Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Για διακοπές; "Κλείσαμε» στο εξοχικό των φίλων μας"






Για διακοπές; "Κλείσαμε» στο εξοχικό των φίλων μας"


Πάνω από 660.000 φορολογούμενοι διαθέτουν παραθεριστική κατοικία, η οποία τα καλοκαίρια της κρίσης αποκτά άλλη αξία


Της Λινας Γιανναρου

Εξι η ώρα το απόγευμα, ο ήλιος βρίσκεται ακόμα πολύ ψηλά για να τον αντέξει το κορμί. Μετά το μπάνιο στη θάλασσα, ντομάτα τριαντάφυλλο, μουσκεμένο παξιμάδι και τυρί, το απόλυτο γεύμα για δύο. Το αερισμα εφημερίδας, τα μάτια γλαρώνουν, σαν το κύμα έρχεται ο ύπνος να ροκανίσει λίγο από το απόγευμα. Δεν ήταν πάντα έτσι, ούτε καν πέρυσι, όμως σίγουρα αυτό το καλοκαίρι τους πιο τυχερούς Ελληνες θα τους βρει στο εξοχικό.

Δεν είναι ανάγκη να είναι το δικό τους εξοχικό. Οι περισσότεροι φέτος δεν θα περάσουμε τις διακοπές σε ξενοδοχεία και δωμάτια, αλλά σε σπίτια φίλων και γνωστών, είτε στα «ταπεινά» Μεσόγεια ή κάποια άλλη παραθαλάσσια περιοχή είτε σε κάποιο νησί ή χωριό της χώρας. Και από αυτά άλλο τίποτα. Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών που αφορούν το φορολογικό έτος 2010, 662.403 φορολογούμενοι εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες εξοχικής κατοικίας, από τις οποίες μάλιστα οι 133.169 είναι άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων. Τους τελευταίους μήνες, βέβαια, στη δίνη της κρίσης, σε πολλά από αυτά τα σπίτια έχει μπει πωλητήριο (εκτιμάται ότι περίπου 25.000 εξοχικά βρίσκονται προς πώληση, χωρίς ιδιαίτερη τύχη σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες), ωστόσο οι περισσότεροι ακόμα τα διαφυλάσσουν σαν κόρη οφθαλμού για τα ενδεχομένως πιο δύσκολα καλοκαίρια που έρχονται.

Η Χριστιάννα Χατζημάρκου, 32 ετών, υπάλληλος φαρμακείου, φέτος δεν θα πάει διακοπές. Τουλάχιστον «κανονικές» διακοπές, όπως τις νοούσε έως σήμερα η ίδια και η γενιά της. Δεν έχει νησί, δεν έχει κατάστρωμα στο πλοίο, ούτε δωμάτιο με θέα. Τη λιγοστή άδεια που εξασφαλίζει από τη δουλειά της, η Χριστιάννα θα την περάσει στο εξοχικό του παππού στην Αγία Μαρίνα Νέας Μάκρης. «Και δεν στενοχωριέμαι καθόλου», λέει με το πλατύ της χαμόγελο. «Θα θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια που ερχόμουν εδώ και πέρναγα όλο τον Αύγουστο με τον παππού και τη γιαγιά. Το σχέδιο είναι να έρχονται συνεχώς φίλοι από την Αθήνα, να κάνουμε το μπάνιο μας στις κοντινές παραλίες, να απολαμβάνουμε τον κήπο με τα πεύκα, να ξεκουραστούμε».

Ολοι μπορούμε να σκεφτούμε χειρότερα σενάρια διακοπών από αυτό... Ανάλογα τα σχέδια για φέτος και της Αννας Ζούμα, που έχοντας χάσει τη δουλειά της πριν από έξι μήνες -είναι αρχιτέκτονας-, δεν έχει περιθώρια για πολλά έξοδα. «Να ’ναι καλά το σπίτι στον Κάλαμο», λέει. Ευτυχώς, πριν από δύο χρόνια είχε ολοκληρώσει τις επισκευές που χρειαζόταν το σπίτι που πλέον είναι πολύ λειτουργικό.
«Αν και όταν είσαι μπροστά στη θάλασσα, δεν χρειάζεσαι τίποτα άλλο. Από τώρα ονειρεύομαι τη βεράντα μου».

Ο Γιώργος, τεχνικός υπολογιστών σε μεγάλη εταιρεία, θα πάρει τα παιδιά και θα πάει στο χωριό του, το Μακρύγιαλο Πιερίας. Με τη γυναίκα του δεν κατάφεραν να συντονιστούν στις άδειες και θα φύγουν ξεχωριστά. Κανένα πρόβλημα. «Αστειεύεσαι, και πάλι καλά να λες. Μια χαρά είναι και το χωριό! Ασε που θα έχω βοήθεια από τους παπούδες μπας και ξεκλέψω κανένα βραδάκι και βγω για ποτό», λέει στην «Κ». Η Αθηνά, από την άλλη, διευθύντρια προσωπικού σε εταιρεία ρούχων, όπου να ’ναι φεύγει για το Κιβέρι Αργολίδας. «Τόση η ένταση της χρονιάς που πέρασε, κυρίως η ψυχολογική της ανασφάλειας, που ανυπομονώ να ξεκουραστώ. Οσο λιγότερα έξοδα τόσο το καλύτερο».

Τυχεροί νησιώτες
Ο 36χρονος Σ.Μ. είναι ακόμα πιο τυχερός. Η καταγωγή του είναι από τη Σύμη, όπου η οικογένειά του διατηρεί ακόμα ένα σπίτι. «Δεν είναι το καλύτερό μου να κάνω διακοπές με τους γονείς μου, αλλά δεν έχω και πολλές επιλογές», λέει στην «Κ». «Από την άλλη, σκέψου πόσοι άνθρωποι θα ήθελαν να μπορούν να έρθουν στο νησί για διακοπές... Μην είμαστε και αχάριστοι δηλαδή». Στο πατρικό της Σίφνου θα κάνει διακοπές και η Ροδιά, που ως νέα μαμά δεν θέλει να μπει σε άλλα έξοδα. «Και θα φέρω και τους φίλους μου που δεν έχουν δικές τους “πατρίδες”. Η ισχύς εν τη ενώσει», τονίζει.
Κάποιοι ωστόσο σκέφτηκαν πιο πονηρά. Η Α.Κ., δημοσιογράφος, έχει ένα μικρό σπίτι στον Μαραθώνα. Για πρώτη χρονιά φέτος αποφάσισε να το νοικιάσει, προκειμένου να εξασφαλίσει μια μικρή ενίσχυση για τον χειμώνα που έρχεται. «Μπήκα σε ξένα σάιτ και είδα ότι το ενδιαφέρον για σπίτια στην Αττική είναι μεγάλο», εξηγεί στην «Κ». «Αποφάσισα να καταχωρίσω και το δικό μου σπίτι και πράγματι μετά από λίγες μόνο μέρες είχα τους πρώτους μου ενοικιαστές. Είναι μια οικογένεια Βρετανών οι οποίοι θα έρθουν αρχές Αυγούστου». Τα Σαββατοκύριακα που το σπίτι θα είναι ελεύθερο, θα πηγαίνει η ίδια για τα μπάνια της. «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι το ταπεινό μου εξοχικό θα είχε πέραση στο εξωτερικό», λέει. «Ζήσαμε να το δούμε κι αυτό», λέει η 50χρονη δημοσιογράφος. Πολλοί έχουν βάλει ενοικιαστήρια φέτος σε εξοχικά και μάλιστα σε χαμηλότερες τιμές από αυτές της «αγοράς».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_01/07/2012_487566

Δεν υπάρχουν σχόλια: