Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Την 1η Ιουνίου 1969 γεννιέται το Give Peace a Chance

Κατά την ηχογράφηση του "Give Peace a Chance". Από αριστερά προς τα δεξιά: Rosemary Leary (το πρόσωπο δεν είναι ορατό), Tommy Smothers (με την πλάτη στην camera), John Lennon, Timothy Leary, Yoko Ono, Judy Marcioni and Paul Williams



Την 1η Ιουνίου 1969 
"γεννιέται" (ηχογραφείται) 
το "Give Peace a Chance"

Το  "Give Peace a Chance" είναι ένα τραγούδι γραμμένο από τον John Lennon που το παρουσίασε με την Yoko Ono στο Μόντρεαλ του Καναδά . Κυκλοφόρησε σαν single το 1969 από την Plastic Ono Band για την Apple Records. 


Είναι το πρώτο solo single που  εκδόθηκε από τον Lennon και που κυκλοφόρησε ενώ ήταν ακόμα μέλος των Beatles , και έγινε ένας ύμνος του αμερικανικού αντιπολεμικού κινήματος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Σαν τραγούδι έφτασε στο νούμερο 14 του Billboard Hot 100 και στον αριθμό 2 του British singles chart .
Το τραγούδι γράφτηκε κατά τη διάρκεια του “Bed-In” του μήνα του μέλιτος του Λένον με την Γιόκο Όνο στο Μόντρεαλ του Καναδά. Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο τι προσπαθούσαν να πετύχουν με το «Bed-In» ( την παραμονή τους στο κρεβάτι), ο Λένον απάντησε αυθόρμητα "Απλά δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη" (Give Peace a Chance). 
Συνέχισε να το λέει αυτό αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του Bed-In. Τέλικά, την 1η Ιουνίου 1969 στην σουίτα 1742 στο Queen Elizabeth Hotel στο Μόντρεαλ, ο André Perry το ηχογράφησε  χρησιμοποιώντας μια απλή εγκατάσταση τεσσάρων μικροφώνων και ενός four-track μαγνητοφώνου που είχε ενοικιαστεί από ένα τοπικό στούντιο ηχογράφησης. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων και διαφόρων διασημοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του Timothy Leary , του ραβίνου Αβραάμ Feinberg, των Joseph Schwartz, Rosemary Woodruff Leary, Petula Clark , Dick Gregory , Allen Ginsberg , Roger Scott , Murray ο Κ και Derek Taylor , πολλοί από τους οποίους αναφέρονται στους στίχους. Ο Lennon έπαιξε ακουστική κιθάρα και τον συνόδευσε ο Tommy Smothers των Smothers Brothers , επίσης με ακουστική κιθάρα.
Όταν κυκλοφόρησε το 1969, το τραγούδι είχε θεωρηθεί ότι ανήκε στους Lennon-McCartney. Σε ορισμένες μεταγενέστερες εκδόσεις, αναφέρεται ότι ανήκει μόνο στο Lennon. Το 1990 επανεκδίδεται με το άλμπουμ Live in New York City , ακούγεται στο ντοκιμαντέρ του 2006 The U.S. vs. John Lennon, και το 1997 στο λεύκωμα Lennon Legend: The Very Best of John Lennon καθώς και σε DVD  έξι χρόνια αργότερα. 
Ο Lennon εξέφρασε αργότερα τη λύπη του επειδή αισθανόταν ένοχος που έδωσε συμμετοχή στην πατρότητα δημιουργίας αυτού του πρώτου του single στον McCartney αντί να αναγνωρίσει την συμμετοχή της  Yoko , με την οποία πραγματικά το δημιούργησε.  Ωστόσο, έχει επίσης ειπωθεί ότι το έκανε για να  ευχαριστήσει τον McCartney που τον βοηθήσε να ηχογραφήσει το " The Ballad of John and Yoko" σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η αυθεντική τελευταία έκδοση των στίχων του τραγουδιού αναφέρει: "John and Yoko, Timmy Leary, Rosemary, Tommy Smothers, Bobby Dylan, Tommy Cooper, Derek Taylor, Norman Mailer, Allen Ginsberg, and Hare Krishna". Κατά την εκτέλεση του "Give Peace a Chance" που περιλαμβάνεται στο άλμπουμ Live Peace in Toronto 1969, ο Λένον ανοιχτά δήλωσε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί όλες τις λέξεις του τραγουδιού και αυτοσχεδίασε με τα ονόματα των μελών του συγκροτήματος που μοιράζονταν τη σκηνή μαζί του και οτιδήποτε όνομα του ερχόταν στο μυαλό: "John and Yoko, Eric Clapton, Klaus Voormann, Penny Lane, Roosevelt, Nixon, Tommy Jones and Tommy Cooper, and somebody." Το άλλο που είπε περιέχει μια αναφορά στη λέξη «masturbation» την οποία o Lennon την αλλάξει σε " mastication " στο επίσημη φύλλο των στίχων του δίσκου. Αργότερα παραδέχτηκε ότι αυτό ήταν μια πράξη «ξελαφρώματος», προκειμένου να αποφευχθούν οι περιττές αντιπαραθέσεις.


Το "Give Peace a Chance", που στην άλλη πλευρά του είχε το τραγούδι της Yoko Ono το "Remember Love", κυκλοφόρησε στις 4 Ιουλίου 1969 στην Βρετανία και λίγες μέρες αργότερα, στις 7 Ιουλίου 1969 στην Αμερική. Tο τραγούδι έφθασε στον αριθμό 2  των χιτς στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον αριθμό 14 στο Billboard Hot 100 στις ΗΠΑ. 

 15 NOEMBΡIOY 1969 
ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ

Το τραγούδι έγινε γρήγορα ο ύμνος των οπαδών  της παράταξης που αντιμαχόταν την συνέχιση του πολέμου στο Βιετνάμ και των counterculture κινημάτων και τραγουδήθηκε από μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον κατά την ημέρα του  Vietnam Moratorium Day στις 15 Νοεμβρίου 1969. Επικεφαλής της πορείας ήταν ο Pete Seeger , που στις διακοπές μεταξύ των τραγουδιών των διαδηλωτών πρόβαλε φράσεις όπως, "Μας ακούς, Nixon;" , "Μας ακούς, Agnew ;" και «Όλα που λέμε ... είναι για να δώσετε μια ευκαιρία στην ειρήνη».
Επίσης το βρετανικό γκρουπ YES απόδωσε φόρο τιμής στους στίχους  του Λένον το 1971 με την κυκλοφορία του album τους , The Yes Album, in "Your Move"
Μετά την έκδοσή του ως single, εμφανίστηκε και στο άλμπουμ Shaved Fish, μια συλλογή από singles, το 1975. Εμφανίστηκε επίσης στο άλμπουμ The John Lennon Collection. Παρόλο ότι εμφανίστηκε σαν single από ένα μέλος των Beatles, ενώ η μπάντα τους ήταν ακόμα εν ζωή, η καλλιτεχνική του πατρότητα δίνεται στην  Plastic Ono Band και όχι στον John Lennon

Λίγο μετά το θάνατο του Λένον οι θαυμαστές του συγκεντρώθηκαν έξω από το «The Dacota Apartments»  και τραγούδησαν το "Give Peace a Chance". Το τραγούδι επαναξιολογήθηκε εκ νέου τον Ιανουάριο του 1981 και έφθασε στην θέση  33. Το τραγούδι είναι ένα από τα τρία σόλο τραγούδια του Lennon, μαζί με το " Instant Karma! " και το " Imagine ", στο « Rock and Roll Hall of Fame  500» των τραγουδιών που διαμόρφωσαν το Rock and Roll .

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια




ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ

Final scene of 'The Strawberry Statement' (1970) 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: