Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Θέατρο και γιόγκα κάνουν «παιχνίδι» την οικογενειακή επιχείρηση



«Όταν ξεκίνησα, το μόνο που διέθετα ήταν το πείσμα και το όνειρο», λέει ο Βάιος Κουρκάκης. Οι δύο κόρες του, Αθανασία και Βικτωρία, «τρέχουν» το πρώτο κατάστημα της εταιρείας στην Αθήνα, στην Ιπποκράτους, και σχεδιάζουν επέκταση και σε άλλες περιοχές.
Θέατρο και γιόγκα κάνουν «παιχνίδι» την οικογενειακή επιχείρηση
Η Αθανασία Κουρκάκη με σπουδές στο Εθνικό και η γιόγκι Βικτωρία παίρνουν τη σκυτάλη από τον πατέρα τους Βάιο, ο οποίος με κέντρο την Καρδίτσα έμαθε σε όλη την Ελλάδα τα διάσημα ξύλινα παιχνίδια «Plan Toys» από την Ταϊλάνδη
Η διαδρομή ενός Καρδιτσιώτη εκπαιδευτικού, ο οποίος ξεκίνησε το επιχειρείν έχοντας μονάχα ως «εφόδιο» το όραμά του και χωρίς σχεδόν καθόλου κεφάλαιο, αποτελεί «πυξίδα» για πολλούς Έλληνες που προσπαθούν να σταθούν όρθιοι σε μια πολυετή ύφεση που μαστίζει τη χώρα μας.
Ο λόγος για τον Βάιο Κουρκάκη, πτυχιούχο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, με καταγωγή από το Γεωργικό Καρδίτσας, ο οποίος το 1991 πήρε την απόφαση της ζωής του έχοντας ως κινητήριο δύναμή του το πάθος και την αγάπη του για τα παιδιά και έγινε ο... «Mr Plan Toys» για την Ελλάδα.
Μέχρι τότε ασχολούνταν με ένα σύγχρονο βιβλιοπωλείο το οποίο είχε ανοίξει στην Καρδίτσα -και λειτουργεί μέχρι σήμερα- όπου πάντρευε το παιδικό βιβλίο με το εκπαιδευτικό παιχνίδι.
Σήμερα η Plan Toys, με 25 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, αριθμεί 12 καταστήματα με όλη την γκάμα παιχνιδιών και συνολικά 100 σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ηλεκτρονικό κατάστημα, ενώ τη «σκυτάλη» για την περαιτέρω επέκταση της εταιρείας έχουν πάρει οι δύο κόρες του κ. Κουρκάκη, η Βικτωρία η οποία είναι παράλληλα καθηγήτρια γιόγκα και η Αθανασία η οποία έχει σπούδασε οικονομικά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ωστόσο η μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο.

 Αθανασία

Το 1991 λοιπόν, και ύστερα από πολυετή έρευνα, αποφασίζει να πάει σε μια μεγάλη έκθεση στη Νυρεμβέργη. Έχοντας ως συντροφιά τη γυναίκα του (νηπιαγωγός στο επάγγελμα) και χωρίς να γνωρίζει ούτε λέξη Αγγλικά, ανακαλύπτει εκεί τον Ταϊλανδό αρχιτέκτονα Βιτούλ Βιραπονσάβαν ο οποίος είχε δημιουργήσει την Plan Toys, την πρώτη βιώσιμη εταιρεία σε όλο τον κόσμο που κατασκευάζει ξύλινα, οικολογικά παιχνίδια, ανακυκλώνοντας γερασμένα καουτσουκόδεντρα. Την ίδια χρονιά, γίνεται ο βασικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα.
Ο Βάιος Κουρκάκης τονίζει με έμφαση: «Διάλεξα τον ανήφορο γιατί κατά εκεί με έσπρωχνε η καρδιά μου και την ακολούθησα με εμπιστοσύνη. Γιατί η καρδιά, όπως λέγει και ο Νίκος Καζαντζάκης, σμίγει ό,τι ο νους χωρίζει. Ξεπερνά την παλαίστρα της ανάγκης και μετουσιώνει το πάλεμα σε αγάπη. Παρ' όλα αυτά, δεν θα είχα κάνει τίποτα μέχρι σήμερα εάν δεν ήμουν ''σαν το στάχυ το γεμάτο'' που περιμένει υπομονετικά τον θερισμό. Ως γνωστόν το στάχυ το άδειο το παίρνει ο άνεμος. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στον άνθρωπο φαντάζομαι είναι η έλλειψη πίστης σε ένα ιδανικό ανώτερο από το εγώ του. Όταν έχεις πίστη και αγάπη σ' αυτό που κάνεις, τότε γίνεσαι ατέρμονος. Έτσι αρματωμένος με όλα αυτά και μ' ένα χρέος και ευθύνη και με ψυχή φλεγόμενη, γενναία, ανήσυχη -γιατί έτσι μονάχα η ζωή αποκτά ευγένεια και ενότητα- προσπάθησα, δεν ξέρω αν τα κατάφερα, άνοιξα όμως έναν καινούργιο ορίζοντα στον χώρο του παιχνιδιού και ταξίδεψα σ' έναν υπέροχο μύθο, σ' ένα πάρα πολύ όμορφο όραμα».
Στην Ιπποκράτους.
Στα τέλη του περασμένου έτους, η εταιρεία άνοιξε το πρώτο ιδιόκτητο κατάστημά της στην Αθήνα, στην Ιπποκράτους. Η Βικτωρία Κουρκάκη ανέλαβε τη διεύθυνση του καταστήματος, ενώ σημειώνει ότι η επιλογή του σημείου έγινε με γνώμονα ότι βρίσκεται σε κεντρικό σημείο -το οποίο είναι πολύ κοντά από Σύνταγμα, Κολωνάκι, Ομόνοια και Εξάρχεια- μολονότι, όπως παραδέχεται, οι πρώτες «κρούσεις» είχαν γίνει σε άλλες περιοχές όπως π.χ. το Κολωνάκι, το Χαλάνδρι και άλλες υψηλότερου βιοτικού επιπέδου, στις οποίες όμως τα ενοίκια ήταν τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερα από αυτά που «έκλεισαν» τελικά το κατάστημα στην Ιπποκράτους (πέριξ των 1.000 ευρώ μηνιαίως).

 Βικτωρία
Η 28χρονη Βικτωρία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε μέλος της θεατρικής ομάδας της Ιατρικής και συμμετείχε σε διάφορες παραστάσεις. Ωστόσο στη διάρκεια αυτών των ετών κατάλαβε ότι η κλίση της ήταν προς τη... yoga, την πρακτική της οποίας ξεκίνησε το 2008. Γνωρίζει τη Forrest Yoga το 2010 και ξεκινάει καθημερινή πρακτική. Το 2012 πηγαίνει στην Αμερική, όπου εκπαιδεύεται σε ένα από τα πιο απαιτητικά προγράμματα παγκοσμίως, δίπλα στην Ana Forrest, εμπνεύστρια και ιδρύτρια του συστήματος και από τότε διδάσκει γιόγκα.
Η μικρότερη κόρη του κ. Κουρκάκη, η Αθανασία έχει αναλάβει το μάρκετινγκ του καταστήματος και αναφέρει ότι ο κόσμος στην πρωτεύουσα υποδέχθηκε με πολύ καλό τρόπο την Plan Toys. Στα σχέδια της εταιρείας, όπως τονίζει, είναι να ανοίξουν και ορισμένα ακόμη σε περιοχές όπου οι κάτοικοι μπορούν να ξοδέψουν κάποια περισσότερα χρήματα για ποιοτικά και οικολογικά παιχνίδια. Η 26χρονη Αθανασία, σπούδασε οικονομικά στο Πάντειο, όμως η μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο.
Ως φοιτήτρια συμμετείχε στην παράσταση «Φτζικτ» (2009) της θεατρικής ομάδας της Ιατρικής Αθηνών, ωστόσο μετά τις σπουδές της πήγε στο Εθνικό Θέατρο για τρία χρόνια και αποφοίτησε πέρυσι. Φέτος έχει ξεκινήσει το μεταπτυχιακό της στο Εθνικό με δασκάλους τη Λυδία Κονιόρδου, τον Δημήτρη Παπαϊωάννου και την Φένια Παπαδοδήμα. Το καλοκαίρι θα συμμετάσχει σε κάποια φεστιβάλ, αλλά για την ώρα δεν έχει «φιξαριστεί» το πρόγραμμά της. Σημειώνεται ότι η πολυτάλαντη Αθανασία αυτό το διάστημα ασχολείται με την παραγωγή χειροποίητων λαμπάδων στο υπόγειο της Ιπποκράτους για τις ανάγκες του Πάσχα.
Η επαφή με Ταϊλάνδη
«Όταν ξεκίνησα, δεν είχα ούτε φράγκο στην τσέπη»

 Για την κατασκευή των ξύλινων παιχνιδιών ο Ταϊλανδέζος Βιτούλ Βιραπονσάβαν ανακυκλώνει γερασμένα καουτσουκόδεντρα.

Στην έκθεση της Νυρεμβέργης στις αρχές του 1991 ο Βάιος Κουρκάκης συναντά τον Βιτούλ Βιραπονσάβαν και μένει εντυπωσιασμένος από τη γνωριμία του με τον Ταϊλανδό. Με τη διαμεσολάβηση... δύο μεταφραστών, ο Βάιος Κουρκάκης συμφωνεί να αναλάβει την αντιπροσωπεία της Plan Toys στην Ελλάδα χωρίς, όπως μας λέει, να έχει σχεδόν ούτε φράγκο στην τσέπη του! Για τα 4 εκατομμύρια δραχμές που χρειάστηκαν τότε για να κλείσει το deal αυτό, ο Καρδιτσιώτης... στοχαστής -όπως του αρέσει να αυτοαποκαλείται- θα πάρει δάνειο από την Alpha Bank η οποία τότε ανταποκρίθηκε με προθυμία στο αίτημά του, μια και ήταν πολύ καλός πελάτης της επί σειρά ετών.
Χαρακτηριστικά ο Βάιος Κουρκάκης θυμάται: «Ξεκίνησα χωρίς οικονομικούς πόρους και εμπειρία στον χώρο του παιχνιδιού. Το μόνο που διέθετα ήταν το πείσμα και το όνειρο. Είμαι υπέρ των ονείρων επειδή η φαντασία δεν σημαίνει ότι περνάς στη δράση, ενώ τα όνειρα συνήθως είναι οι στόχοι που έχεις στη ζωή. Στόχος είναι να βάζεις τον ήλιο σύνορο, όπως είπε και ο Νίκος Γκάτσος, δηλαδή κάτι που δεν θα φτάσεις ποτέ, αλλά θα σε αναγκάσει να προχωράς για να βρεις την αλήθεια, το φως. Πιστεύω πως όταν έχεις ένα όνειρο πρέπει να το δουλεύεις για να το πραγματοποιήσεις».
O όρκος.
Αναφορικά με τον Βιτούλ Βιραπονσάβαν, τον οποίο ο Βάιος έχει φιλοξενήσει στην Ελλάδα, σημειώνεται ότι πριν από περίπου 30 χρόνια επτά φοιτητές αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο, δίνοντας τον όρκο να αναπτύξουν μια εταιρεία η οποία θα συνεισέφερε θετικά στην κοινωνία και την ανθρωπότητα. Ο Βιτούλ εκπλήρωσε τον όρκο του, δημιουργώντας μια εταιρεία που ακολουθεί πιστά και αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια που αποτελούν υπόδειγμα προς όλη τη βιομηχανία παιχνιδιού.
Η Plan Toys είναι η πρώτη πράσινη εταιρεία σε όλο τον κόσμο που κατασκευάζει ξύλινα οικολογικά παιχνίδια ανακυκλώνοντας γερασμένα καουτσουκόδεντρα. Τα καουτσουκόδεντρα μετά από 25 χρόνια ζωής δεν παράγουν πλέον καουτσούκ (λατέξ). «Πρόκειται για θείο δώρο», όπως ανέφερε σε συνέντευξη στο NBC ο Βιτούλ.
Το εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη βρίσκεται στο κέντρο του ιδιόκτητου βιώσιμου δάσους καουτσουκόδεντρων της εταιρείας και στεγάζει πάνω από 900 τεχνίτες και ειδικούς οι οποίοι εργάζονται σχολαστικά σε κάθε λεπτομέρεια των προϊόντων. Τα παιχνίδια της αποτελούν υπόδειγμα στη βιομηχανία παιχνιδιού, ενώ η εκπαιδευτική τους αξία έχει αναγνωριστεί από τους πιο αξιόλογους διεθνείς οργανισμούς βραβείων. Για τη συναρμολόγηση χρησιμοποιούνται μη τοξική κόλλα και βαφές ενώ σε όλες τις εκτυπώσεις χρησιμοποιείται μελάνι σόγιας και μελάνι που έχει ως βάση το νερό.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: