Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Πότε η μπριζόλα κάνει καλό;




Πότε η μπριζόλα κάνει καλό;
Η ισορροπημένη κατανάλωση κρέατος (και όχι μανιώδης καθημερινή επιλογή) μόνο θρεπτική μπορεί να είναι.
Από την Έλενα Κιουρκτσή
Το έχουν κατηγορήσει, ενοχοποιήσει και καταδικάσει για διάφορες ασθένειες του σύγχρονου κόσμου. Όμως το κρέας αντιστέκεται και δεσπόζει στα μενού των καλοφαγάδων, χάρη στην αξεπέραστη γεύση του και στην ποικιλία συνταγών παρασκευής του. Κοκκινιστό, βραστό, ψητό ή στο φούρνο, αναμφίβολα συμβάλλει στην ανάπτυξη και στη σωστή θρέψη του ανθρώπινου οργανισμού.
Διότι όπως επισημαίνει ο δρ Ανδρέας Β. Θωμόπουλος, ενδοκρινολόγος - διαβητολόγος -κλινικός διαιτολόγος, περιέχει πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνη Β12, που βρίσκονται σε αφθονία στα ζωικά προϊόντα. Εκείνο που έχει δημιουργήσει όλη αυτή την «άρνηση» κυρίως απέναντι στο κόκκινο κρέας, δηλαδή στο χοιρινό, στο μοσχάρι, στο αρνί και στο κατσίκι, δεν είναι η ισορροπημένη κατανάλωση τους, αλλά η εμμονοληπτική καθημερινή τους κατάχρηση. Έτσι, οι κίνδυνοι που καιροφυλακτούν είναι λόγω αφ' ενός της ποσότητας και αφ' ετέρου της κατά καιρούς αμφίβολης ποιότητας του.
Ενδεικτικά, πριν από τέσσερις δεκαετίες, η κατανάλωση κρέατος ήταν περίπου 35 γραμμάρια την ημέρα, ενώ σήμερα υπολογίζεται σε περισσότερα από 150 γραμμάρια καθημερινά. Σύμφωνα με τον ειδικό, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν θα πρέπει να ξεπερνά κατά μέσο όρο τη μια μικρομερίδα την ημέρα ή τη μία πλήρη μερίδα κάθε τρίτη ή τέταρτη ημέρα, ενώ περαιτέρω μείωση δεν φαίνεται να απειλεί την καλή υγεία των ενηλίκων. Ειδικά το μοσχαρίσιο κρέας για κάθε ενδεχόμενο -λόγω της BSE (νόσος «τρελών αγελάδων»)- να το προτιμάμε βραστό και να αποφεύγουμε τις σούπες με κόκαλο βοδινού. Αν μας αρέσει ψητό, πρώτα να το βράζουμε και μετά να το βάζουμε στη σχάρα ή στο φούρνο για να ροδίσει.
Τα μεγάλα κομμάτια κρέατος καλό είναι να ψήνονται ως το βάθος και για να το ελέγξουμε τα τσιμπάμε με πιρούνι, έχοντας ως κριτήριο να μη βγάζουν καθόλου αίμα. Όσον αφορά στο νοστιμότατο κρέας στα κάρβουνα, δυστυχώς ωφέλιμο είναι να το τρώμε μόνο με μέτρο. Διότι με το δημοφιλές barbeque παράγονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες που είναι καρκινογόνες ουσίες. Τα καλά νέα είναι ότι ο κίνδυνος μειώνεται με τη χρήση μπόλικου λεμονιού κατά τη διάρκεια του ψησίματος, καθώς και με προσθήκη δεντρολίβανου.
Συμβουλές υγιεινής κρεοφαγίας
> Η σάρκα του κρέατος πρέπει να είναι σφιχτή, χωρίς γλίτσα, να έχει ευχάριστη μυρωδιά και όχι οσμή αμμωνίας (ένδειξη μπαγιάτικου).
> Στα εντός συσκευασίας κρέατα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται η επωνυμία του εργαστηρίου τεμαχισμού (οβάλ σφραγίδα κτηνιατρικής έγκρισης), η ημερομηνία παρασκευής και λήξης.
> Το κρέας για τον κιμά πάντοτε να κόβεται παρουσία μας κι επειδή είναι ευπαθές προϊόν, να τον αγοράζουμε λίγο προτού επιστρέψουμε στο σπίτι και να τον τοποθετούμε άμεσα στο ψυγείο.
> Το νωπό κρέας επιβάλλεται να συντηρείται σε προθήκες ψυγείων, ενώ το κατεψυγμένο σε θάλαμο κατάψυξης (-18° C).
> Είναι επικίνδυνο λάθος να τοποθετούμε το κρέας τυλιγμένο στο χαρτί του στα πάνω ράφια του ψυγείου. Ενδέχεται να στάξει και να μολύνει άλλα τρόφιμα που βρίσκονται ξεσκέπαστα από κάτω.
> Ο χρόνος συντήρησης του νωπού κρέατος στο ψυγείο εξαρτάται από το χρόνο που μεσολάβησε από το σφαγείο ως τη στιγμή που αγοράστηκε. Ενδεικτικά, το φρέσκο μοσχαρίσιο «αντέχει» 10 με 12 ημέρες, ενώ το σιτεμένο δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 2 με 3 ημέρες στο ψυγείο. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται το χοιρινό, επειδή ο χρόνος συντήρησης του είναι ο μισός του μοσχαρίσιου.
> Το μαχαίρι, η σανίδα και οποιοδήποτε σκεύος χρησιμοποιήθηκε για την κοπή πρέπει να τα πλένουμε σχολαστικά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: