Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Το τηλεφώνημα Πούτιν - Τσίπρα, παρόντος του Λαφαζάνη



Αποκάλυψη
Το τηλεφώνημα Πούτιν - Τσίπρα, παρόντος του Λαφαζάνη
Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες από το περίφημο τηλεφώνημα Αλ. Τσίπρα – Βλ. Πούτιν τον Ιούλιο του 2015, μεσούσης της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, αποκάλυψε η εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra την Τρίτη 22.10.2016, όπου καλεσμένος ήταν ο πρόεδρος της ΛΑΕ Παν. Λαφαζάνης, ο οποίος ξαφνικά... εισέβαλε στο Προεδρικό Μέγαρο, χωρίς να έχει καμία σχέση με τη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών.
Το τηλεφώνημα είχε γίνει από το Προεδρικό Μέγαρο, και συγκεκριμένα από το γραφείο του γενικού γραμματέα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Γεννηματά. Την περίοδο εκείνη ο κ. Λαφαζάνης ήταν υπουργός αρμόδιος για θέματα ενέργειας. «Εγώ βρέθηκα εκεί για έναν λόγο, διότι το αντικείμενο της συνομιλίας αφορούσε και τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου, και αυτό ήταν ένα θέμα πολύ μεγάλο», εξήγησε, αλλά στο Συμβούλιο δεν υπήρχε θέμα αγωγού προς συζήτηση. Το μόνο θέμα ήταν η θέση της χώρας απέναντι στους δανειστές και στα Μνημόνια μετά το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα. «Επειδή ήταν αυτό το θέμα, χρειάστηκε ο Τσίπρας να πούμε ορισμένα πράγματα. Ούτε κρυφάκουγα κανένα τηλέφωνο», σημείωσε.
Στην ερώτηση αν παρέμεινε στην τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον ρώσο Πρόεδρο, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε: «Όχι, δεν ήμουν μπροστά… Ούτε κρυφάκουγα ούτε ήταν δυνατόν να υποκαθιστώ τον Τσίπρα στη συζήτηση και στη συνομιλία αυτή. Εγώ απλώς παρενέβην και βοήθησα τον Τσίπρα μόνο για αυτόν τον λόγο, επειδή ήξερα αυτό το θέμα και η συνομιλία αφορούσε κυρίως αυτό το θέμα. Βεβαίως, θα μπορούσε να επεκταθεί».
Στην ερώτηση αν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας Τσίπρα – Πούτιν τέθηκε από πλευράς πρωθυπουργού θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ή ζητήθηκε να τυπώσει στη Ρωσία δραχμές, ο κ. Λαφαζάνης ήταν κατηγορηματικός: «Τέτοιο θέμα τυπώματος χρήματος δεν ετέθη, ή δεν ξέρω εγώ να ετέθη». Έντονη ήταν η αντίδρασή του στην επισήμανση ότι το θέμα αυτό αναφέρεται στο βιβλίο του Φρ. Ολάντ: «Αφήστε τον Ολάντ. Ο Ολάντ λέει ψέματα συνέχεια. Είναι ο ψεύτης της Γαλλίας». Ενώ στην παρατήρηση ότι ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, διέψευσε ότι υπήρξε τηλεφώνημα με τον Βλ. Πούτιν, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεν διέψευσε πως υπήρξε τηλεφώνημα και ότι το ερώτημα ήταν αν στο τηλεφώνημα αυτό ζητήθηκε (από τον Πούτιν) να τυπώσει δραχμές.
Στην ερώτηση για ποιον λόγο δημιουργήθηκε όλος αυτός ο θόρυβος, ο πρώην υπουργός έδωσε την ακόλουθη απάντηση: «Εγώ δεν ξέρω να ετέθη τέτοιο θέμα, δεν ήμουν και μπροστά στη συνομιλία, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση ο Τσίπρας, που συγκάλεσε το Συμβούλιο Αρχηγών, να ζήτησε από τον Πούτιν, ειδικά εκείνη την ώρα, να κόψει δραχμές για την Ελλάδα. Ήταν ειλημμένη απόφαση στο Συμβούλιο, έγινε η παράδοση του “ΟΧΙ” στο “ΝΑΙ” και γίναμε η χλεύη των ηττημένων. Ενώ το “ΟΧΙ” νίκησε θριαμβευτικά, την άλλη μέρα το ξεπούλησε ο Τσίπρας στο Συμβούλιο Αρχηγών. Θα πήγαινε στον Πούτιν να του πει, όταν ξεπουλούσε το “ΟΧΙ”, κόψε δραχμές;».
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: