Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Αλέξης Μίχας : 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΤ




1. Από την προετοιμασία της κάλυψης του γάμου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας - Μαρίας. 2. Οι πρώτες κάμερες του ΕΙΡ. 3. Από τα πρώτα δελτία ειδήσεων. 4.Το ΕΙΡ απέκτησε δύο μεγάλες μονάδες εξωτερικών μεταδόσεων το 1969. 5. Ο Γιώργος Δάμπασης το 1966 στο ξεκίνημα του ΕΙ Ρ. 6. Νίκος Μαστοράκης και Γιάννης Βογιατζής σε σόου της ΥΕΝΕΔ το 1967. 7. Η επί χρόνια εκφωνήτρια του προγράμματος Κέλυ Σακάκου. 8. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη στα εγκαίνια του πειραματικού σταθμού της ΔΕΘ μαζί με τον Βασίλη Καζαντζή. 9. Στιγμιότυπο από αθλητική εκπομπή του ΕΙΡΤ το 1971. 10. Ο Φρέντι Γερμανός με τον Ζυλ Ντασσέν και τον γιο του Τζον στο θρυλικό «Αλάτι και Πιπέρι» της ΥΕΝΕΔ. 11. Η σειρά «Λούνα Παρκ». 12. Η σειρά «Μεθοριακός σταθμός». 13. Η σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται. 14. Σεμίνα Διγενή και Νάσος Αθανασίου στο «Τρεις στον αέρα». 15. Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος σε εκφώνηση δελτίου της ΕΡΤ1. 16. Ο Τέρενς Κουίκ - εκλογές του 1981.

50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΤ
ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ 
ΕΩΣ ΤΟ «ΜΑΥΡΟ» & ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Ενα flashback στην ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης, από την πρώτη εκπομπή μέχρι σήμερα.
Από, τον Αλέξη Μίχα
Ήταν απόγευμα της 23ης Φεβρουαρίου του 1966 όταν η Ελένη Κυπραίου ανακοίνωνε την έναρξη του δοκιμαστικού προγράμματος της ΕΙΡ. Φέτος η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και η τηλεόραση στην Ελλάδα γιόρτασε τα πεντηκοστά της γεννέθλια.
1966-1974
Η τηλεόραση έφθασε με καθυστέρηση στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί πολλές προσπάθειες, με σημαντικότερη την εκπομπή προγράμματος από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο της ΔΕΘ του 1960. Η εκπομπή διήρκεσε 22 ημέρες. Το 1966 το καθημερινό πρόγραμμα του ΕΙΡ είναι γεγονός. Ξεκινά στις 6.30 μ.μ. και ολοκληρώνεται δύο ώρες αργότερα περιλαμβάνοντας ξένα ντοκιμαντέρ, εκπομπές και ειδήσεις από τα Επίκαιρα. Στις 27 Φεβρουαρίου ξεκινά τη λειτουργία του και το στρατιωτικό κανάλι υπό την αρχική επωνυμία ΤΕΔ. Σύντομα εντάσσονται στο πρόγραμμα των καναλιών εκπομπές με πρώτη την «Αθλητική Κυριακή» του Γιάννη Διακογιάννη και ξένες ταινίες, όχι όμως και ελληνικές, καθώς οι παραγωγοί της εποχής, με προεξάρχοντα τον Φίνο, αρνούνται να δώσουν υλικό.
Η άνοδος στην εξουσία του δικτατορικού καθεστώτος και η διαχείριση των καναλιών από τους χουντικούς περιγράφεται γλαφυρά στην ταινία «Λούφα και Παραλλαγή» του Νίκου Περάκη. Βαρύτητα δίνεται στο πρόγραμμα της ΤΕΔ που από το 1969 έχει μετονομαστεί σε ΥΕΝΕΔ. Την ίδια χρονιά το ΕΙΡ γίνεται ΕΙΡΤ.
Ιστορική στιγμή ήταν η αναμετάδοση της προσελήνωσης του «Απόλλων 11» τη Δευτέρα 21 Ιουλίου του 1969 που κράτησε έως μετά τα μεσάνυχτα. Τα δελτία ειδήσεων της χούντας, η «Ηχώ των γεγονότων» και η «Επικαιρότης», είχαν προπαγανδιστικό χαρακτήρα. Οι πρώτες ξένες σειρές ήταν η «Λάσι» και το «Λόουν Ρέιντζερ» και η πρώτη σαπουνόπερα το «Πέιτον Πλέις». Απ’ τα δημοφιλέστερα προγράμματα της ΥΕΝΕΔ ήταν το «Αλάτι και Πιπέρι» με τον Φρέντυ Γερμανό. Τον Απρίλιο του 1970 μεταδόθηκε το πρώτο ελληνικό σίριαλ, το «Σπίτι με τον Φοίνικα» με τους Κώστα Βουτσά και Έρρικα Μπρόγερ. Η επιτυχία ήρθε με τον «Άγνωστο Πόλεμο» του Νίκου Φώσκολου και πρωταγωνιστή τον Άγγελο Αντωνόπουλο. Το 1970 προβάλλονται ζωντανές εκπομπές, με πρώτη το «Σήμερα».
1974 -1981
Η πτώση της δικτατορίας και η επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα μεταδόθηκε ζωντανά από το ΕΙΡΤ. Το 1974 εγκαινιάστηκε το Ρα-διομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ενώ στις 13 Δεκεμβρίου του 1975 ιδρύεται η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και έτσι μετονομάζεται και το πρώτο κανάλι η ΕΡΤ. Προς το τέλος της δεκαετίας του 1970 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες έγχρωμες μεταδόσεις. Πολλές σειρές γράφουν τη δική τους ιστορία: Το «Λούνα παρκ» του Γιάννη Δαλιανίδη, ο «Μεθοριακός σταθμός», ο «Χριστός ξανασταυρώνεται», ο «Γιούνγκερμαν», το «Εκείνες κι εγώ», οι «Μυστικοί Αρραβώνες», «Ο Συμβολαιογράφος», η «Αστροφεγγιά», η «Λωξάντρα», η «Μεθυσμένη Πολιτεία» και το «Φως του Αυγερινού». Παράλληλα, άρχισαν να προβάλλονται ξένες σειρές, όπως το «Ντάλας» και η «Δυναστεία». Το ντεμπούτο της Αλίκης Βουγιουκλάκη στη μικρή οθόνη με τη «Βασίλισσα Αμαλία» δεν είχε μεγάλη απήχηση.
Την ίδια περίοδο άρχισε να μεταδίδεται το «Παρασκήνιο» και το «Θέατρο της Δευτέρας». Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων μεταξύ άλλων ο Τέρενς Κουίκ και η Λιάνα Κανέλλη.
1981-1989
Το 1982 αποστρατικοποιήθηκε η ΥΕΝΕΔ και μετονομάστηκε σε ΕΡΤ2. Το 1987 ενοποιήθηκαν η ΕΡΤ1 και η ΕΡΤ2 σε ενιαίο φορέα ο οποίος μετονομάστηκε σε ΕΡΤ και τα κανάλια μετονομάστηκαν σε ΕΤ1 και ΕΤ2, ενώ τον Φεβρουάριο του 1989 ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη η ΕΤ3. Νωρίτερα είχε υπάρξει «φρεσκάρισμα»  στα δελτία ειδήσεων με νέα σκηνικά· νέο ηχητικό σήμα σε σύνθεση του Βαγγέλη Παπαθανασίου -που παίζει μέχρι και σήμερα- αλλά και νέους παρουσιαστές, όπως ο Γιώργος Δουατζής, η Ελλη Στάη και ο Σπύρος Χατζάρας. Μέσα στη δεκαετία έκαναν την εμφάνιση τους εκπομπές ερευνητικού ρεπορτάζ όπωςοι «Ρεπόρτερς» από τον Γιάννη Δημαρά, τον Γιώργο Λιάνη και τον Κώστα Χαρδαβέλλα, αλλά και βραδινό ενημερωτικό talk show με την Όλγα Τρέμη. Επίσης, εγκαινιάστηκε ζωντανή ενημερωτική εκπομπή το μεσημέρι με το «Τρεις στον αέρα» που παρουσίαζαν η Σεμίνα Διγενή, ο Γιώργος Παπαδάκης και ο Νάσος Αθανασίου, ενώ προς τα τέλη της δεκαετίας του '80 εγκαινιάστηκε και η πρωινή ψυχαγωγική ζώνη με το «Μια καλημέρα είναι αυτή» της Ρούλας Κορομηλά. Μεγάλη επιτυχία είχαν και τα «Κυριακάτικα»με την Έλενα Ακρίτα και τον Δημήτρη Κωνσταντάρα και το τηλεπαιχνίδι «Ομιλείτε Ελληνικά» με τη Λιάνα Κανέλλη. Αρκετές ήταν και αυτήν τη δεκαετία οι σειρές που έγιναν ιδιαίτερα αγαπητές στο κοινό: «Το μινόρε της Αυγής», «Ορκιστείτε παρακαλώ», «Τα λιονταράκια του κυρ Ηλία», «Μαντάμ Σουσού», «Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη», «Το κανάλι της Βαγγελίτσας, «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα».


 1. Γιάννης Δημαράς. 2. Λιάνα Κανέλλη. 3. Σπύρος Χατζάρας. 4. Η Ρούλα Κορομηλά καθιέρωσε την πρωινή ψυχαγωγική ζώνη. 5. Στιγμιότυπο από τη «Μαντάμ Σουσού». 6. Η σειρά «Το κανάλι της Βαγγελίτσας». 7. Η σειρά «Ορκιστείτε Παρακαλώ». 8. Η σειρά «Η αγάπη άργησε μια μέρα». 9. Η σειρά «Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες». 10. Η νικήτρια στη Eurovision Έλενα Παπαρίζου. 11. Η Έλλη Στάη στην εκφώνηση του τελευταίου δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ. 12. Ο σημερινός παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ1 Πάνος Χάριτος.



1990-2000
Μετά το 1996 η ΕΤ2 μετονομάζεται σε ΝΕΤ. Το 1990 αρχίζει η μετάδοση του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, ενώ το 1994 η Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος καταργείται και αντικαθίσταται από την ΕΡΤ3. Το 1996 η ΕΡΤ εγκαινιάζει δορυφορικό κανάλι, την ERT Sat. Στη μυθοπλασία γίνονται αξιόλογες παραγωγές: «Ερωτικά της Εδέμ», «Παράθυρο στον Ήλιο», «Η αγάπη άργησε μια μέρα», «Και ύστερα ήρθαν οι Μέλισσες».
2000-2010
Τον Αύγουστο του 2004 η ΕΡΤ γίνεται μεγάλος χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και φυσικά μεταδίδει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός με υψηλότατες τηλεθεάσεις. Τον Μάρτιο του 2006 εγκαινιάζεται το πρίσμα + το πρώτο επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό κανάλι ελεύθερης λήψης στην Ελλάδα. Τον επόμενο μήνα ξεκινούν τη λειτουργία τους δύο ακόμα επίγεια ψηφιακά τηλεοπτικά κανάλια, το σπορ+ και το σινέ+. Τον Μάιο του ίδιου χρόνου ύστερα από τη νίκη της Έλενας Παπαρίζου η ΕΡΤ φιλοξενεί τον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision του 2006. Σχεδόν όλη τη δεκαετία το κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ παρουσιάζει η Μαρία Χούκλη.
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Τον Αύγουστο του 2011 ανακοινώνεται ότι το πρώτο κανάλι πρόκειται να κλείσει και το πρόγραμμα του θα μοιραστεί ανάμεσα στη ΝΕΤ και την ΕΤ3, κάτι το οποίο δεν έγινε. Τον Μάρτιο του 2012 σταματούν το σινέ/σπορ+, το πρίσμα+ και το info+. Στις 11 Ιουνίου 2013, ανακοινώνεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου, πως τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας η ΕΡΤ κλείνει οριστικά και οι 2.656 εργαζόμενοι της απολύονται.
Το τελευταίο κεντρικό δελτίο ειδήσεων εκφώνησε η Έλλη Στάη. Από τα μεσάνυχτα διακόπηκε η εκπομπή σήματος σε όλη την Ελλάδα. Το κλείσιμο της ΕΡΤ πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών και αντιδράσεων. Ύστερα από απαίτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για ύπαρξη δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, η τότε κυβέρνηση δημιούργησε έναν προσωρινό φορέα, τη Δημόσια Τηλεόραση, ενώ νομοθέτησε και έναν διάδοχο της ΕΡΤ, τη ΝΕΡΙΤ. Μετά το κλείσιμο των πομπών και της ιστοσελίδας της ΕΡΤ, οι μεταδόσεις των εκπομπών συνεχίστηκαν μέσω δορυφόρου. Τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου 2013 τα ΜΑΤ και με παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και το εκκένωσαν. Στις 28 Απριλίου 2015, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο η ΝΕΡΙΤ μετονομαζόταν σε ΕΡΤ. Η ΕΡΤ επαναλειτούργησε στις 11 Ιουνίου 2015· Βγήκαν στον αέρα οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ HD. Στις 29 του ίδιου μήνα, επαναλειτούργησε και η ΕΡΤ3.·         
21-27 Φεβρουαρίου 2016 · ΤV ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: