Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Το νερό το καλοκαίρι




Ψύκτες: θα πίνετε νερό στο όνομά τους

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2012
 
Τώρα που ο καιρός έχει φτιάξει και η θερμοκρασία αρχίζει να ανηφορίζει, η επιθυμία για ένα ποτήρι νερό και μάλιστα δροσερό γίνεται εντονότερη. Βρύσες συνδεδεμένες με το δίκτυο ύδρευσης υπάρχουν σε όλους τους χώρους, αλλά η ποιότητα νερού που μας «κερνούν» δεν είναι πάντα η καλύτερη εξαιτίας των απαρχαιωμένων σωληνώσεων του δικτύου αλλά και της μεθόδου απολύμανσης (χλώριο). Για να δροσιστείτε, λοιπόν, χωρίς να εκθέσετε τον οργανισμό σας σε κίνδυνο, στραφείτε στη λύση που προσφέρουν οι ψύκτες εμφιαλωμένου νερού.

Το γεγονός ότι καταλαμβάνουν μικρό όγκο, μεταφέρονται εύκολα και ικανοποιούν τις ανάγκες πολλών ανθρώπων, είναι μερικά από τα πλεονεκτήματά τους ώστε να επιλεγούν για την τροφοδοσία νερού σε χώρους, όπως είναι οι εταιρείες, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα κυλικεία, τα νοσοκομεία, οι χώροι αναψυχής / άθλησης κ.ά. Ομως, πέρα από τους επαγγελματικούς χώρους, είναι ιδανικοί και σε κατοικίες, οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές όπου το νερό είτε δεν είναι πόσιμο είτε δεν επαρκεί.

Τα ψυκτικά μηχανήματα πρέπει να πληρούν όλες τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ψυκτών Εμφιαλωμένου Νερού (European Bottled Watercooler Association/EBWA (www.ebwa.org). Το ρεζερβουάρ των ψυκτών είναι από PET, υλικό που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες τροφίμων και εμφιαλωμένων νερών. Είναι αποδεδειγμένα το ασφαλέστερο σε σχέση με άλλα πλαστικά, καθώς δεν διακυβεύεται η σύσταση του νερού από αλλοιώσεις. Το νερό στο ρεζερβουάρ είναι 100% σφραγισμένο, δεν έρχεται σε επαφή με αέρα, οπότε ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος αύξησης βακτηριδίων.

Ο αέρας του περιβάλλοντος, που εισέρχεται μέσα στη φιάλη, καθώς ο ψύκτης παράγει το νερό, φιλτράρεται από ειδικό φίλτρο. Οι βρύσες είναι προτιμότερο να είναι καλυμμένες ώστε ο χρήστης να μην έρχεται σε απευθείας επαφή με το σημείο ροής του παραγόμενου νερού και να μην προκαλείται μόλυνση. Οι διακόπτες παροχής νερού βρίσκονται σε υψηλό σημείο ώστε να μην τους φτάνουν τα μικρά παιδιά. Σε ενσωματωμένο δοχείο τοποθετούνται πλαστικά και οικολογικά ποτήρια, το στόμιο των οποίων είναι προς τα κάτω προκειμένου να μειώνεται ο κίνδυνος επιμόλυνσης.

Οι ψύκτες με φιάλη είναι σχεδιασμένοι με τέτοιον τρόπο ώστε να σας παρέχουν αδιάλειπτα και κρύο (5-15οC) αλλά και ζεστό (85-95οC) νερό. Αρκετοί στο κάτω μέρος διαθέτουν αποθηκευτικό χώρο (ψυγείο) για τη συντήρηση τροφίμων και κατάψυξη για παγάκια. Για εξοικονόμηση χώρου υπάρχει και η επιτραπέζια έκδοση. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά μοντέλα, ώστε εύκολα μπορείτε να βρείτε αυτό που ταιριάζει στο δικό σας περιβάλλον.

Η σωστή υγειονομική συντήρηση πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και να επαναλαμβάνεται κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες. Ο ιδανικότερος τρόπος για 100% απολύμανση είναι να γίνεται ολική αντικατάσταση σε όλα τα εσωτερικά μέρη του μηχανήματος που έρχονται σε επαφή με το νερό (βρύσες, ρεζερβουάρ, σωληνώσεις, φίλτρο αέρος) με καινούργια και αποστειρωμένα. Εναλλακτικές μέθοδοι συντήρησης και απολύμανσης υπάρχουν (χημικός καθαρισμός, οζονισμός, ατμός κ.ά.) αλλά δεν προσφέρουν ασφαλές αποτέλεσμα. Κατά τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιούνται υλικά (απορρυπαντικά, απολυμαντικά, χημικά αφαλάτωσης, υλικά συσκευασίας, καθαριστικά χώρων) που ενδέχεται να μην είναι πιστοποιημένα ως προς την καταλληλότητά τους για τρόφιμα και ποτά.

Προτού προχωρήσετε στην αγορά ενός ψύκτη με φιάλη καλό είναι να ζητήσετε κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τα στάδια άντλησης, εμφιάλωσης, αποθήκευσης και μεταφοράς του νερού στον χώρο σας.
- Εμφιαλωμένο νερό (χημική ανάλυση). Η εταιρεία πρέπει να κάνει συνεχείς ελέγχους ώστε το νερό να είναι απαλλαγμένο από στοιχεία μολύβδου, αμιάντου, χλωρίου και παθογόνων μικροοργανισμών.
- Τροφοδοσία - κόστος μεταφοράς. Η τροφοδοσία πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες σας και όχι σε σταθερά χρονικά διαστήματα. Η εταιρεία αναλαμβάνει να μεταφέρει δωρεάν στον χώρο σας τις φιάλες με κλειστά οχήματα ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του νερού (μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία και τη σκόνη).
- Τοποθέτηση - συντήρηση / απολύμανση των ψυκτών. Η εγκατάσταση και η μεταφορά του ψύκτη γίνεται δωρεάν. Εξειδικευμένο συνεργείο συνεργατών αναλαμβάνει την υγειονομική συντήρηση ανά τρίμηνο ή τετράμηνο.
- Αποθήκευση των φιαλών. Κυκλοφορούν φιάλες σε μεγάλη γκάμα συσκευασιών (7,5, 10 και 12,5 λίτρων) σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών. Αποθηκεύονται σε στεγαζόμενους αποθηκευτικούς χώρους με ελεγχόμενη θερμοκρασία (μικρότερη των 25 οC), στους οποίους έχει πραγματοποιηθεί απεντόμωση / μυοκτονία.
 
http://www.aggeliestanea.gr/Article.aspx?ArticleId=4655350

Φίλτρο νερού για καθαρές λύσεις στο σπίτι

 
Τα φίλτρα νερού σήμερα θεωρούνται ως μια απαραίτητη συσκευή στην κουζίνα, διότι εξασφαλίζουν με αξιόπιστο τρόπο το νερό που πίνετε από τη βρύση χωρίς επικίνδυνες μολυσματικές ενώσεις. Οι συσκευές αυτές είναι εξοπλισμένες με ισχυρά φίλτρα άνθρακα που όχι μόνο περιορίζουν τα μικρόβια αλλά και αποβάλλουν τις ακαθαρσίες, σύμφωνα με τις εταιρείες του χώρου. Αν θέλετε να έχετε μια εξοπλισμένη και μοντέρνα κουζίνα, τότε αυτή πρέπει να ενισχυθεί με φίλτρο νερού για να είναι πλήρης και ασφαλής.
Τα δημόσια δίκτυα ύδρευσης παρέχουν κάποιο επίπεδο προστασίας, αλλά και αυτό δεν είναι απόλυτο, ακόμη και σε αυτά με το καλύτερο νερό. Δυστυχώς, οι βρύσες φέρνουν στο σπίτι μαζί με το νερό μία ή περισσότερες ανθυγιεινές χημικές ουσίες, ακόμη και πολλές μολυσματικές ενώσεις, όπως το χλώριο, ο μόλυβδος και τα επιβλαβή βακτηρίδια. Ακόμη και τα μικρά επίπεδα έκθεσης σε τέτοιες ουσίες στο πόσιμο νερό και στο νερό με το οποίο λούζονται τα παιδιά μπορεί να είναι επιβλαβή.

Τα φίλτρα νερού μπορούν να δώσουν τη λύση ξέροντας ότι δεν εκτίθεστε πλέον στα πολύ επιβλαβή αποτελέσματα του χλωρίου και στα υποπροϊόντα του. Υπάρχουν διάφορα είδη φίλτρων νερού διαθέσιμα στην αγορά, όπως τα φίλτρα που τοποθετούνται πάνω στη βρύση, τα φίλτρα που τοποθετούνται στον κεντρικό αγωγό και φιλτράρουν ολόκληρο το σύστημα ύδρευσης του σπιτιού, τα φίλτρα που τοποθετούνται επάνω ή κάτω από τον νεροχύτη και φιλτράρουν το νερό τοπικά στην κουζίνα. Ακόμη υπάρχουν και τα φίλτρα κανάτας, που αποτελούν πιο οικονομική λύση.

Τα συστήματα φίλτρανσης νερού ολόκληρου του σπιτιού είναι ο καλύτερος αλλά και ακριβότερος τρόπος, γιατί εξασφαλίζουν υψηλά ποσοστά σε ποιότητα νερού. Η εγκατάσταση γι’ αυτά τα είδη συστήματος διήθησης νερού απαιτεί συνήθως και τις υπηρεσίες ενός υδραυλικού για τη σωστή εγκατάσταση.

Με τον μεγάλο αριθμό συστημάτων φιλτραρίσματος νερού που υπάρχουν στην αγορά είναι δύσκολο να αποφασίσετε ποιο θα επιλέξετε. Η επιλογή σας μπορεί να εξαρτηθεί κατά ένα μεγάλο μέρος από την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου φίλτρου και τον προϋπολογισμό σας.

Συμβουλές
- Να είστε πολύ επιφυλακτικοί απέναντι σε μη επώνυμα φίλτρα. Καλό θα είναι να τα αποφεύγετε.
- Να επιλέγετε αξιόπιστες μάρκες.
- Να αναζητείτε φίλτρα των οποίων η απόδοση αναγράφεται είτε στην ετικέτα είτε στο έντυπο υλικό που συνοδεύει το προϊόν.
- Να χρησιμοποιείτε φίλτρα που είναι πιστοποιημένα για τη συγκεκριμένη χρήση και που έχουν κατασκευαστεί από εγκεκριμένα υλικά.
- Να αντιλαμβάνεστε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με το νερό σας και να ζητείτε οδηγίες από κάποιον αξιόπιστο προμηθευτή, ο οποίος θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό φίλτρο ή σύστημα κατεργασίας.
- Να είστε βέβαιοι ότι το φίλτρο είναι κατάλληλο για τον σκοπό που το χρειάζεστε.
- Να χρησιμοποιείτε έναν καλό προμηθευτή που να αντιλαμβάνεται τα ζητήματα που αφορούν το νερό σας και να είναι σε θέση να σας προσφέρει τεκμηριωμένες αποδείξεις σχετικά με τις δυνατότητες του φίλτρου.
- Μη δέχεστε αστήρικτους ισχυρισμούς ότι το φίλτρο θα προστατεύσει την οικογένειά σας.
- Να βεβαιώνεστε ότι ο τεχνικός που θα εγκαταστήσει το φίλτρο γνωρίζει τι κάνει. Ζητήστε του αποδεικτικά σχετικά με τα επαγγελματικά προσόντα του. Είναι για το καλό της ύδρευσής σας.
- Να βεβαιώνεστε ότι το φίλτρο δεν τοποθετείται σε δίκτυο παροχής που συνδέεται με δεξαμενή.
- Να επιμένετε στην παροχή υπηρεσιών απολύμανσης των ψυκτών και αντικατάστασης των φίλτρων σε τακτική βάση.

Τι κάνουν τα φίλτρα
Αφαιρούν ιζήματα και σωματίδια σκουριάς. Αυτά μπορεί να προκύψουν στα δίκτυα ύδρευσης πόλεων ως αποτέλεσμα κακής συντήρησης των αγωγών και των δεξαμενών αποθήκευσης του νερού.

Βελτιώνουν τη γευστικότητα με την απορρόφηση των οσμών και την αφαίρεση των καταλοίπων χλωρίου. Αυτή είναι μια βασική λειτουργία, καθώς η άσχημη γεύση είναι μία από τις κύριες πηγές δυσμενούς κριτικής για τα δίκτυα ύδρευσης πολλών πόλεων.

Αφαιρούν τις κύστεις παρασίτων. Παράσιτα όπως το Cryptosporidium και το Giardia μπορεί να βρεθούν σε νερό από ποταμούς, λίμνες ή ταμιευτήρες που τροφοδοτούνται από υδατορεύματα, στα οποία αποστραγγίζεται νερό από γη όπου εκτρέφονται βοοειδή.

Απαλλάσσουν το νερό από βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και ο χαλκός. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται εκεί όπου χρησιμοποιούνται σωλήνες μολύβδου.

Μειώνουν τα επίπεδα βακτηριδίων. Ορισμένα λεπτά φίλτρα μπορούν να αφαιρέσουν αρκετά από τα βακτήρια, αλλά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μολυσμένο νερό, γιατί είναι ατελέσφορα ενάντια στους ιούς και ενδέχεται να μην είναι απολύτως αξιόπιστα.
 
http://www.aggeliestanea.gr/Article.aspx?ArticleId=4655348

Δεν υπάρχουν σχόλια: