Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Μάσκες, λουλούδια και σάμπα




Αφιέρωμα : Απόκριες στο εξωτερικό
Μάσκες, λουλούδια και σάμπα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μητσάκης
Νίκαια, Ρίο ντε Τζανέιρο, Κολωνία, Βενετία, Τενερίφη, Νέα Ορλεάνη... Αστείρευτο κέφι, πολύχρωμο κομφετί, παρελάσεις αρμάτων, ατελείωτος χορός, μουσική... Το Καρναβάλι είναι η γιορτή που κάθε χρόνο ενώνει όλους τους πολιτισμούς. Πάντα έχουμε άλλωστε την ανάγκη να ξεφαντώσουμε και να αποδράσουμε για λίγο από τη βαρετή καθημερινότητα... Και παρότι φέτος οι περισσότερες χώρες του εξωτερικού γιόρτασαν το Καρναβάλι νωρίς νωρίς (αφού και το Πάσχα των Καθολικών γιορτάζεται στις 27 Μαρτίου, σε αντίθεση με το Ορθόδοξο Πάσχα που καθυστερεί αρκετά, καθώς πέφτει τη μέρα της Πρωτομαγιάς), αξίζει να μάθει κανείς για μερικούς από τους πιο σημαντικούς καρναβαλικούς προορισμούς του κόσμου - για τα ήθη και τα έθιμα της γιορτής των μεταμφιέσεων ανά την υφήλιο!



Νίκαια / Γαλλία
Ζογκλέρ και ακροβάτες
Κάθε χρόνο η πόλη της Κυανής Ακτής κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες που διασκεδάζουν μέχρι τελικής πτώσης. Το πρόγραμμα του γαλλικού Καρναβαλιού είναι μεγάλο, το γιορτινό πνεύμα επικρατεί παντού, ενώ επίκεντρο των εκδηλώσεων αποτελούν η κεντρική πλατεία Massena και η παραλιακή λεωφόρος Promenade des Anglais.
Για περίπου δύο εβδομάδες, μουσικοχορευτικά σχήματα, ηθοποιοί, ζογκλέρ, κλόουν, ακροβάτες και μικροί θίασοι δίνουν παραστάσεις σε πολλά σημεία της Νίκαιας. Παράλληλα, σόου με βεγγαλικά και χοροί μεταμφιεσμένων πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, ενώ μουσικοί παίζουν ανέμελα στα γραφικά σοκάκια της Παλαιάς Πόλης.
Η επίσημη έναρξη του φετινού Καρναβαλιού της Νίκαιας έγινε με την Παρέλαση των Λουλουδιών (Flower Parade), που συμβολίζει την ποικιλία και την ποιότητα των λουλουδιών της Γαλλικής Ριβιέρας. Η αυλαία πέφτει με το παραδοσιακό κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου.

 
Κολωνία / Γερμανία
Τρίμηνο Καρναβάλι

Το Καρναβάλι της Κολωνίας μπορεί να μην είναι το ίδιο διάσημο όσο της Βενετίας, όμως, είναι μάλλον το πιο παράξενο στον κόσμο. Σε σχέση με τα άλλα Καρναβάλια, η εορταστική περίοδος ξεκινά αρκετά νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 11/11, στις 11:11 π.μ., οπότε πλήθος κόσμου ξεχύνεται στους δρόμους και γιορτάζει.
Η καρναβαλική περίοδος συνεχίζεται για τους επόμενους τρεις μήνες περίπου. Το Καρναβάλι φτάνει στην κορύφωσή του την 42η ημέρα πριν από το Πάσχα των Καθολικών. Τότε είναι που διεξάγεται η παρέλαση Rosenmontag, όπου στολισμένα φορτηγά και τρακτέρ, μπάντες και μεταμφιεσμένοι παρελαύνουν στο κέντρο της πόλης.
Την τελευταία Πέμπτη πριν από την παρέλαση Rosenmontag διεξάγεται η μεγάλη γιορτή Altweiberfastnacht. Ο κύκλος των εκδηλώσεων κλείνει και τυπικά με τη γιορτή Veilchendienstag, που γίνεται την επόμενη μέρα της παρέλασης Rosenmontag και κορυφώνεται με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου. Οι Γερμανοί, με την παράδοση του Καρνάβαλου στην πυρά, ζητούν συγχώρεση για τις αμαρτίες που έκαναν στη διάρκεια του Καρναβαλιού.


 
Ρίο ντε Τζανέιρο / Βραζιλία
Η απόλυτη φιέστα

Το Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο είναι ό,τι πιο φαντασμαγορικό μπορεί κανείς να βιώσει τις ημέρες των Αποκριών. Μουλάτες που λικνίζονται στους ρυθμούς της σάμπα, λαμπερά κοστούμια, παρέλαση θεματικών αρμάτων στο Σαμποδρόμιο, μπάντες, street parties, άφθονο ρούμι και εκστατική διάθεση, συνθέτουν το πανηγυρικό σκηνικό.
Για τους κατοίκους του Ρίο, το Καρναβάλι είναι μια εθνική υπόθεση, με την οποία ασχολούνται ολόκληρο τον χρόνο. Από τους απλούς και φτωχούς ανθρώπους, μέχρι τους επαγγελματίες χορευτές των σχολών σάμπα, όλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και εργάζονται με προσήλωση και δημιουργική φαντασία για την επιτυχία του.
Η ιστορία του βραζιλιάνικου Καρναβαλιού πάει αρκετά πίσω, στο 1641. Στη μορφή που υπάρχει σήμερα -με τη συμμετοχή των σχολών σάμπα- καθιερώθηκε το 1928. Από το 1984, η παρέλαση των σχολών σάμπα με άρματα λαμβάνει χώρα στο Σαμποδρόμιο (ένας δρόμος που σχεδιάστηκε αποκλειστικά γι' αυτόν τον σκοπό) και συμμετέχουν μόνο όσοι ανήκουν σε σχολή.
Το Ρίο σε νούμερα
Μόλις τα φώτα του Καρναβαλιού σβήσουν, οι κάτοικοι του Ρίο ξεκινούν να ετοιμάζονται για το επόμενο. Περίπου 300.000 άτομα ασχολούνται όλο τον χρόνο για το βραζιλιάνικο Καρναβάλι, ενώ η τουριστική βιομηχανία της χώρας μετρά κέρδη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το Ρίο ντε Τζανέιρο υποδέχεται τις ημέρες του Καρναβαλιού περίπου 2.000.000 επισκέπτες.


Νέα Ορλεάνη / ΗΠΑ
Ξέφρενη τζαζ

Επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο έρχονται στη Νέα Ορλεάνη για να πάρουν μέρος σ' ένα τρελό ξεφάντωμα τζαζ μουσικής, το οποίο ξεκινά πάντα στις 6 Ιανουαρίου και διαρκεί αρκετές μέρες. Μπάντες πνευστών τριγυρνούν στους δρόμους, διεξάγονται χοροεσπερίδες, ενώ η παρόχθια πολιτεία του Μισισιπή ανεβάζει ρυθμούς με τους κατοίκους να συμμετέχουν ενεργά.
Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θεωρείται η Mardi Gras (Αμαρτωλή Τρίτη), που πέφτει πάντα μία ημέρα πριν από την Τετάρτη των Τεφρών (Ash Wednesday), την πρώτη μέρα της Σαρακοστής των Καθολικών. Η λεωφόρος St. Charles Avenue στην περιοχή French Quarter είναι ο κύριος δρόμος των παρελάσεων.



Τενερίφη / Κανάρια Νησιά
Με άρωμα Λ. Αμερικής
.
 Το Καρναβάλι της Santa Cruz (πρωτεύουσα της Τενερίφης) κατατάσσεται δεύτερο σε σπουδαιότητα μετά από αυτό του Ρίο, ενώ το γεγονός πως διαθέτει πιο πολλά λατινοαμερικανικά παρά ευρωπαϊκά στοιχεία οφείλεται στη γεωγραφική θέση των Καναρίων Νήσων. Αλλοτινός σταθμός των πλοίων που ταξίδευαν από την Ευρώπη στην Αμερική (και αντίστροφα), τα Κανάρια Νησιά δέχτηκαν αρκετά πολιτισμικά στοιχεία από τη Νότια Αμερική και την Καραϊβική, τα οποία ενσωματώθηκαν σταδιακά στην καθημερινότητα.
Το Καρναβάλι των Καναρίων Νήσων, που είχε απαγορευτεί στη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο, κρατάει τέσσερις εβδομάδες. Οι χιλιάδες τουρίστες και οι ντόπιοι ξεχύνονται στους δρόμους και στις πλατείες γελώντας και τραγουδώντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Κορυφαία στιγμή στο χρονικό διάστημα του ενός μήνα που διαρκεί το Καρναβάλι είναι η ανάδειξη της Βασίλισσας του Καρναβαλιού. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με τη μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών, που διεξάγεται στην κεντρική παραλιακή λεωφόρο της πόλης.

Βενετία / Ιταλία
Πίσω από τις μάσκες

Το Καρναβάλι της Βενετίας είναι μοναδικό. Τα κανάλια, οι αναγεννησιακές κατοικίες, οι τοξωτές γέφυρες και οι προσόψεις των παλατιών προσφέρουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό, με τα παραδοσιακά κοστούμια, τις μάσκες των μεταμφιεσμένων και τις παραστάσεις της Κομέντια ντελ Αρτε να βρίσκουν ένα απόλυτα ταιριαστό περιβάλλον.
Με τις ρίζες του να χάνονται πίσω στον Μεσαίωνα, το Καρναβάλι της Βενετίας είναι το πιο αυθεντικό απ' όλα, καθώς εξακολουθεί να κρατά πολλά στοιχεία της μακραίωνης ιστορίας του. Εκτός από μια γιορτή που σηματοδοτούσε το τέλος του χειμώνα και το καλωσόρισμα της άνοιξης, το Καρναβάλι αντιπροσώπευε για τους Βενετούς την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα. Για δύο εβδομάδες οι φτωχοί της πόλης μπορούσαν να κοροϊδεύουν την εξουσία και να σατιρίζουν την άρχουσα τάξη, κρυμμένοι πίσω από μια μάσκα. Στις μέρες μας, αν και ο ταξικός χαρακτήρας έχει χαθεί, το πάθος για διασκέδαση παραμένει αμείωτο.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται λίγο πριν τη Σαρακοστή. Τότε η Γαληνοτάτη μετατρέπεται σ' ένα απέραντο σκηνικό θεάτρου, με διαγωνισμούς κοστουμιού και μάσκας στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και παρελάσεις με γόνδολες κατά μήκος του Μεγάλου Καναλιού.

http://www.thetravelbook.gr/article.asp?catid=29587&subid=2&pubid=64340119

Δεν υπάρχουν σχόλια: