Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Σε φιάσκο οδεύει η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου στις 24 Ιουλίου







Σε φιάσκο οδεύει η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου 

στις 24 Ιουλίου


Ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν έχει εξαφανιστεί πάνω από την Ελλάδα

Ορατός είναι ο κίνδυνος να καταρρεύσει το βασικό, και κεντρικό επιχείρημα της πολιτικής εξουσίας της χώρας που ήταν «η άμεση επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου».

Αν μετά την έλευση της Τρόικα στις 24 Ιουλίου δεν υπάρξει θετική γνωμάτευση για την πορεία της οικονομίας η επαναδιαπραγμάτευση θα ναυαγήσει οριστικά.

Όμως όταν η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση πρώτα να εφαρμοστεί το μνημόνιο και εν συνεχεία να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου είναι ξεκάθαρη αθέτηση της προεκλογικής δέσμευσης και των 3 πολιτικών κομμάτων που συνθέτουν την κυβέρνηση συνεργασίας.

Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης δηλώνει εμφατικά «η επαναδιαπραγμάτευση αποτελεί αίτημα της κοινωνίας αλλά τα δεδομένα είναι πολύ διαφοροποιημένα.

Η τρόικα που έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, απαιτεί να τηρηθούν οι υποσχέσεις και οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.

Αν υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση π.χ. και επιμηκυνθεί ο χρόνος προσαρμογής στο μνημόνιο κατά 2 χρόνια θα μετατοπιστεί και η περίοδος ανάκαμψης της οικονομίας κατά 2 χρόνια.






Η Ελλάδα θα κερδίσει 2 χρόνια παράτασης αλλά θα χρειαστεί επιπλέον 15-18 δις ευρώ δάνειο για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της διετίας.
Άρα η 2ετής επιμήκυνση θα μειώσει τα βάρη της κοινωνίας από την μια αλλά η παράταση ουσιαστικά θα ισοσταθμίσει το όφελος.

Σε αυτά τα δύο χρόνια επειδή θα συνεχίσουμε να πληρώσουμε δεν θα ανακάμψουμε οπότε το όφελος της επιμήκυνσης δεν είναι τόσο ξεκάθαρο»
Το άλλο κεντρικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι τα 50 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να περάσουν από το ESM τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης και να μην λάβουν την μορφή δανείου ώστε να μην επιβαρυνθεί το χρέος.

Η Alpha bank υποστήριξε χθες σε έκθεση της ότι η Ελλάδα θέτει λάθος στόχους και ότι δεν μπορεί να αποτελεί κεντρικό επιχείρημα η επαναδιαπραγμάτευση.

Θεωρητικά είναι σωστό ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αλλάξει ριζικά ώστε να υπάρξει μια ίση κατανομή των βαρών στην κοινωνία και όχι άνιση.
Όμως από την άλλη η άνιση κατανομή των φορολογικών βαρών αποτελεί τον μηχανισμό που εκμηδενίζει οποιαδήποτε ελπίδα για σωτηρία.
Δεν μπορεί η μισή Ελλάδα να πληρώνει τους φόρους της και η άλλη μισή να φοροδιαφεύγει;

Αν όλα αυτά αποτύχουν η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει το μνημόνιο με δευτερεύουσες αλλαγές ειδάλλως η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο.

Αν συμβεί αυτό δεν θα υπάρχει άλλη ευκαιρία η χώρα θα χρεοκοπήσει, θα υπάρξει εξαναγκαστική στάση πληρωμών ή νέο υποχρεωτικό haircut στο χρέος.

Ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν έχει εξαφανιστεί πάνω από την Ελλάδα.

aegeantimes.gr / filologos10.wordpress.com
http://troktiko.eu/2012/07/se-fiasko-odeuei-h-epanadiapragmateush-tou-mnhmoniou-stis-24-iouliou/

Δεν υπάρχουν σχόλια: