Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Καταρράκτης : Ένας «εχθρός» που δεν φοβίζει πια





Καταρράκτης
Ένας «εχθρός» που δεν φοβίζει πια!

Ο καταρράκτης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή· η χειρουργική επέμβαση παραμένει η μόνη θεραπευτική επιλογή.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΝΕΤΑ

Με την πάροδο του χρόνου τα άτομα της τρίτης ηλικίας μπορεί να παραπονεθούν πως η όραση τους γίνεται πιο θολή, ενώ τα χρώματα μπορεί να μην φαίνονται τόσο ζωηρά - συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν τόσο στο έντονο ηλιακό φως όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται, βέβαια, για την πάθηση του καταρράκτη, ένα σύνηθες φαινόμενο σε προχωρημένες ηλικίες, το οποίο πλέον αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.
Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, Χειρουργός - Οφθαλμίατρος και Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, καθώς ο άνθρωπος γερνά ο φακός του ματιού, που βοηθά στην εστίαση του φωτός, σταδιακά θαμπώνει και γίνεται κιτρινωπός. Το θάμπωμα αυτό, δηλαδή ο καταρράκτης, εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, ξεκινώντας από την ηλικία των σαράντα και στην αρχή μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Η παρουσία καταρράκτη ενδέχεται να δυσκολέψει την καθημερινότητα των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην οδήγηση, στην τηλεόραση, στην ανάγνωση, στο γράψιμο, ακόμα και στο μαγείρεμα.
Πώς αντιμετωπίζεται
Στα πρώιμα στάδια του καταρράκτη τα γυαλιά μπορεί να βοηθήσουν το άτομο να δει καλύτερα, θα πρέπει, ωστόσο, να τονιστεί ότι ο καταρράκτης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα και η χειρουργική επέμβαση παραμένει η μόνη θεραπευτική επιλογή.
Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές και αξιόπιστες επεμβάσεις. Κατά την επέμβαση, ο θαμπός φακός  αφαιρείται με τη χρήση «κρύας φακοθρυψίας» και αντικαθίσταται με ένα διαυγή μόνιμο τεχνητό ενδο φθάλμιο φακό. Η βελτίωση στην όραση παρατηρείται πολύ σύντομα μετά την επέμβαση, ενώ έπειτα από την πλήρη ανάρρωση ο γιατρός ελέγχει αν θα πάρα μείνει ίδια η συνταγή των γυαλιών ή εάν απαιτείται καινούρια.
Η τεχνική με την τωρινή της μορφή, στην οποία χρησιμοποιείται ένα μικροσκοπικό νυστέρι (μέχρι 3 χιλιοστών) και τη χρήση φακοθρυψίας (υπερήχων) για την αποσυναρμολόγηση και αφαίρεση του φακού του ματιού είναι εξαιρετικά ασφαλής. Σήμερα υπάρχουν νέες επιλογές ενδοφακών, που ανάλογα την περίπτωση προσφέρουν διόρθωση αστιγματισμού ή πρεσβυωπίας. Η τεχνική της μικροσκοπικής τομής καθιστά τη διαδικασία προτιμότερη γιατί:     
• η διάρκεια της εγχείρισης και η ανάρρωση είναι μικρότερη (10 λεπτά περίπου)·
• η επέμβαση είναι ουσιαστικά ανώδυνη, χωρίς βελόνες, ράμματα ή καλύμματα ματιού·
• η τομή αυτοεπουλώνεται πιο γρήγορα, αφού δεν απαιτούνται ράμματα.
Τέλος εποχής για το νυστέρι
Το νέο είναι πως η χρήση του LenSx Laser, που τώρα ήρθε και στη χώρα μας, καθιστώντας τη από τις πρώτες που θα το εφαρμόσει στον κόσμο, καταργεί τη χρήση νυστεριού. Οι μικροσκοπικές τομές στον κερατοειδή γίνονται πια με λέιζερ, χωρίς νυστέρι, όπως και η προπαρασκευή της καψουλόρηξης - ένα βήμα σημαντικό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή με το χέρι και σίγουρα εξαρτάται σημαντικά από την εμπειρία του χειρουργού, καθώς και η αποσυναρμολόγηση του φακού με λέιζερ.
Όπως αναφέρει ο κ. Κανελλόπουλος, η ακρίβεια του LenSx Laser δοκιμάστηκε σε μια σειρά πρόσφατων κλινικών μελετών, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
«Το LenSx Laser», εξηγεί ο γιατρός, «χρησιμοποιεί εστιασμένους παλμούς femtosecond laser για να δημιουργήσει τομές στην κάψουλα του φακού, στον υαλοειδή φακό και στον κερατοειδή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα επεμβάσεις που είναι προσαρμοσμένες στις προδιαγραφές του κάθε ασθενή και που παρέχουν αξιοσημείωτο βαθμό ακρίβειας».
Δευτερεύουσες επεμβάσεις καταρράκτη
Ο ενδοφθάλμιος φακός που τοποθετείται κατά την επέμβαση καταρράκτη κανονικά διαρκεί εφ' όρου ζωής και δεν απαιτεί συντήρηση ή αντικατάσταση. Μερικές φορές, όμως, μήνες ή και χρόνια μετά την επέμβαση, η όραση μπορεί να ξαναγίνει θολή. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για το δευτερεύοντα καταρράκτη ή μετακαταρράκτη, που προκαλείται επειδή το φυσικό περιφάκιο που στηρίζει το νέο φακό έχει γίνει θαμπό. Μπορεί, όμως, να θεραπευτεί γρήγορα και ανώδυνα επίσης με λέιζερ.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: