Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Ο δεκάλογος των έξυπνων διακοπών



ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΟΔΕΥΤΕΙΤΕ

Ο δεκάλογος των έξυπνων διακοπών 

 

Ένας οδηγό για οικονομικές αλλά και ποιοτικές επιλογές εν όψει των διακοπών του καλοκαιριού

Ο δεκάλογος των έξυπνων διακοπών

Με το θερμόμετρο να παίρνει εκ νέου την ανιούσα και την οικονομική κρίση να βάζει όλο και περισσότερα εμπόδια για καλοκαιρινές διακοπές, πολλοί νιώθουν ότι θα πρέπει να πάρουν διαζύγιο από την προσωπική τους ξεκούραση. Παρ' όλα αυτά και με δεδομένο ότι οι επόμενοι μήνες αναμένονται... επίπονοι, μια σύντομη απόδραση από την καθημερινότητα δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη.

Οι ταξιδιώτες του καλοκαιριού αδημονούν να φθάσει η στιγμή της αναχώρησης για να απολαύσουν μια έστω και ολιγοήμερη ξεκούραση.  Καλοκαίρι άλλωστε δεν σημαίνει αναγκαστικά πολυέξοδες εξορμήσεις, φορτωμένα προγράμματα και απαιτητικές διαμονές. Υπάρχουν λύσεις με λίγα χρήματα για έξυπνες διακοπές και αποδράσεις που υπόσχονται να σας χαλαρώσουν

1 Ο προγραμματισμός των διακοπών καλό είναι να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα σε σχέση με την ημερομηνία που έχετε επιλέξει να φύγετε ώστε να πετύχετε καλύτερες τιμές στα καταλύματα, καθώς πολλά είναι τα ξενοδοχεία αλλά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια τα οποία κάνουν προσφορές αρκεί να γίνει η προκράτηση ένα εικοσαήμερο πριν.

Από τις πιο οικονομικές λύσεις θεωρείται το κάμπινγκ. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά και οργανωμένα, ενώ όσον αφορά τις τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια
Από τις πιο οικονομικές λύσεις θεωρείται το κάμπινγκ. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά και οργανωμένα, ενώ όσον αφορά τις τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια
2 Διακοπές σε κοντινούς προορισμούς εφόσον με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται τα χρήματα της βενζίνης, των διοδίων, αλλά και τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια αν πρόκειται για νησί. Καλή επιλογή αποτελούν και οι περιοχές χωρίς μεγάλη τουριστική κίνηση, στις οποίες σαφώς και οι τιμές στα καταλύματα είναι χαμηλές.

3 Καλύτερες τιμές προσφέρονται τόσο για τα καταλύματα όσο και για τα ακτοπλοϊκά αν επιλέξετε να ξεκινήσετε τις διακοπές σας μέσα στην εβδομάδα ή τετραήμερα χωρίς παρασκευοσαββατοκύριακα, καθώς τις καθημερινές οι τουριστικοί προορισμοί -εκτός κάποιων εξαιρέσεων- δεν παρουσιάζουν πληρότητα.

Ο Σπύρος Γκίνης, αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού
Ο Σπύρος Γκίνης, αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού

4 Αν πετάτε με low cost αεροπορική εταιρεία για ένα long weekend, ή για 3-4 μέρες, μπορείτε να εξοικονομήσετε από 20 έως 40 ευρώ, αν δεν παραδώσετε βαλίτσα στο check in. Πάρτε μαζί σας μόνο μία χειραποσκευή. Αυτή μπορεί να είναι ένα σακίδιο πλάτης στο οποίο απλά θα προσέξετε να μη συμπεριλάβετε περισσότερες από δέκα συσκευασίες υγρών άνω των 100 ml η καθεμία.
5 Από τις πιο οικονομικές λύσεις θεωρείται το κάμπινγκ. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά και οργανωμένα, ενώ όσον αφορά τις τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Και όσοι δεν διαθέτουν σκηνή ή τροχόσπιτο, καλό είναι να γνωρίζουν ότι υπάρχει η δυνατότητα της ενοικίασης με τη μέρα στο κάμπινγκ που θα επιλέξουν.

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Η λύση των... συγγενών και του φαγητού

6 Είναι προτιμότερο να ψωνίζετε και να μαγειρεύετε εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, καθώς με αυτόν τον τρόπο γλιτώνετε τα χρήματα από τις ταβέρνες. Ακόμα και τον καφέ της παραλίας μπορείτε να τον ετοιμάζετε από το δωμάτιο και να μην τον αγοράζετε στην... τσιμπημένη τιμή του beach bar...

7 Εκμεταλλευτείτε τα σπίτια συγγενών και φίλων για να μην πληρώσετε για τη διαμονή σας με αποτέλεσμα το ποσό που θα εξοικονομήσετε ενδεχομένως και να παρατείνει τον χρόνο των διακοπών σας... Αλλά και αν διαθέτετε σπίτι στο χωριό, πρέπει εν μέσω κρίσης να το δείτε με διαφορετικό μάτι.

8 Προσοχή στο μέρος όπου παραθερίζετε. Ψωνίζετε μόνο σε περίπτωση ανάγκης από τοπικά mini market και παντοπωλεία. Συνήθως οι τιμές τους είναι πολύ πιο ακριβές από ένα μεγάλο super market της περιοχής. Και για το πού να φάτε ή να βγείτε για ποτό το βράδυ, καλύτερα ρωτήστε έναν ντόπιο...

ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ
Ελεύθερες παραλίες και περσινά μαγιό

9 Και φυσικά μπορείτε να αποφύγετε τις επισκέψεις σε οργανωμένες παραλίες όπου υπάρχει εισιτήριο εισόδου αλλά και αντίτιμο για την ξαπλώστρα, δαπάνη που εκτινάσσει τον προϋπολογισμό των διακοπών στα ύψη. Υπάρχουν εφάμιλλες, αν όχι και καλύτερες παραλίες, τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε εντελώς ανέξοδα!

10 Φέτος ήρθε ο καιρός να ξαναθυμηθείτε περσινά ή προπέρσινα μαγιό και ρούχα, ώστε να μην επιβαρυνθείτε και με μία ακόμα αγορά για τις διακοπές σας. Την ώρα που θα ετοιμάζετε βαλίτσα, καλό είναι να επισκεφθείτε την... ντουλάπα σας και όχι κάποιο κατάστημα για την ανανέωση της γκαρνταρόμπα σας...

Στέλλα Κεμανετζή
kemanetzi@pegasus.gr


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Σπύρος Γκίνης

Το εγχειρίδιο του ψαγμένου ταξιδιώτη

Η έγκαιρη κράτηση είναι το ήμισυ του παντός για ένα καλό και οικονομικό πακέτο διακοπών, για να πάνε οι ενδιαφερόμενοι εκεί που θέλουν και όχι εκεί όπου υπάρχει μόνο διαθεσιμότητα.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει ένα καλό «windows shopping», για να επιλέξουν το καλύτερο πρόγραμμα ανάλογα με το τι προσφέρει το κάθε πρακτορείο.

Πολύ σημαντικό να προσέξουν τις ώρες αναχώρησης και επιστροφής.

Γιατί μπορεί κάποιος να θεωρεί ευκαιρία μια τιμή για ένα 5νθημερο, αλλά τελικά αυτό να αποδειχθεί 3ήμερο αν η αναχώρηση είναι μετά το μεσημέρι της πρώτης μέρας και η επιστροφή τις πρωινές ώρες της πέμπτης μέρας.

Οπωσδήποτε να επιλέξει έναν επαγγελματία πράκτορα και να μείνει μακριά από τα club διακοπών, γιατί μπορεί να εξαπατηθεί. Αν όμως, παρ' όλα αυτά, κλείσει πακέτο από το Iντερνετ, επιβάλλεται να ελέγξει το γραφείο με το οποίο θα κάνει την κράτηση.

Διαφορετικά, διακινδυνεύει τα χρήματά του, την ασφάλεια και το επίπεδο των διακοπών του...

Ο Σπύρος Γκίνης αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63283116

Δεν υπάρχουν σχόλια: