Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ : Μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές




Περιληπτικά
Μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας δεν θα σταματήσουν εάν δεν να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία. Όπως, αντίστοιχα, δεν πρόκειται να ανασχεθούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία εάν η Λιβύη δεν ξαναγίνει ενιαίο κράτος, αν δεν σταματήσει κι εκεί ο εμφύλιος.
Για τις ευθύνες των μεγάλων δυνάμεων, των ιμπεριαλιστών, και στις δύο περιπτώσεις (Συρία-Λιβύη, όπως και στο Ιράκ), δεν θα επεκταθώ εδώ, έχω ξαναγράψει. Απλώς επισημαίνω και πάλι ότι πληρώνουμε εμείς τις συνέπειες των πράξεών τους.
Οι Ευρωπαίοι, που υποδέχονταν στην Κεντρική Ευρώπη τους πρόσφυγες με πανό και αγκαλιές, η υπουργός της πρώτη φορά Αριστεράς, Τασία, που μετρούσε μόνο την είσοδο στη χώρα και όχι... την έξοδο, οι έλληνες «τριτοδιεθνιστές» και αριστεριστές, που απαιτούσαν να πέσει ο φράκτης στον Έβρο (ειρήσθω εν παρόδω, ο φράκτης έγινε για πολλούς λόγους), διαδηλώνοντας πρόσφατα στον Έβρο με σύνθημα: «ΤΟΥΣ ΦΡΑΧΤΕΣ ΡΙΞΤΕ - ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΝΟΙΞΤΕ»... ήταν εικόνες αρκετά ισχυρές ώστε να παροτρύνουν τους Σύριους να συνεχίσουν το ταξίδι τους, να αναζητήσουν την τύχη τους εκτός Τουρκίας, προς τις χώρες της ΕΕ, χώρες που προσφέρουν ασφάλεια, πιθανή εργασία και εκπαίδευση.
Σήμερα, που γίνεται σαφές ότι η Ευρώπη αλλάζει την πολιτική της, πολλοί επιδιώκουν να προλάβουν το κλείσιμο των συνόρων συντηρώντας το μεγάλο κύμα φυγής. Όσοι δεν προλάβουν, θα εγκλωβιστούν στην «πρώτη χώρα εισόδου»… Τούτο, μαζί με τις δηλώσεις της κυβέρνησης ότι μπορούμε να «φιλοξενήσουμε» 150.000 πρόσφυγες και «παράτυπους» (άλλο λεκτικό τρικ αυτό…) μετανάστες για δύο-τρία χρόνια στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει τους φόβους μας για τη μετατροπή της Ελλάδας από χώρα σε «χώρο», τη μετατροπή της σε «αποθήκη ψυχών»… Οι συνέπειες ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Το επεισόδιο Μουζάλα είναι απλή παρανυχίδα. Απλώς ήλθε τη στιγμή που όλοι πιστεύουν ότι τίποτε δεν μπορεί να πάει χειρότερα.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: