Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Εξήντα δύο χρόνια από το δίκαιο αγώνα της ΕΟΚΑ





Εξήντα δύο χρόνια από το δίκαιο αγώνα της ΕΟΚΑ

62 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη τον ηρωικού αγώνα της ΕΟΚΑ  την 1η Απριλίου 1955. Ένας Αγώνας δίκαιος, ελληνικός, αγώνας για την ελευθερία, που ήλθε σαν συνέχεια των απελευθερωτικών αγώνων του Ελληνικού Έθνους το 1821, το 1912, το 1940.
Αγώνας που οργανώθηκε από ένα Ελληνοκύπριο απόστρατο αξιωματικό, τον Γεώργιο Γρίβα - Διγενή, με βοηθούς απόλεμα και νέα, αμούστακα παλληκαράκια, παιδιά όλα της Κύπρου.
Και τα παλληκαράκια αυτά αποτέλεσαν την δύναμη της ΕΟΚΑ, εξευτέλισαν σαράντα χιλιάδες αγγλικό στρατό πλήρως εξοπλισμένο, του οποίου ηγούντο ένας στρατάρχης και πολλοί στρατηγοί...
Και η αξία του αγώνα τους γίνεται ακόμα μεγαλύτερη γιατί δεν ήταν μόνο ο σύγχρονος εξοπλισμός των Βρετανών απέναντι στα Ελληνόπουλα, που πρώτη φορά έβλεπαν όπλο στη ζωή τους· οι Άγγλοι χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα –ακόμα και τα πιο βάρβαρα- για να καταπνίξουν τον κυπριακό αγώνα.
Χρησιμοποίησαν απάνθρωπα, μέχρι θανάτου, βασανιστήρια και τέλος αγχόνες, στις οποίες μαρτύρησαν οι ήρωες Μιχαήλ Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου, Ανδρέας Ζάκος, Χαρίλαος Μιχαήλ, Ιάκωβος Πατάτσος, Μιχαήλ Κοντσόφιας, Ανδρέας Παναγίδης, Στέλιος Μοωρομβάτης και  Ευαγόρας Παλληκαρίδης.
Αιωνία τους η μνήμη. Η αιώνια Ελλάδα και η αγαπημένη τους Κύπρος δεν θα τους ξεχάσουν ποτέ.
Δυστυχώς αν και οι Άγγλοι ηττήθηκαν. Αν και η ΕΟΚΑ κέρδισε τη μάχη της ψυχής και της ηθικής δύναμης. Όμως οι θυσίες τόσων ηρώων δεν δικαιώθηκαν. Γιατί δυστυχώς τα συμφέροντα της διεθνούς πολιτικής επικράτησαν της λεβεντιάς, της δικαιοσύνης και της θυσίας. Γιατί δυστυχώς η διεθνής κοινότητα και οι μεγάλοι της γης δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων  και άφησαν ακόμα στα χρόνια που ακολούθησαν να εξελιχτεί ένα νέο ανοσιούργημα ένα μεγάλο – ατιμώρητο μέχρι σήμερα – έγκλημα, η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και η κατοχή μεγάλου μέρους της. Και όχι μόνο αυτό αλλά έφθασαν με την «μεσολάβηση» του ΟΗΕ να προτείνουν λύσεις που απέχουν πολύ από την δικαίωση των Ελληνοκυπρίων και της Κυπριακής Δημοκρατίας
Όμως η θυσία των ηρώων της ΕΟΚΑ ας καθοδηγεί όλους τους Έλληνες, στην Ελλάδα, την Κύπρο, και όπου γης, στο ακατάλυτο χρέος απέναντι στην ιστορία για μια Κύπρο ελεύθερη και δικαιωμένη. Και αυτό ας το έχει καλά κατά νου η σημερινή πολιτική ηγεσία της Κύπρου και της Ελλάδος.



E.O.K.A. – Το Έπος του 1955-’59

Ένα βίντεο – ντοκουμέντο του Κώστα Γκιουλέκα για τον ένοπλο αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. (1955-1959) που πραγματοποιήθηκε για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.  Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει σπάνιες μαρτυρίες αγωνιστών που έλαβαν μέρος σε μάχες.
Το Έπος του 1955-’59». Δείτε το Α’ και Β’ μέρος του ιστορικού ντοκιμαντέρ με τον παλλαϊκό ξεσηκωμό του Κυπριακού λαού και τον ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ εναντίον των ‘Αγγλων κατακτητών:



https://antiparakmi.wordpress.com/2013/08/27/e-o-k-a-το-έπος-του-1955-59-του-κ-γκιουλέκα-βίντ/

Δεν υπάρχουν σχόλια: