Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΤΟΥΡΚΙΑ : ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ







Σάρωσαν τη νότια θαλάσσια περιοχή της Κύπρου τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις, σε μία απόλυτα πειρατική και παράνομη κίνηση, η οποία δεν σχετίζεται καν με την θαλάσσια περιοχή της δήθεν "ΑΟΖ" του ψευδοκράτους. Μία κορβέτα D'estienne d'Orves και δύο πυραυλοφόρα σκάφη κλάσης Kilic, μαζί με ελικόπτερα και μαχητικά ασκήθηκαν εντελώς παράνομα, αλλά και εντελώς ανενόχλητα (υπάρχει, άραγε, Ελλάδα;) από τις 9 π.μ. μέχρι τις 2μ.μ., νότια της Κύπρου σε διεθνή ύδατα, σε τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, στα ενεργειακά "οικόπεδα" 2, 3, 8, 9, 12, και 13. 

Στην περίπτωση του "Οικοπέδου 12" τα τουρκικά σκάφη ήταν ορατά από την εξέδρα της Νoble Energy την οποία πλησίασαν σε απόσταση μικρότερη των 5 μιλίων, δηλαδή σε απόσταση βολής του πυροβόλου των σκαφών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη στα ανάλογα διαβήματα προς τον ΟΗΕ, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, αλλά ποιος ενδιαφέρεται;
Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ τα σκάφη ασκήθηκαν σε αποστολές θαλάσσιας απαγόρευσης και συνεργασίας με τις αεροπορικές δυνάμεις, πλησιάζοντας λίγα μίλια από την πλατφόρμα της Noble Energy και αυτό έχει την σημασία του.
Ισραηλινά ελαφρά σκάφη έπλεαν στην περιοχή, σε μία ανάλογη άσκηση που έγινε για να υπάρξει μια "απάντηση" στην τουρκική πειρατεία, ενώ ζεύγη μαχητικών πετούσαν σε κάποια απόσταση έτοιμα να επέμβουν.

Σε ερώτηση για τις ασκήσεις του Ισραήλ, ο Σ.Στεφάνου είπε ότι «κάθε φορά που κάνουν ασκήσεις οι Ισραηλινοί, όποια συνεννόηση και όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν, γίνονται με βάση και τους κανόνες και τους διεθνείς νόμους, και το Ισραήλ πάντοτε είναι συνεργάσιμο με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=47456&Itemid=139 



ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛ, ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Σε κλοιό πολεμικών σκαφών η ΑΟΖ Κύπρου

 Πολεμικά σκάφη του Ισραήλ, της Βρετανίας και της Τουρκίας, θα βρίσκονται σήμερα και αύριο στην περιοχή νοτίως της Κύπρου και σε ορισμένες περιπτώσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο πλαίσιο αεροναυτικών ασκήσεων.

Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου

Ισραήλ και Βρετανία, έχουν ζητήσει άδεια από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αντίθεση με την Τουρκία.

Όπως δήλωσε, από χθες, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε διεθνή διαβήματα και καταγγέλλει την τουρκική συμπεριφορά, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ελεύθερη και νόμιμη ναυσιπλοΐα και αεροπλοΐα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, η περιοχή που ανακοίνωσε η Τουρκία, περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 2, 3, 8, 9 και 12, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι αεροναυτικές ασκήσεις του Ισραήλ στην ίδια περιοχή εκτιμάται ότι αποτελούν απάντηση στην αεροναυτική άσκηση που έχει ανακοινώσει η Τουρκία σε περιοχές των κυπριακών οικοπέδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ έχει προχωρήσει και στην ανάπτυξη τεσσάρων πολεμικών πλοίων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εκατοντάδων στρατιωτών, για να προστατεύσει τις πλατφόρμες γεωτρήσεων για πετρέλαιο και άλλα σημεία ερευνών ανοιχτά της Κύπρου.

Πηγή των Βρετανικών βάσεων δήλωσε στο ΡΙΚ ότι δεν έχει γίνει καμία επικοινωνία με τον τουρκικό στρατό για χειρισμό της κατάστασης. Διατύπωσε, επίσης, την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει πρόκληση από τους Τούρκους.

Οι Βρετανοί, αναφέρουν ότι η δίκη τους άσκηση θα κινηθεί σε περιοχή, την οποία θεωρούν υπό τη δικαιοδοσία των βρετανικών βάσεων.

Σε διαβήματα προς τον ΟΗΕ προβαίνει η Λευκωσία για την άσκηση των Τούρκων
Εν τω μεταξύ, σε διαβήματα προς τον ΟΗΕ προβαίνει η Λευκωσία αναφορικά με την αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπως ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, η άσκηση της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 2μ.μ., και σε αυτή έλαβαν μέρος δύο τορπιλάκατοι και μία κορβέτα. Η άσκηση έγινε νοτίως της Κύπρου, σε διεθνή ύδατα, σε τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, στα οικόπεδα 2, 3, 8, 9, 12, και 13.

«Όπως γίνεται κάθε φορά, προβαίνουμε σε ανάλογες ενέργειες και διαβήματα προς τον ΟΗΕ, αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας», διαβεβαίωσε ο κ. Στεφάνου. Ανέφερε επίσης ότι τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν να μην προκαλείται ένταση στην περιοχή, σε μια προσπάθεια της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων και στην περίπτωση της Κύπρου, του Κυπριακού. Ωστόσο, παρατήρησε, «στις εκκλήσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η Τουρκία απαντά με τη διεξαγωγή τέτοιων ασκήσεων.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63683827 

Δεν υπάρχουν σχόλια: