Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Το αφορολόγητο χτίζεται μόνο με πλαστικό χρήμα





ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

Το αφορολόγητο χτίζεται μόνο με πλαστικό χρήμα

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΒΟΥΡΓΑΝΑ

Οριστικό τέλος στο «χαρτοβασίλειο» των αποδείξεων έβαλε με απόφαση του ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου των πληρωμών με πλαστικό χρήμα. Με την απόφαση ορίζονται τα εξής:
• Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που δικαιούνται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος δεν είναι υποχρεωμένοι να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί στο έμμεσο αφορολόγητο όριο.
• Οι χάρτινες αποδείξεις αντικαθίσταται από τα μηνιαία αναλυτική κατάσταση των τραπεζών όπου αναγράφονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και οι πληρωμές μέσω e-banking
Άλλωστε τα στοιχεία που αναγράφονται στις αναλυτικές καταστάσεις των τραπεζών θα επικαλεστούν οι φορολογούμενοι το 2018 κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωση προκειμένου να δηλώσουν τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα και να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου.
Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ. μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίας), ο δικαιούχος αφορολόγητου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες.

Όλα σχεδόν τα έξοδα που θα κάνουν τα νοικοκυριά μέσα στο 2017 περιλαμβάνονται στη λίστα των δαπανών οι οποίες εφόσον πραγματοποιηθούν με «πλαστικό χρήμα» θα μετράνε στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου που δικαιούνται οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ειδικότερα στη λίστα με τις e-αποδείξεις περιλαμβάνει από τα είδη του σούπερ μάρκετ και τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία μέχρι τα καύσιμα, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα κοινόχρηστα.
Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: τα ενοίκια, δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίας, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών. Τα ιατρικά έξοδα (αμοιβές γιατρών, νοσήλια, διαγνωστικά κέντρα, φάρμακα, φαρμακευτικά είδη) βρίσκονται εκτός της λίστας των δαπανών που χτίζουν το αφορολόγητο όριο καθώς για τα έξοδα αυτά προβλέπεται έκπτωση φόρου 10% εφόσον υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος. Από τη στιγμή που σχεδόν όλες οι δαπάνες «μετράνε» για το αφορολόγητο, ακόμη και για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα είναι εύκολο να καλύψουν το 10% του εισοδήματος τους δηλαδή 1.000 ευρώ με δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικό χρήμα. Πάντως το νέο μέτρο αφήνει περιθώρια για να συνεχιστούν οι «μαύρες» συναλλαγές. Όταν ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ χρειάζεται δαπάνες ύψους 4.000 ευρώ με ηλεκτρονικό χρήμα για να εξασφαλίσει την έκπτωση φόρου είναι προφανές ότι του μένει ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματος του για να χρηματοδοτήσει μαύρες συναλλαγές τις οποίες μπορεί να πληρώσει με μετρητά.

Οι εξαιρέσεις. 

Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης πλαστικού ή ηλεκτρονικού χρήματος αλλά θα πρέπει να προσκομίσουν χάρτινες αποδείξεις οι εξής κατηγορίες:
• Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
• Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
• Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
• Οι φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
• Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό.
• Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
• Οι μόνιμοι κάτοικοι σε χωριά με πληθυσμό έως 500 άτομα και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 ατόμων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
• Όσοι δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
• Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος τους ή είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
• Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
• Όσοι βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
•Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 22% ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΣΟ

Ποιες δαπάνες εξασφαλίζουν έκπτωση φόρου έως 2.100 €

Έναν χρηστικό οδηγό με τη μορφή 10 ερωτήσεων και απαντήσεων για τις δαπάνες με «πλαστικό» χρήμα που μετράνε για το χτίσιμο του αφορολόγητου έτσι ώστε οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση παρουσιάζεται παρακάτω.
1 Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να πραγματοποιούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ;
Μισθωτοί, συνταξιούχοι και οι κατ' επάγγελμα αγρότες (τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα).
2  Οι αγορές που έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα στο εξωτερικό «μετράνε» στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου;
Δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης παροχής υπηρεσιών που γίνονται είτε στην Ελλάδα είτε σε κράτη-μέλη της ΕΕ ή του ΕΟΧ και έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνονται υπόψη για την έκπτωση φόρου.
3 Πόσες δαπάνες με πλαστικό χρήμα απαιτούνται για την έκπτωση φόρου;
Το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων είναι ανάλογο με το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος:
• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ.
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω. Έτσι, για παράδειγμα, ένας μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσει φέτος συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα 1.000 ευρώ για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου.
Το ανώτατο ποσό αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολόγητου είναι 30.000 ευρώ.
4  Οσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό δαπανών με πλαστικό χρήμα θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο;
Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενα με συντελεστή 22%.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ, πραγματοποιεί το 2017 πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.300 ευρώ. Στη διαφορά των 800 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 176 ευρώ.
5 Ποιες δαπάνες με πλαστικό χρήμα «χτίζουν» το αφορολόγητο;
Η λίστα με τις e-αποδείξείς για το 2017 περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Εξαιρούνται τα ενοίκια, οι δόσεις δανείων, τα τέλη κυκλοφορίας, οι αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, οι πληρωμή φόρων και οι αγορές μετοχών.
6 Τι ισχύει με τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ;
Για τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ που είναι σε όνομα διαφορετικό από αυτού που τους εξοφλεί, γίνονται δεκτές πληρωμές εφόσον ο καταβάλλων την δαπάνη είναι και ο πραγματικός χρήστης του ακινήτου.
7 Τι ισχύει με τα κοινόχρηστα;
Στην περίπτωση δαπανών των κοινόχρηστων χώρων, οι οποίες εξοφλούνται από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, οι εν λόγω δαπάνες θα λαμβάνονται υπόψη μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.
8 Τι ισχύει για τις αμοιβές γιατρών και τα φάρμακα;
Για τα έξοδα αυτά προβλέπεται έκπτωση φόρου 10% εφόσον υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.
9 Θα πρέπει να κρατάμε τις αποδείξεις;
Όχι, δεν απαιτείται η συλλογή αποδείξεων. Για την απόδειξη της εξόφλησης με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών, γίνεται δεκτό κάθε πρόσφορο μέσο όπως:
• Κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού (bank statement).
•Αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού.
•Αναλυτική εικόνα καρτών.
•Αποδεικτικά κατάθεσης ή εξόφλησης.
•Αντίγραφο τερματικού μηχανήματος (Ρ0S).
•Τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την απόδειξη της δαπάνης για απόκτηση αγαθών και λήψης υπηρεσιών φυλάσσονται από τους φορολογούμενους για 5 χρόνια.
10 Πως επιμερίζονται οι δαπάνες μεταξύ των συζύγων ή των μερών συμφώνου συμβίωσης;
Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό κατά την εκκαθάριση θα μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού. Όταν ένας εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης πραγματοποιεί δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών αλλά δεν δικαιούται την προβλεπόμενη μείωση φόρου, το ποσό κατά την εκκαθάριση θα μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών του.
«Έθνος της Κυριακής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: