Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Επάγγελμα ιδιωτικός αστυνομικός




Επάγγελμα ιδιωτικός αστυνομικός
Οι «Σέρλοκ» που μας ακούν και μας βλέπουν παντού
Το ασανσέρ ανοίγει στον πέμπτο όροφο. Εξω από το διαμέρισμα, ένα σκίτσο στην επιγραφή της πόρτας δίνει αμέσως το στίγμα: Ο Σέρλοκ Χολμς, ο διασημότερος μυθιστορηματικός ντετέκτιβ, φιγουράρει εκεί, πλάι στο όνομα του ιδιωτικού ερευνητή. Η πόρτα ανοίγει και ο Γρηγόρης Ποντικάκης μάς υποδέχεται στο γραφείο του. Kάπου εδώ, η ιδιωτικότητα σταματά.


Έχω ακούσει εκατοντάδες απίθανες ιστορίες από διαφορετικούς ανθρώπους που ζητούν από εμένα να ανακαλύψω μία κρυμμένη αλήθεια. Αυτή η δουλειά είναι ένα «σχολείο» που κάθε μέρα μου μαθαίνει και κάτι καινούργιο.
Το γραφείο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πλατεία Βικτωρίας. Για πολλά χρόνια, με αποκορύφωμα τις τελευταίες εβδομάδες, ο ερευνητής βλέπει από το μπαλκόνι του τις θλιβερές εικόνες του ατέλειωτου προσφυγικού δράματος.
Ωστόσο οι πελάτες που τον επισκέπτονται εκεί προσπερνούν την εικόνα. Eίναι φορτισμένοι από τα δικά τους προβλήματα.
«Στα δεκαέξι χρόνια που είμαι ιδιωτικός ερευνητής, έχω ακούσει εκατοντάδες απίθανες ιστορίες από διαφορετικούς ανθρώπους που ζητούν από εμένα να ανακαλύψω μία κρυμμένη αλήθεια. Αυτή η δουλειά είναι ένα ''σχολείο'' που κάθε μέρα μού μαθαίνει και κάτι καινούργιο», λέει ο Γρηγόρης Ποντικάκης.
Για ποιους λόγους καταφεύγει λοιπόν σήμερα κάποιος σε έναν ιδιωτικό ερευνητή; Ο πιο συχνός, απαντά ο 45χρονος ντετέκτιβ, είναι ο φόβος για την απιστία του συντρόφου.
«Στο 99,9% των περιπτώσεων, οι υποψίες είναι βάσιμες είτε πρόκειται για άνδρες είτε για γυναίκες. Αυτό που παρατηρούμε πάντως τα τελευταία χρόνια είναι ότι μόλις τους το επιβεβαιώσουμε, η πρώτη κίνηση είναι να κάνουν ανάληψη χρημάτων από τον κοινό τους λογαριασμό, ώστε να εξασφαλίσουν την οικονομική τους ανεξαρτησία».

Ύποπτες κινήσεις


Τι γίνεται όταν σε μια επιχείρηση, ο ένας συνέταιρος υποπτεύεται τον άλλο για δουλειές πίσω από την πλάτη του; Ο ντετέκτιβ αναλαμβάνει να βρει τι κρύβεται πίσω από τακτικά ταξίδια στο εξωτερικό και παράξενες συναλλαγές. Και δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν εργοδότες που υποπτεύονται ότι κάποιοι από το προσωπικό παρέχουν πληροφορίες με λογιστικά και οικονομικά στοιχεία της εταιρείας τους σε τρίτους, δηλαδή ότι κάνουν μια παράνομη αντικατασκοπία ή άλλοι εργοδότες που φοβούνται ότι κάποιοι από το προσωπικό κλέβουν εμπορεύματα από τις αποθήκες τους.
«Αυτό που επίσης πολλές φορές μας αναθέτουν οι εταιρείες είναι να ανακαλύψουμε σε ποια σημεία πωλούνται προϊόντα-μαϊμού, δηλαδή προϊόντα δικά τους, που τα έχουν αντιγράψει ορισμένοι επιτήδειοι και τα πουλάνε φθηνότερα, κάνοντας έτσι ζημιά στο brand name της εταιρείας», εξηγεί ο Γρηγόρης Ποντικάκης, που συχνά έρχεται αντιμέτωπος και με τους... κινδύνους του Ιντερνετ: «Είναι μεγάλο το πρόβλημα με τα ψεύτικα προφίλ στο Facebook. Κάποια ανήλικα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, παρασύρονται και φεύγουν ακόμη και από το σπίτι τους. Θυμάμαι την περίπτωση ενός κοριτσιού δεκαεπτά ετών, που επί δύο χρόνια είχε συνομιλίες μέσω Facebook με κάποιον που είχε παρουσιαστεί ως συνομήλικός του, ωστόσο τελικά αποδείχθηκε ότι πίσω από το συγκεκριμένο προφίλ κρυβόταν μια γυναίκα, αρκετά μεγαλύτερή του. Η κοπέλα είχε μάλιστα ήδη φύγει από το σπίτι, αλλά τη βρήκαμε γρήγορα, χωρίς ευτυχώς να της έχει συμβεί οτιδήποτε κακό».
Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις που κάποιος απευθύνεται στο γραφείο του ιδιωτικού ερευνητή με στόχο να καταφέρει να βρει τους βιολογικούς του γονείς. Ενας πελάτης που στα δεκαοχτώ του χρόνια έμαθε ότι είχε υιοθετηθεί, αποφάσισε στα είκοσι πέντε του ότι ήθελε να μάθει ποια είναι η βιολογική του μητέρα. «Αυτές οι υποθέσεις είναι από τις πιο δύσκολες, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση τα στοιχεία ήταν αρκετά και έτσι μέσα σε έναν μήνα καταφέραμε να φτάσουμε στη μητέρα του νεαρού πελάτη μας. Τώρα είναι στο δικό του χέρι να αποφασίσει εάν και με ποιον τρόπο θα την προσεγγίσει...», λέει ο Γρηγόρης Ποντικάκης.
Γκάτζετ για την «τέχνη» της έρευνας

Εκατοντάδες μικροαντικείμενα τελευταίας τεχνολογίας, που φθάνουν από χώρες όπως η Βρετανία και το Ισραήλ, επιστρατεύονται στην «τέχνη» της έρευνας. Για κάθε περίπτωση και ένα διαφορετικό τεχνικό μέσο.

«Αισθητήρας καπνού»


Μοιάζει με αισθητήρα καπνού, όμως είναι μια κάμερα που καταγράφει εικόνα και ήχο. «Συνήθως χρησιμοποιείται σε αποθήκες όταν υπάρχουν οι ενδείξεις ότι κάποιος υπάλληλος επιστρέφει κρυφά μετά τη δουλειά του για να κλέψει εμπορεύματα», λέει ο ιδιωτικός ερευνητής.

Πιστωτική κάρτα-πομπός


Μπορεί να έχει το ίδιο σχήμα με την κάρτα των τραπεζών, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι ένας πομπός που μπορεί να κρυφτεί μέσα σε βιβλίο και να καταγράψει ήχο σε εμβέλεια 80 τ.μ.

Σε «ανοιχτή γραμμή» με το σπίτι


Ακόμη και μακριά από το σπίτι, με αυτόν τον πομπό μπορεί κάποιος να βλέπει τι συμβαίνει. Με μία απλή κλήση μέσω υπολογιστή, η κάμερα ανοίγει και οι ιδιοκτήτες του σπιτιού μπορούν να τσεκάρουν ότι όλα λειτουργούν κανονικά.

Η κάμερα-κουμπί που... προστατεύει από απειλές


Τοποθετείται μέσα από ένα πουκάμισο και κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτό το κουμπί καταγράφει εικόνα και ήχο. «Χρησιμοποιείται όταν ο πελάτης μας έχει την υποψία ότι πρόκειται να απειληθεί στο ραντεβού του. Γι' αυτό και ενημερώνεται από πριν η Αστυνομία ώστε να γίνει νόμιμα η καταγραφή της συζήτησης και αμέσως μετά τη συνάντηση, με το υλικό που θα έχει στα χέρια της, να προχωρήσει στη δίωξη. Για παρόμοιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται και η κάμερα-μπρελόκ, που καταγράφει εικόνα και ήχο με το πάτημα ενός κουμπιού.

Σκάνερ για αντι-παρακολούθηση



Εάν κάποιος υποψιάζεται ότι τον παρακολουθούν, τότε με ένα ειδικό μηχάνημα ο ιδιωτικός ερευνητής κάνει ένα σκανάρισμα του χώρου για κρυφές κάμερες ή πομπούς. Οπως λέει ο Γρ. Ποντικάκης: «Μας έχει καλέσει εταιρεία προτού διοργανώσει συνέδριο για να ελέγξουμε μήπως είχε τοποθετηθεί κάποιος πομπός που θα μπορούσε να υποκλέψει πληροφορίες».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.


Οπως μας εξηγεί ο Γρ. Ποντικάκης, πολύ συχνά ένας ιδιωτικός ερευνητής χρειάζεται να συνδράμει στις επιχειρήσεις της Αστυνομίας ώστε να βρεθούν ανήλικα παιδιά που έφυγαν από τους γονείς τους.
Βίκυ Κατεχάκη
http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/oi_serlok_pou_mas_akoun_kai_mas_blepoun_pantou-64341958/

Δεν υπάρχουν σχόλια: