό εμπόριο" με... ασφάλεια

10 χρηστικές συμβουλές

Γράφει ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

Μπορεί να γνωρίζετε το Ίντερνετ κυρίως ως πηγή πληροφόρησης, τρόπο διασκέδασης ή και μέσο εκπαίδευσης. Όμως, το Διαδίκτυο έχει αρχίσει να αποτελείτο τελευταία χρόνια και ένα χρήσιμο εργαλείο για ηλεκτρονικές αγορές. Ρούχα, αξεσουάρ, ηλεκτρονικές συσκευές αλλά και εισιτήρια, υπηρεσίες κ.λπ. αγοράζονται ολοένα και πιο συχνά μέσω "ηλεκτρονικού εμπορίου", τις περισσότερες φορές με καλύτερες τιμές.
Ωστόσο, το θέμα είναι να γίνονται όλα αυτά και με ασφάλεια, μια και οι κακές εμπορικές πρακτικές -έως απάτες- είναι κι αυτές συστατικά στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών αν κάποιος δεν είναι πληροφορημένος και δεν προσέξει. Και το τι πρέπει να προσέχουμε μας το αναφέρει ο εξής χρήσιμος δεκάλογος που κατάρτισε ο "Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου" (www.saferinternet.gr):
1. Πρώτα απ' όλα, οι γνωστές και εδραιωμένες εταιρίες είναι πιθανότατα το ίδιο αξιόπιστες στο Διαδίκτυο όσο και στην πραγματική ζωή. Σε μια αξιόπιστη εμπορική ιστοσελίδα υπάρχει πάντα ξεκάθαροw προσδιορισμός της εταιρίας με το όνομα της, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, στοιχεία επικοινωνίαw κ.λπ.
2. Σε μια αξιόπιστη ιστοσελίδα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος ή των υπηρεσιών που παρέχονται είναι σαφή και εύκολα προσβάσιμα.
3. Πριν προβούμε σε μια εμπορική συναλλαγή, αναζητούμε τους όρους χρήσης οι οποίοι στις αξιόπιστες ιστοσελίδες είναι εύκολα προσβάσιμοι και διαφανείς. Τους διαβάζουμε προσεκτικά!
4. Εξετάζουμε αν στην τιμή του προϊόντος που αγοράζουμε περιλαμβάνονται όλες οι τυχόν χρεώσεις (φόροι, μεταφορικά έξοδα κ.λπ.).
5. Στις αξιόπιστες εμπορικές σελίδες οι παραγγελίες μας επιβεβαιώνονται με e-mail και διατηρούμε το δικαίωμα ανάκλησης τους.
6. Οταν βρισκόμαστε σε κάποια φόρμα παραγγελίας και πριν καταχωρίσουμε οποιοδήποτε στοιχείο μας, βεβαιωνόμαστε ότι είμαστε όντως στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας, ότι στο κάτω μέρος του browser (φυλλομετρητής των σελίδων του Ίντερνετ) υπάρχει ένα λουκετάκι και ότι η διεύθυνση αρχίζει με https://
7. Δεν πιέζουμε με το ποντίκι διευθύνσεις ιστοχώρων που μαw δίνονται σε ύποπτα e-mails ή e-mails που λαμβάνουμε από άγνωστες πηγές, γιατί πιθανόν να μας κατευθύνουν σε εικονικές ιστοσελίδες που μοιάζουν με την πρωτότυπη της εταιρίας, από όπου απατεώνες θα προσπαθήσουν να μας αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα. Γi' αυτό, γράφουμε πάντα από μόνοι μας στον browser τη διαδικτυακή διεύθυνση (URL) της εταιρίας που θέλουμε να επισκεφθούμε.
8. Αποφεύγουμε να κάνουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους (π.χ. από Ίντερνετ καφέ).
9. Φυλάμε τους κωδικούς που χρησιμοποιούμε στο Ίντερνετ σε ασφαλές μέρος. Δεν χρησιμοποιούμε για κωδικό ονόματα οικείων μας, ημερομηνίες γέννησης, επετείων κ.λπ. που εύκολα μπορεί να μαντέψει κανείς.
10.  Αν έχουμε επιφυλάξεις για τη χρήση πιστωτικής κάρτας για τις ηλεκτρονικές μας συναλλαγές, μπορούμε να προμηθευτούμε μία από τις προπληρωμένες κάρτες που κυκλοφορούν στην αγορά και στις οποίες ελέγχουμε οι ίδιοι το ανώτατο χρηματικό όριο συναλλαγών.
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: