Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ζαρζαβατικά από το μπαλκόνι σας




Ζαρζαβατικά από το μπαλκόνι σας

Απλές και οικονομικές συμβουλές για ανοιξιάτικα οπωροκηπευτικά και αρωματικά φυτά που μπορεί ο καθένας να καλλιεργήσει στο σπίτι του.

Της ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η άνοιξη μπήκε και επίσημα και μαζί της έχει φέρει δεκάδες εποχικά ζαρζαβατικά και μυρωδικά, τα οποία μπορούμε να φυτέψουμε στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας ώστε να έχουμε σχεδόν για όλη τη διάρκεια του έτους τις γεύσεις και τα αρώματα τους.
Όπως εξηγεί ο Μανώλης Σωτήρης, γεωπόνος με ειδίκευση στην Ανθοκομία και την Αρχιτεκτονική Τοπίου, «τώρα που έχουν τελειώσει οι έντονες βροχοπτώσεις και η θερμοκρασία βρίσκεται σε καλά επίπεδα είναι η πλέον κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσουμε τη σπορά μικρών φυτών και ζαρζαβατικών». Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία είναι απλή, αρκετά οικονομική και, στις περισσότερες περιπτώσεις, αποζημιώνει τους «κηπουρούς», καθώς οι καρποί που θα προκύψουν θα καλύψουν ένα σημαντικό μέρος των διατροφικών αναγκών τους.


Τι φυτεύουμε
«Αυτή η περίοδος είναι ιδανική για να φυτέψουμε ντομάτες αγγούρια, πιπεριές όλων των ποικιλιών, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πατάτες, φασολάκια, καλαμπόκια, καρότα και μπάμιες. Σπόρους μπορούμε να βρούμε σε οποιοδήποτε φυτώριο, με τιμές που κυμαίνονται από 15 έως 25 ευρώ για 50 ρίζες. Ακόμη, μπορούμε να βρούμε έτοιμα φυτά σε μικρές συσκευασίες με τιμές από 0,30 έως 0,50 ευρώ», εξηγεί.
Επίσης ο Απρίλιος είναι ιδανικός μήνας για να φυτέψουμε ρίγανη, μέντα, φασκόμηλο, μαντζουράνα, δυόσμο, λεβάντα, θυμάρι και δεντρολίβανο. «Κι εδώ οι τιμές είναι παρεμφερείς αν και συνήθως τα μυρωδικά μπορούμε να τα βρούμε μόνο έτοιμα σε γλαστράκια», σημειώνει.


Σύμφωνα με τον Μ. Σωτήρη, στην περίπτωση των σπόρων θα πρέπει να τους φυτεύσουμε σε γλάστρες με αρκετή τύρφη, να τους βρέχουμε λίγο κάθε ημέρα και όταν αρχίσουν να βγαίνουν μικρά φυλλαράκια να τους μεταφυτεύσουμε στην τελική τους θέση.
«Σημαντικό είναι να έχουμε αρκετό ήλιο αυτή την περίοδο της άνοιξης και το καλοκαίρι λίγη προστασία από τον μεσημεριανό ήλιο. Επίσης πρέπει να έχουμε προετοιμάσει το έδαφος ή το σκάλισμα του χώματος στη γλάστρα, ώστε να υπάρχει καλό υπόστρωμα για να δεχτεί τα νεαρά φυτά μας. Ανάλογα με την έκταση που διαθέτουμε για τη φύτευση ζαρζαβατικών, θα μπορούμε να έχουμε λαχανικά είτε για μια μικρή περίοδο ή ακόμα και σε μόνιμη βάση. Όταν δεν έχουμε μεγάλη έκταση σε κήπο ή σε μπαλκόνι, σημαντικό είναι να μην πέσουμε στο λάθος να κάνουμε φύτευση πολλών διαφορετικών λαχανικών. Πιο σημαντικό είναι να φυτέψουμε λαχανικά τα οποία χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, όπως π.χ. είναι η ντομάτα, το αγγούρι και η πιπεριά και από τα αρωματικά ο μαϊντανός ο άνηθος και η ρίγανη, ή ανάλογα με την προτίμηση του καθενός», εξηγεί ο ίδιος.
Όσο για το όφελος που μπορεί να προκύψει και για την... τσέπη των επίδοξων κηπουρών, ο Μ. Σωτήρης υπογραμμίζει πως σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας σε ζαρζαβατικά. «Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να έχει για όλο το καλοκαίρι ντομάτες, πιπεριές και αγγούρια μόνο με 15 ρίζες από κάθε ζαρζαβατικό. Δηλαδή, θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της με κόστος 13,5 ευρώ. Αντίστοιχα, μόλις πέντε ρίζες από μελιτζάνες και κολοκυθάκια μπορούν να δώσουν αρκετή παραγωγή για όλη την οικογένεια. Όσον αφορά τα μυρωδικά, μία και μόνο γλάστρα καλύπτει τις ανάγκες κάθε νοικοκυράς», σημειώνει.

“RealPlanet”

Δεν υπάρχουν σχόλια: