Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ονυχομυκητίαση




Ονυχομυκητίαση
Εξ όνυχος... τον μύκητα
Απαντήσεις στα ερωτήματα μας δίνει ο καθηγητής Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/ίου Αθηνών, Ανδρέας Κατσάμπας, πρόεδρος της Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρίας.
Ένας στους δέκα Έλληνες υποφέρει από ονυχομυκητίαση. Η μυκητίαση των νυχιών θεωρείται πολύ συχνή νόσος των ενηλίκων καθώς προσβάλλει περίπου το 2-3% του πληθυσμού. Ωστόσο στις ηλικίες άνω των 60 ετών η συχνότητα της πάθησης αυξάνεται αγγίζοντας το 14%. Τι προκαλεί τη νόσο; Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης;
Οι μύκητες, όπως γνωρίζουμε, είναι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται καλύτερα σε υγρό και ζεστό περιβάλλον. Ορισμένοι εξ αυτών είναι φυσικά παράσιτα του δέρματος, που αναπτύσσονται στην κεράτινη στιβάδα του νυχιού και εάν το περιβάλλον είναι κατάλληλο, οι μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν στο εσωτερικό του νυχιού και να δημιουργήσουν λοιμώξεις και ονυχομυκητίαση.
  Ποια τα συμπτώματα της νόσου;
  Πάχυνση του νυχιού
• Αλλαγή χρώματος (το νύχι γίνεται καφέ ή κίτρινο)
  Ράγισμα
Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με τον καιρό αν δεν υπάρξει άμεση θεραπεία, γιατί ο μύκητας που είναι υπεύθυνος για την ονυχομυκητίαση έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζεται, εισχωρώντας ακόμη πιο βαθιά κάτω από το νύχι.
  Υπάρχει θεραπεία;
Τα αντιμυκητιασικά φάρμακα παρέχουν αποτελεσματικότερη θεραπεία σε σχέση με τις μη ειδικές αλοιφές και τα απολυμαντικά. Σήμερα υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι αγωγών για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης, οι τοπικές θεραπείες (π.χ. λάκες) και από του στόματος θεραπείες (π.χ. χάπια). Η θεραπεία εξαρτάται από τη βαρύτητα της λοίμωξης και μπορεί να είναι τοπική, εάν η μήτρα του νυχιού δεν είναι προσβεβλημένη, ή συνδυασμός των δύο, εάν η μήτρα είναι προσβεβλημένη. Ας σημειωθεί ότι και οι δύο θεραπείες σκοτώνουν τον μύκητα και αποτρέπουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό κάθε υπολειπόμενου μύκητα κάτω από τα νύχια, εφόσον ακολουθηθούν σωστά.
Για να θεραπευτεί η ονυχομυκητίαση, η λοίμωξη πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς από το νύχι, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει σωστά η θεραπεία για όσο καιρό χρειάζεται το νύχι να μεγαλώσει και να βγει καινούργιο. Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 1 χρόνο ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου.
Προσοχή. Εάν δεν θεραπευτεί, μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες. Τα μολυσμένα νύχια στα πόδια, για παράδειγμα, μπορεί να γίνουν πιο παραμορφωμένα και επώδυνα και οι ασθενείς να δυσκολευτούν ακόμη και να περπατήσουν.
  Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
• Ζεστά και υγρά κλίματα · Αθλητικές δραστηριότητες · Κοινές εγκαταστάσεις λουτρών και κοινές πετσέτες σε λουτρά · Κοινά εργαλεία για μανικιούρ ή πεντικιούρ · Πόδι αθλητή · Διαβήτης. Οι διαβητικοί ή αυτοί που πάσχουν από ψωρίαση ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου · Πολύωρη χρήση παπουτσιών, που εμποδίζουν την αναπνοή των ποδιών
• Συχνοί τραυματισμοί ονύχων · Ανοσοκαταστολή
• Οικογενειακό ιστορικό · Γενετικές τάσεις για ατοπικές παθήσεις · Γενικά ελλιπής υγιεινή.
Οι όνυχες των ποδιών προσβάλλονται 4-10 φορές συχνότερα απ' ό,τι εκείνοι των χεριών. Αυτό οφείλεται στο ότι οι κάλτσες και τα παπούτσια κρατούν τα νύχια ζεστά και υγρά.
Τα δερματόφυτα είναι οι πλέον συχνοί τύποι των μυκήτων της ονυχομυκητίασης και ευθύνονται για το 90% των λοιμώξεων των ονύχων του ποδιού.
Αλεξάνδρα Κουτσοπούλου
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: