Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Μνημόνιο προθέσεων πάνω στην παράνομη μετανάστευση




Χθες ανεβάσαμε απόσπασμα από ένα άρθρο του κ. Νικολάου Τόσκα, υποστρατήγου (ε.α.) που αναφέρεται στον τρόπο προστασίας νησιωτικών εδαφών από ενδεχόμενη ξενοκίνητη απειλεί. Το απόσπασμα αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία δεδομένου ότι ο κ. Τόσκας είναι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας και  η επικαιροποίηση της συμφωνίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος (ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2014), όπου εντάσσεται και η παράνομη μετανάστευση φέρει την υπογραφή του.  Η συμφωνία αυτή δέχεται να εγκατασταθούν ομάδες τούρκων υπαλλήλων στα νησιά μας...

Όπως προκύπτει από το παραπάνω κείμενο, δεν υπάρχει καμία αναφορά - δέσμευση για το χρονικό διάστημα που θα μείνουν οι τούρκοι παρατηρητές (χωροφύλακες στην ουσία) σε Λέσβο, Χίο, Λέρο, Σάμο και Κω. Μάλλον μόνιμοι θα είναι...


 Για τους υπουργούς που είτε ξεχνούν τι υπέγραψαν, είτε δεν ξέρουν αγγλικά
"Μνημόνιο προθέσεων πάνω στην παράνομη μετανάστευση"
Βάσει του πλαισίου του 4ου Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας, ο κ. Νικόλαος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας, και ο κ. Εφκάν Αλά, υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας,
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο εφαρμογής του άρθρου 8 της Συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τουρκίας για την Καταπολέμηση Εγκλήματος, ειδικά της Τρομοκρατίας, του Οργανωμένου Εγκλήματος, της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών και της Παράνομης Μετανάστευσης και της ΕΕ - Τουρκίας Συμφωνίας Επανένταξης, η οποία είναι σε ισχύ από την 1η Οκτώβρη 2014, με εξαίρεση τα άρθρα 4 και 6, που αφορούν επανένταξη υπηκόων τρίτων χωρών και ατόμων χωρίς υπηκοότητα, τα οποία συμφωνήθηκε να τεθούν σε εφαρμογή 1 Ιουνίου 2016.
Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν / ισχυροποιήσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά σε θέματα καταπολέμησης παράνομης μετανάστευσης. Εξέφρασαν την πρόθεση και των δύο μερών να ενεργοποιήσουν / οργανώσουν μια αποτελεσματική, πλήρη και άμεση / γρήγορη επιστροφή παράνομων μεταναστών μέσω επανένταξης / επαναπροώθησης στη βάση της παραπάνω Συμφωνίας και Πρωτοκόλλων επανένταξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα εν πλήρει λειτουργία hotspot σε Λέσβο, Χίο, Λέρο, Σάμο και Κω, εξετάζει την αποστολή μιας ομάδας υπαλλήλων αρμόδιων για την επανένταξη / επαναπροώθηση, και με στόχο να επιταχύνουν τη διεκπεραίωση των διαδικασιών που αφορούν παράνομους μετανάστες.
Σύμφωνα με το διμερές Πρωτόκολλο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, ο μηχανισμός επαναπροώθησης ανθρώπων που πληρούν τις προϋποθέσεις επαναπροώθησης θα τεθεί γρήγορα σε ισχύ μέχρι την 1η Ιουνίου 2016. Αντίστοιχα, ο μηχανισμός θα παραμείνει ενεργός και μετά την 1η Ιουνίου 2016, σύμφωνα με το πλαίσιο Συμφωνίας Επαναπροώθησης Τουρκίας - ΕΕ».
Τούρκοι χωροφύλακες στα ελληνικά νησιά!
Μετά τη συγκλονιστική αποκάλυψη του «ΠΑΡΟΝ», η κυβέρνηση πήγε να θολώσει τα νερά διά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, προφανώς επειδή φέρει την υπογραφή του η επικαιροποίηση της συμφωνίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος (ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2014), όπου εντάσσεται και η παράνομη μετανάστευση. Συμφωνία που δέχεται να εγκατασταθούν ομάδες τούρκων υπαλλήλων στα νησιά μας.
Ο κ. Τόσκας γνωρίζει πολύ καλά τι υπέγραψε. Οι σχετικές συζητήσεις για την τελική διαμόρφωση του κειμένου δεν έγιναν στις λίγες ώρες που το κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, έμεινε στη Σμύρνη. Είχαν προηγηθεί πολλές μέρες πριν συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Επομένως, γνώριζε πάρα πολύ καλά τι απαράδεκτες δεσμεύσεις για την Ελλάδα περιείχε. Και διερωτάται κανείς, αφού γνώριζε, γιατί στην τοποθέτησή του το πρωί του περασμένου Σαββάτου στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι θα εγκατασταθούν και έλληνες αστυνομικοί στα τουρκικά παράλια; Δεν υπάρχει ούτε λέξη από μια τέτοια αναφορά στη συμφωνία, ενώ είναι σαφέστατο ότι στα πέντε ελληνικά νησιά θα βρίσκεται «ομάδα τούρκων υπαλλήλων»! Η απάντηση στο γιατί έγινε αυτό πρέπει να δοθεί από τον ίδιο, ίσως για να μετριάσει τη γενική κατακραυγή που είχε απλωθεί σε όλη την επικράτεια. Είναι μια υποχώρηση που δεν τη χωράει ελληνικός νους.
Ακόμη, όμως, κι αν υπήρχε ανάλογη δέσμευση της άλλης πλευράς, θα ήταν άνευ σημασίας για εμάς, από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν αμφισβητεί σημεία των τουρκικών παραλίων. Αντίθετα, η Τουρκία αμφισβητεί τα χωρικά μας ύδατα, ονομάζει με αριθμούς ελληνικά νησιά αντί με το όνομά τους και θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένη την περιοχή από την Κω και κάτω. Έτσι, η αποδοχή τούρκων χωροφυλάκων στα νησιά μας είναι ένα ακόμη βήμα στις διεκδικήσεις της, που συνεχώς τις επαυξάνει, ενώ δημιουργεί στο διεθνές περιβάλλον την εικόνα ότι η Ελλάδα είναι ανίκανη ακόμη και να ελέγξει τις ροές προσφύγων και μεταναστών στον εθνικό της χώρο.
Ακόμη κι αν προέβλεπε η συμφωνία ότι θα ήταν απέναντι έλληνες αστυνομικοί, τι θα έλεγχαν; Φεύγουν από συγκεκριμένα σημεία των τουρκικών παραλίων οι βάρκες; Ακόμη κι αν έβρισκαν από πού φεύγουν, θα έλεγαν: «Εσύ θα φύγεις κι εσύ όχι»; Μόνο αφελείς θα πίστευαν τέτοια αστεία, όταν μάλιστα απέναντί σου έχεις τα τσακάλια Ερντογάν και Νταβούτογλου.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: