Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Σούπερ Σελήνη (Περίγειος συζυγία)


Περίγειος συζυγία

Το φαινόμενο Super Moon (Σούπερ Σελήνη), πραγματοποιείται 4-6 φορές το χρόνο, σε περιόδους που έχουμε Νέα Σελήνη ή Πανσέληνο. Είναι τις στιγμές που το φεγγάρι κατά την ελλειπτική του τροχιά πραγματοποιεί την πιο κοντινή του προσέγγιση στην Γη.   Ο αστρονομικός όρος του φαινομένου είναι «περίγειο συζυγία». Περίγειο είναι το πιο κοντινό σημείο της τροχιάς που προσεγγίζει η Σελήνη τη Γη και «συζυγία» είναι όταν πραγματοποιείται η ευθυγράμμιση της Γης, της Σελήνης και του Ήλιου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόσταση που προσεγγίζει η Σελήνη τη Γή, διαφέρει ανά μήνα και κυμαίνεται ανάμεσα στα 357.000 χλμ με 406.000χλμ. Όταν λοιπόν η Σελήνη κάνει την προσέγγιση στη Γή σε λιγότερο από 361.585 χλμ τότε πραγματοποιείται το φαινόμενο του Super Moon (Σούπερ Σελήνης).
Παρόλο που το Super Moon (Σούπερ Σελήνη), είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει συχνά, δεν έχει πάντα την ίδια δυναμική αλλά και την ίδια ένταση στην επίδρασή του. Η φετινή πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στον επιστημονικό χώρο, δεδομένου ότι αυτή τη φορά το φαινόμενο SuperMoon (Σούπερ Σελήνη), θα είναι το πιο ισχυρό των τελευταίων ετών. Το μέγεθος της Σελήνης θα είναι 14% μεγαλύτερο, ενώ η λάμψη του, θα είναι 30% πιο έντονη.
Η «ιστορία» του φαινομένου SuperMoon (Σούπερ Σελήνη).
Η πρώτη καταγραφή του φαινομένου έγινε τον 2ο αιώνα π.Χ από τον αρχαίο Έλληνα Αστρονόμο, τον Ίππαρχο, ο οποίος ήταν ο πρώτος που παρατήρησε ότι το φεγγάρι ήταν πιο κοντά στη Γη αλλά και πιο λαμπερό. Αργότερα η θεωρία του Ίππαρχου, αναπτύχθηκε και τεκμηριώθηκε από τον Πτολεμαίο. Ο όρος Super Moon (Σούπερ Σελήνη), δόθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόουλι, που έπειτα από πολυετής μελέτες, υποστήριξε ότι το φαινόμενο αυτό ευθύνεται για αρκετές μεγάλες φυσικές καταστροφές που έχουν γίνει στον πλανήτη μας.
Στην πορεία των ετών, σε περιόδους που πραγματοποιείται το φαινόμενο, έχουν παρατηρηθεί αρκετά δυσάρεστα και ανατρεπτικά συμβάντα αλλά και φυσικές καταστροφές. Παρόλο που δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, σίγουρα όλους μας, μας βάζει σε σκέψεις το γεγονός ότι όταν είχαμε Super Moon (Σούπερ Σελήνη), προέκυψαν τα ακόλουθα γεγονότα:
  • Βύθιση Τιτανικού: Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση των Αστρονόμων του Τέξας, οφειλόταν στην ενίσχυση της παλίρροιας, η οποία προκύπτει από το φεγγάρι.
  • Οι δύο πιο ισχυροί σεισμοί στην Ν. Ζηλανδία, το 1931 και το 2011
  • Πλημμύρες στην Αυστραλία (1954)
  • Ο σεισμός στην Ινδονησία (2005)
  • Ο Σεισμός / τσουνάμι στην Ιαπωνία (2011)
  • Τυφώνες στις ΗΠΑ
  • Έκρηξη υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων στον κόλπο του Μεξικού, που προκάλεσε μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Με ποιον τρόπο μας επηρεάζει
Όταν η Σελήνη πραγματοποιεί μία τόσο στενή προσέγγιση στη Γη και συμβαίνει το φαινόμενο Super Moon (Σούπερ Σελήνη), η βαρυτική έλξη επηρεάζει τον φλοιό της Γης και κατά επέκταση την φύση. Έτσι λοιπόν μπορεί να παρατηρηθούν στην φύση:

  • Ακραία καιρικά φαινόμενα (παλίρροια, ισχυρό χαλάζι, ανεμοτρόβιλος κτλ)
  • Σεισμικές δονήσεις
  • Ηφαιστειογενής Εκρήξεις

Εκτός από τα φυσικά φαινόμενα, έχει παρατηρηθεί ότι της περιόδους που λαμβάνει χώρα το φαινόμενο, επηρεάζεται έντονα και η ανθρώπινη συμπεριφορά. 

Πληροφορίες από το www.myastro.gr







Σούπερ Σελήνη

Ετοιμαστείτε για την μεγαλύτερη «Σούπερ Σελήνη» της χρονιάς και των τελευταίων 70 ετών Το Super Moon του Νοεμβρίου θα είναι η Πανσέληνος που θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη από το 1948

Αν δεν έχετε προλάβει κανένα από τα πολλά φετινά αστρονομικά φαινόμενα του τρέχοντος έτους, ο Νοέμβριος είναι μια καλή ευκαιρία για να απολαύσετε μια θεαματική Σελήνη που θα πλησιάσει πολύ κοντά στη Γη.  Η τελευταία φορά που το φεγγάρι βρέθηκε τόσο κοντά στη Γη ήταν τον Ιανουάριο του 1948.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, παραμονές της 14ης Νοεμβρίου, η Σελήνη θα εμφανιστεί μέχρι και 14 τοις εκατό μεγαλύτερη και κατά 30 τοις εκατό φωτεινότερη από το μέσο όρο μιας Πανσελήνου. Η επόμενη φορά που η Σελήνη θα βρεθεί και πάλι τόσο κοντά στη Γη θα είναι την 25η Νοεμβρίου του 2034.

Τα «Supermoons» παραμένουν πολύ γοητευτικά και ενδιαφέροντα, αλλά δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα. Ένα ακόμη φαινόμενο είχε σημειωθεί στις 16 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους ενώ άλλο ένα θα σημειωθεί στις 14 Δεκεμβρίου.

«Η πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου δεν είναι μόνο η πιο κοντινή και φωτεινή πανσέληνος του 2016, αλλά για την ώρα και η πιο κοντινή του 21ου αιώνα», λέει η NASA. «Η πανσέληνος δεν θα βρεθεί ποτέ ξανά τόσο κοντά στη Γη μέχρι την 25η Νοεμβρίου 2034», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ανάλογα με το πού θα επιλέξετε να την δείτε, η αίσθηση θα είναι διαφορετική και το θέαμα περισσότερο ή λιγότερο εντυπωσιακό. Αν δείτε τη Σελήνη όταν θα είναι ψηλά και δεν υπάρχουν κτίρια ή κάτι ογκώδες για σύγκριση στο οπτικό σας πεδίο, τότε ίσως με δυσκολία θα αντιληφθείτε το πόσο μεγαλύτερη είναι.

Aν ωστόσο το σημείο παρατήρησης που θα επιλέξετε σας κάνει να τη βλέπετε κοντά στη γραμμή του ορίζοντα, τότε το θέαμα θα είναι μαγευτικό και θα καταλάβετε σίγουρα το πόσο μεγάλη είναι σε σχέση με άλλες φορές. Όπως και να έχει, το ιδανικότερο σημείο απαιτεί να είστε μακριά από έντονα φώτα και τον αστικό ιστό που θα μπλοκάρει τη φωτεινότητά του.

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: