Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε παιχνίδια, λαμπάδες και σοκολατένια αυγά





Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε παιχνίδια, λαμπάδες και σοκολατένια αυγά
            
Tα παιδικά παιχνίδια

Καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή του παιχνιδιού που θα δωρίσουμε αυτές τις μέρες στο παιδί μας είναι η ασφάλεια του παιχνιδιού και η συμμετοχή του στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Οι βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας, που πρέπει αυτά να πληρούν είναι:
1. Τα παιχνίδια πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της υγιεινής και της ασφάλειας, να μην είναι εύφλεκτα και να μη μεταδίδουν μολύνσεις ή ασθένειες.
2. Οι φυσικές, μηχανικές, χημικές και ηλεκτρικές τους ιδιότητες δεν πρέπει να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.
3. Τα μικρά κομμάτια ενός παιχνιδιού ή οι μπίλιες δεν πρέπει να είναι κάτω από 4,5 εκ.
4. Αντικείμενα που θα προκαλέσουν τραυματισμούς δεν πρέπει να μπορούν να εκτοξευθούν από το παιχνίδι.
5. Δεν πρέπει να υπάρχουν οξείες γωνίες στο παιχνίδι.
6. Οι ηλικίες που αναφέρονται επάνω στη συσκευασία πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.
7. Η αγορά του παιχνιδιού πρέπει να γίνεται με κριτήρια την ηλικία, το φύλο, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού.
8. Προσοχή στο υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα παιχνίδια. Αποφεύγετε γενικά τα παιχνίδια που περιέχουν PVC ή φθαλικά. Η παραγωγή και εμπορία στην ελληνική αγορά κάθε είδους μαλακών μασητικών παιχνιδιών από PVC, που προορίζονται για παιδιά μέχρι 3 ετών, απαγορεύεται. Η μακροπρόθεσμη πρόσληψη τέτοιων προϊόντων προκαλεί βλάβες στην ανθρώπινη υγεία.
9. Επιβλέπετε το παιδί σας την ώρα που παίζει με το καινούργιο του παιχνίδι. Η παρουσία σας μπορεί να προλάβει τυχόν ατύχημα.


Τα κεριά και οι λαμπάδες

Προσέχετε ιδιαίτερα τη χρήση κεριών και λαμπάδων. Σε χώρους με συνωστισμό κρατάτε τα αναμμένα κεριά ή λαμπάδες σε απόσταση ασφαλείας από τους διπλανούς σας. Έχετε τα παιδιά σας υπό την άμεση επιτήρησή σας, καθώς οι λαμπάδες τους είναι συνήθως διακοσμημένες με εύφλεκτα υλικά.
Τα παιχνίδια που διακοσμούν τις λαμπάδες πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν για τα παιχνίδια. Όμως και πάλι απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή, γιατί τα παιχνίδια πάνω στις λαμπάδες βρίσκονται πολύ κοντά στη φλόγα και μπορεί ανά πάσα στιγμή να πιάσουν φωτιά. Η ασφαλής χρήση των κεριών επιβάλλει:
• Να μην αφήνετε τα κεριά να καίγονται χωρίς επίβλεψη.
• Να τοποθετείτε τα κεριά όρθια και σε άκαυστη και σταθερή βάση.
• Να τοποθετείτε τα κεριά μακριά από εύφλεκτα υλικά, κουρτίνες, ξύλα, έπιπλα, βιβλία κ.λπ.
• Να μην ανάβετε κεριά κοντά σε παιδιά ή σε κατοικίδια ζώα.
• Να μη μετακινείτε ένα κερί, όταν είναι ακόμα αναμμένο ή ζεστό.
Κάποια κεριά περιέχουν εύφλεκτα υλικά, μέσα στο σώμα τους, π.χ. αποξηραμένα λουλούδια. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, για να μην αναφλεχθούν αυτά τα υλικά.


Τα σοκολατένια αυγά

Τα πασχαλινά αυγά, σοκολατένια ή ακόμα και πλαστικά που περιέχουν παιχνίδια, δεν πρέπει να δίνονται σε καμιά περίπτωση σε παιδιά κάτω των 3 ετών.
Έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα από τα μικρά παιχνίδια, που τα παιδιά μπορούν να τα καταπιούν και να πνιγούν.
Στα σοκολατένια αυγά που περιέχουν παιχνίδια, πρέπει να υπάρχει προειδοποίηση στη συσκευασία ότι περιέχουν μικρά κομμάτια.

Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: