Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Τσίπρας: “Τα συμφέροντα του εγχώριου κατεστημένου και των δανειστών συνέπεσαν στο Μνημόνιο”!






Νέα επίθεση στην κυβέρνηση και το μνημόνιο εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στις εργασίες της εκτελεστικής Επιτροπης του κόμματος της Ευρωπαϊκής αριστεράς στο οποίο είναι Αντιπρόεδρος.

“Τα συμφέροντα του εγχώριου κατεστημένου και των δανειστών συνέπεσαν στο Μνημόνιο.
Γιατί η «εσωτερική υποτίμηση» υποτιμά και τις χρηματιστηριακές αξίες. Και, με αυτόν τον τρόπο, διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση μεγάλων παραγωγικών και άλλων μονάδων της χώρας έναντι πινακίου φακής, όπως λέμε στην Ελλάδα”, είπε ο Προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
“Δηλαδή, σε τιμές μοναδικής ευκαιρίας.

Η τρικομματική κυβέρνηση του Μνημονίου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, υπό τον κύριο Σαμαρά, έχει ήδη αποφασίσει να εκποιήσει, ό,τι έχει απομείνει στο Δημόσιο από προηγούμενα κύματα ιδιωτικοποιήσεων.

Φώς, νερό, τηλέφωνο, οικόπεδα με θέα – το παραλιακό μέτωπο της Αττικής από το Φάληρο έως το Σούνιο.

Στην ουσία: «πωλείται η Ελλάς» στους δανειστές της. Και με θατσερική μεθοδικότητα προσπαθεί πρώτα να κάμψει τις αντιστάσεις.

Δημαγωγεί κατά συνδικαλιστών για να χτυπήσει τον συνδικαλισμό.

Δυσφημεί ανθρώπους για να ξεπουλήσει την περιουσία του ελληνικού λαού και να υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές.

Η δε αρχική προσπάθεια της συγκυβέρνησης Σαμαρά να διαμορφώσει την εντύπωση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα είναι το αντίδοτο στη λιτότητα απέτυχε πριν καλά-καλά ξεκινήσει.
Γιατί το ξεπούλημα και η λιτότητα πάνε μαζί.

Και έως την επόμενη Δευτέρα, 24 Ιουλίου που επανέρχεται στην Αθήνα η τρόικα των δανειστών – κατά μια ειρωνική σύμπτωση των γεγονότων, τη μέρα της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, που γιορτάζουμε την πτώση της εφτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας το 1974 – το θύμα θα πρέπει ήδη να έχει βρει το σκοινί που θα κρεμαστεί.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει: πρώτον, να έχει αποφασίσει τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους €11,6 δις για την επόμενη διετία.

Και δεύτερον, να έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει επιπλέον μέτρα λιτότητας €3 δις για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό από τη νέα αστοχία της τρόικας στην πρόβλεψη της ύφεσης το 2012: την είχε προβλέψει στο 4,7% και τώρα είναι στο 7%.

Τα μέτρα αυτά θα εστιαστούν στις περικοπές των δημόσιων δαπανών – και ειδικότερα των προνοιακών επιδομάτων, των ήδη μειωμένων μισθών και των συντάξεων, της φαρμακευτικής δαπάνης, της δημόσιας δαπάνης για την παιδεία και άλλων κοινωνικών δαπανών.
Και προστίθενται σε μια εφιαλτική κοινωνική πραγματικότητα.

Η φορολογική επιβάρυνση όσων δεν φοροαποφεύγουν και δεν φοροδιαφεύγουν έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Οι πολίτες φοβούνται να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωσή για τα εισοδήματα του 2011, για να μην βρεθούν αντιμέτωποι με το χρεωστικό εκκαθαριστικό της εφορίας.

Φορολογούνται άνεργοι, με τα τεκμήρια περιουσιακών στοιχείων από το παρελθόν. Φορολογούνται οι φτωχοί και επιβαρύνονται με νέα μείωση του ήδη μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματός του. Αφαιρούνται πόροι από την πραγματική οικονομία.

Οι αλλεπάλληλες παρατάσεις στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων και οι μηνιαίες δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου δεν είναι λύση.

Η λύση είναι μία και την απαιτούμε: Αμέσως τώρα, προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση με αύξηση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους, ελάφρυνση της φορολογίας στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και διεύρυση της φορολογικής βάσης, ώστε, επιτέλους, να πληρώσουν φόρο στην Ελλάδα και οι πλούσιοι. Και έτσι να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Η υστέρησή τους έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι δημόσιες δαπάνες κινούνται στο ίδιο επίπεδο με της Ευρωζώνης, δείχνουν τη ρίζα του δημοσιονομικού κακού.

Κάνει ότι δεν την βλέπει μόνον η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, γιατί είναι ο αβανταδόρος του μόνου κυρίαρχου λόμπι στην Ελλάδα, του λόμπι της φοροδιαφυγής.

Τα νέα μέτρα λιτότητας θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ανεργία. Θα στείλουν ακόμη περισσότερους ανθρώπους στο όριο της ανθρώπινης επιβίωσης.

Ήδη 1230 άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους κάθε μέρα.

Η επίσημη ανεργία εκτινάχθηκε τον Απρίλιο στο 22,5% από 16,2% τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.
Με τον αυτόματο πιλότο της λιτότητας και της ύφεσης η ανεργία θα κινηθεί σύντομα προς το 30%.
Έτσι η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα θα βαθύνει. Μια ανθρωπιστική κρίση που εκδηλώνεται με τραγικό τρόπο με τον πολλαπλασιασμό των αυτοκτονιών.”

πηγή
filologos10.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: