Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Όλο και πιο διστακτικοί έναντι του εμβολιασμού οι γονείς





Όλο και πιο διστακτικοί έναντι του εμβολιασμού οι γονείς
ΓΡΑΦΕΙ Η ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
Διαστάσεις αρχίζει να λαμβάνει και στην Ελλάδα το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Ολο και πιο συχνά, οι παιδίατροι καλούνται να καθησυχάσουν τους γονείς που προσέρχονται στα ιατρεία τους με ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων.
«Η εντύπωση που έχουμε είναι ότι το φαινόμενο μέρα με τη μέρα μεγαλώνει», ανέφερε χθες η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, ομότιμος καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών που ήδη διανύουμε (24-30 Απριλίου 2017). «Μελέτη του 2012 του ΚΕΕΛΠΝΟ κατέδειξε ότι στους 100 γονείς ο ένας αρνείται να κάνει το εμβόλιο. Τώρα μπορεί να έχει φθάσει να αρνούνται δέκα στους 100 γονείς. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι, από τους πέντε γονείς που θα έρθουν στο ιατρείο, οι τέσσερις θα εκφράσουν τη διστακτικότητά τους για τους εμβολιασμούς. Αλλος θα ρωτήσει μήπως δεν θα πρέπει να κάνει όλα τα εμβόλια στο παιδί του, άλλος θα ζητήσει να γίνουν τα εμβόλια αργότερα και άλλος μπορεί να μεταφέρει κάτι που άκουσε σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων ζητώντας την άποψη και του γιατρού», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, καταλήγοντας ότι «τα εμβόλια είναι θύματα της ίδιας της επιτυχίας τους.
Πολλές ασθένειες έχουν εξαλειφθεί λόγω των εμβολίων και δεν θυμούνται πλέον οι νέοι την εγκεφαλίτιδα ως επιπλοκή της ιλαράς ή τα άτομα με κινητικές δυσκολίες λόγω της πολιομυελίτιδας». Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παραμένουν στην Ελλάδα υψηλά, γεγονός που έχει οδηγήσει στην «εκρίζωση» ή και εξαφάνιση νοσημάτων. Οπως ανέφερε η κ. Θεανώ Γεωργακοπούλου, υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, από το 2002 η Ελλάδα έχει ανακηρυχθεί ως χώρα «ελεύθερη πολιομυελίτιδας», ενώ κανένα κρούσμα ιλαράς δεν έχει δηλωθεί από τις αρχές του 2016 έως σήμερα.
«Ο συνειδητός δισταγμός των γονέων αρχίζει να παίρνει και στη χώρα μας διαστάσεις και το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα», ανέφερε ο πρόεδρος του κέντρου Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προγραμματίσει δράσεις για την ενημέρωση του κοινού (σήμερα και αύριο στον πεζόδρομο της οδού Ερμού από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.), ενώ έχει «ανεβάσει» στην ιστοσελίδα του πληροφορίες για τα οφέλη των εμβολίων σε κάθε στάδιο της ζωής.

http://www.kathimerini.gr/906740/article/epikairothta/ygeia/olo-kai-pio-distaktikoi-enanti-toy-emvoliasmoy

Δεν υπάρχουν σχόλια: