Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Σπ. Τσίρου : Παραμονή πρωτομαγιάς άλλοτε και τώρα


Αλσος Κηφισιάς



Ο Μάιος μας έφτασε,
Παραμονή πρωτομαγιάς  άλλοτε και τώρα .

Με ανακοίνωση του ο Δήμος Κηφισίας  δίνει  συμπληρωματικές  πληροφορίες σχετικώς με την ετήσια εκθεσι ανθέων πού γίνεται   εφέτος   όπως κάθε   χρόνο  την   Άνοιξη  στο  Άλσος  του μαγευτικού  προαστίου  για   14η   φορά.  Τα   εγκαίνια της  εκθέσεως  έγιναν χθες  (Παρασκευή)  και  η έκθεση θα παραμείνη ανοικτή εως  τις  15 Μαΐου.                         
ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΟΙ     σκοποί  της καθιερωθείσης πλέον εκθέσεως ανθέων είναι : η  κατά το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγισι  του  ευρύτερου κοινού  προς τα λουλούδια, η  επείδηξι στους ξένους επισκέπτες  των δυνατοτήτων της  ελληνικής  ανθοκομίας και  τέλος η τουριστική      προβολή   της    Κηφισιάς.
ΝΥΧΤΑ χαράς και λουλουδιών: Παραμονή Πρωτομαγιάς, γαρ.  Χιλιάδες   Αθηναίοι (εν οικογενειακή  πομπή και παρατάξει) θα κατευθυνθούν, απόψε, στα  ανθοσπαρμένα περίχωρα του κλεινού  άστεως, να υποδεχθούν  επίσημα  την  Ανοιξι.   
Η οδός Πατησίων, στις δόξες της! Τριαντάφυλλα, βιολέτες, γούλια, πανσέδες, κρινάκια και  τα συναφή, αναμένουν, φρεσκοκομμένα και μυροδάτα, να σας υποδεθούν, στην  περίφημη  Αλυσίδα, στα Φιλαδέλφεια —ο που θα γίνουν ωραίες πανηγυρικές  εκδηλώσεις — στο Μαρούσι, στο Χαλάνδρι και στην Κηφισιά, όπου εγκαινιάστηκε χθες (στο  Άλσος)   η     Έκθεσις    Ανθέων.
Στην  τόσο ενδιαφέρουσαν αυτήν  Έκθεσι, εξηνταπέντε  ανθοκόμοι της  Αττικής παρουσιάζουν τ’  άριστα  δείγματα της παραγωγής τους — μιαν υπέροχη  ποικιλία λουλουδιών, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και μαύρα  τριαντάφυλλα.  Στο τέλος, θα βραβευτούν, με διάφορα  χρηματικά ποσά, σαράντα είδη ανθέων...


ΑΠΟ ΤΗ σύντομη, όμως αυτή ανοιξιάτικη κουβέντα, δεν  θάπρεπε να  παραλείψουμε  την αναπόλησι  ενός ασπρομάλλη  συνταξιούχου της ζωής. Καθόταν χθες το απόγευμα, με την παρέα του στο συνοικιακό καφενεδάκι και  θυμήθηκε το «τραμβάϊ» με τ’ άλογα,
- Ενθυμούμαι αγαπητοί, είπε, τι όμορφα  πού ησαν εκείνα τα χρόνια:. Μοιράκιον ήμουν σχεδόν. Και την παραμονή της Πρωτομαγιάς, ανεβαίναμε στο «τραμβάϊ» οικογενειακώς και κούτσα-κούτσα, μεταβαίναιιε πλησίον του εργοστασίου   Κλωναρίδη   να  υποδεχθούμεν τον Μάη.  Εκεί να δείτε κοκορέτσια και ρετσίνα. Αφήστε πια τα άνθη.  Συγγενείς και φίλοι κατηυθύνοντο «στα Πατήσια, στα Πατήσια, όπου πάει ο δρόμος ίσια,,.».  Όταν,  όμως, ενεφανίσθησαν τα ηλεκτρικά τραμ, εορτάζαμε εις την Αλυσίδα, όπου ήτο το τέρμα του δρομολογίου τον. Τι γραφικά που ήσαν τα ταβερνάκια,   τ’  ανθοστολισμένα…..
Και πριν  προφτάση  και τον διακόψει κανείς, συμπλήρωσε νοσταλγικά:
Αχ και να ξαναγύριζαν εκείνα τα χρόνια.
Κι’ υψώνοντας το ουζοπότηρο, είπε:
-Εβίβα, παιδιά. Νάμαστε καλα.
ΣΠ. ΤΣΙΡΟΣ
Εφημερίδα  ΕΜΠΡΟΣ 30 Απριλίου 1966


Δεν υπάρχουν σχόλια: