Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Τρία μέτρα φωτιά μέχρι τις 24 Ιουλίου θέτει σε εφαρμογή ο Στουρνάρας













Τρία μέτρα φωτιά μέχρι τις 24 Ιουλίου θέτει σε εφαρμογή ο Στουρνάρας 

 

 24 Ιουλίου επιστρέφει η τρόϊκα




Η κυβέρνηση βγάζει το... μαχαίρι της καθώς θα πρέπει να εφαρμόσει εδώ και τώρα (μέχρι τις 24 Ιουλίου) τρία μέτρα-σοκ ύψους τριών δισεκατομμυρίων που προβλέπονταν από τον Προϋπολογισμό του 2012 αλλά δεν είχαν υλοποιηθεί λόγω εκλογών. Και όλα αυτά εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων εντός και εκτός κυβέρνησης.

Πρόκειται για την περικοπή κατά 12% των ειδικών μισθολογίων, την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και φυσικά το νέο χαράτσι στα ακίνητα. Τα τρία αυτά μέτρα συνολικού ύψους τριών δισ. ευρώ προβλέπονταν από τον Προϋπολογισμό του 2012, αλλά η εφαρμογή τους είχε αναβληθεί καθώς η χώρα μπήκε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με δύο απανωτές εκλογικές μάχες.

Στις 24 Ιουλίου, δηλαδή σε δεκατρείς μέρες από σήμερα, οι ελεγκτές της Τρόικα θα επιστρέψουν στην Αθήνα για έλεγχο και, όπως διαμήνυσε το Ecofin στον Γιάννη Στουρνάρα, θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των τριών αυτών μέτρων-σοκ, διαφορετικά θα πρέπει να ξεχάσει την επόμενη δόση. Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η υλοποίηση των τριών μέτρων, παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις που αναμένονται, θα οδηγήσει σε μια θετική εισήγηση από την Τρόικα και στο άνοιγμα της διαπραγμάτευσης για την επιμήκυνση του ελληνικού Προγράμματος κατά δύο χρόνια όπως ζητά η κυβέρνηση.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τηλεφώνησε στον Αντώνη Σαμαρά και του εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για τους χειρισμούς Στουρνάρα στο Ecofin. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έβαλε καθόλου στο τραπέζι το θέμα ή έστω το πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης, ούτε ζήτησε κάτι ως αντάλλαγμα για τα νέα σκληρά μέτρα που καλείται να πάρει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, μερικές μέρες αφότου ορκίστηκε.

Στην πράξη, τα δύο αμιγώς φοροεισπρακτικά μέτρα, δηλαδή το πετρέλαιο θέρμανσης και το χαράτσι στα ακίνητα θεωρούνται κάτι παραπάνω από αναπόφευκτα, καθώς δεν υπάρχει τρόπος αναπλήρωσής τους, ειδικά των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από το ειδικό τέλος ακινήτων. Γι' αυτό ο υπουργός Οικονομικών έχει δώσει ήδη εντολή να ετοιμαστούν τα ειδοποιητήρια για το τέλος ακινήτων και να έχουν αποσταλεί το αργότερο ως τις 24 Ιουλίου, κι αυτό παρότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ο αριθμός των δόσεων, που είναι θέμα διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Ο νόμος που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, με υπουργό τον κ. Βενιζέλο, προβλέπει εξόφληση σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, αλλά αυτό θα ίσχυε αν η πρώτη δόση είχε αποσταλεί τον Μάρτιο όπως προβλεπόταν αρχικά. Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν και τον πονοκέφαλο με τους φόρους του δεύτερου εξαμήνου (εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, επιτηδεύματος, ΦΑΠ κοκ) για τους οποίους θα ήθελαν μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με το πετρέλαιο θέρμανσης. Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης προβλέπεται στο Μνημόνιο, ο νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και καιρό, και στον Προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί τα αντίστοιχα έσοδα ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης θα οδηγήσει σε αύξηση 40% του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο θα φτάσει στα 1,40 ευρώ το φθινόπωρο από 1 ευρώ που ήταν πέρσι!
Και σαν να μην έφταναν αυτά, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να προχωρήσει εδώ και τώρα στην μεσοσταθμική περικοπή κατά 12% των ειδικών μισθολογίων, μέτρο που θα «κάψει» περίπου 195.000 δημοσίους υπαλλήλους και θα βάλει στα ταμεία 200 εκ. ευρώ το 2012 και άλλα 400 εκ. το 2013. Πρόκειται για τον «σκληρό πυρήνα» του κράτους, δηλαδή δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους, γιατρούς του ΕΣΥ, διπλωμάτες και αρχιερείς, οι μισθοί των οποίων κυμαίνονται από 2000 έως 6500 ευρώ και κοστίζουν ετησίως 5,9 δισ. ευρώ ή το 1/3 της συνολικής μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου. Ωστόσο, η μείωση 12% είναι μεσοσταθμική, πράγμα που σημαίνει ότι σε ορισμένες κατηγορίες, η μείωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη, ίσως και 20%! Και μάλιστα, οι περικοπες θα έχουν αναδρομική ισχύ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες κατηγορίες, όπως οι δικαστικοί που έχουν χάσει 36% των αποδοχών τους τα τελευταία χρόνια αλλά και οι στρατιωτικοί, έχουν προειδοποιήσει να μην γίνει άλλη περικοπή...


Πηγή: anemistiras.gr

http://www.e-magazino.gr/epikairotita/tria-metra-fotia-mexri-tis-24-iouliou-thetei-se-efarmogi-o-stournaras.html 


Αρχές Αυγούστου έρχεται το χαράτσι 

Από τις αρχές Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει την αποστολή των ειδοποιητηρίων για το τέλος ακινήτων του 2012. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση στοχεύει να εισπράξει έσοδα 3 δισ. ευρώ, προκειμένου ο προϋπολογισμός να επανέλθει σε τροχιά σύγκλισης με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που προβλέπει το μνημόνιο, κάτι το οποίο τέθηκε ως προϋπόθεση από το Εurogroup ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι συζητήσεις με την τρόικα για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα έσοδα από τέλος ακινήτων θα ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ και θα καλύψουν έτσι το μεγαλύτερο μέρος από το ποσό των 3 δισ. ευρώ που αναζητείται. Το πιθανότερο είναι ότι θα αποσταλεί στους φορολογούμενους και πάλι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά θα είναι αποσυνδεδεμένο από το ποσό του ρεύματος. Η καταβολή του από τους φορολογούμενους αναμένεται να γίνει σε 5 δόσεις.

Τα άλλα δύο μέτρα για τα οποία, επίσης, θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις ως το τέλος του μήνα είναι οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Σε ότι αφορά τα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθούν οι μεγάλες περικοπές (το μνημόνιο προβλέπει μείωση 12%).Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές Αυγούστου. Η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης θα ξεκινήσει από 15 Οκτωβρίου.

Πηγή: Real.gr

 http://www.e-magazino.gr/epikairotita/arxes-aigoustou-erxetai-to-xaratsi.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: