Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

Πώς Βάζω Άνω Τελεία στο Word
Πώς Βάζω Άνω Τελεία στο Word
Οι πιο Έξυπνοι Τρόποι!

Γράφει ο  Άγγελος Κυρίτσης
Η σωστή της χρήση της άνω τελείας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα κείμενά μας – για να την εισάγουμε, όμως, πρέπει πρώτα να τη βρούμε. Στον οδηγό αυτό θα δούμε όλους τους τρόπους για το πώς βάζω άνω τελεία στο Word, για να διαλέξετε αυτόν που σας βολεύει.
Οι παρακάτω μέθοδοι λειτουργούν σε οποιαδήποτε έκδοση Word από τη 2007 και μετά.

Μέθοδος 1η. Alt + 0183

Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να εισάγουμε την άνω τελεία σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, όχι μόνο στο Word, πχ στο σημειωματάριο ή ακόμα και στο browser.
Πρώτα βεβαιωνόμαστε πως έχουμε το κουμπί num lock ενεργοποιημένο, έτσι ώστε να λειτουργεί το αριθμητικό πληκτρολόγιο.


Στα περισσότερα πληκτρολόγια για σταθερό υπολογιστή υπάρχει ειδικό LED που είναι αναμμένο όταν το num lock είναι ενεργοποιημένο.


Ύστερα, κρατάμε πατημένο οποιοδήποτε από τα δύο Alt του πληκτρολογίου, και έχοντάς το πατημένο πιέζουμε με τη σειρά 0, 1, 8, 3 στο αριθμητικό πληκτρολόγιο (δεν θα λειτουργήσει με την οριζόντια σειρά αριθμών πάνω από τα γράμματα).


Αν το κάνουμε σωστά, δεν θα γίνεται τίποτα όσο πατάμε τους αριθμούς. Μόλις αφήσουμε το Alt, θα εμφανιστεί η άνω τελεία.

Μέθοδος 2η. Εισαγωγή Συμβόλου + Αυτόματη διόρθωση

Η μέθοδος του Alt + 0183 είναι λίγο μπελαλίδικη. Ακόμα κι αν ξέρουμε τυφλό σύστημα, πρέπει να μετακινήσουμε το ένα χέρι μας από τα γράμματα στο αριθμητικό πληκτρολόγιο.
Επίσης, πολλά laptop δεν έχουν ξεχωριστό αριθμητικό πληκτρολόγιο, μόνο έχουν τους αριθμούς μαζί με γράμματα, και είναι προσβάσιμοι με το πλήκτρο FN.
Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την αυτόματη διόρθωση του Word για να εισάγουμε την Άνω Τελεία με έναν ακόμα καλύτερο τρόπο.
Είμαστε λοιπόν στο Word, και στο Ribbon πηγαίνουμε στο "Εισαγωγή"


Στα δεξιά κάνουμε κλικ στο Σύμβολο->Περισσότερα Σύμβολα


Στο παράθυρο που θα βγάλει, επιλέγουμε το Υποσύνολο "Ελληνικά και Κοπτικά"


Η άνω τελεία βρίσκεται ανάμεσα στο Ά και το Έ. Την επιλέγουμε.


Τώρα, αν πατούσαμε "Εισαγωγή", θα μας έβαζε την άνω τελεία στο κείμενο. Όμως, δεν είναι αυτό που θέλουμε αυτή τη στιγμή.

Αντίθετα, πατάμε την Αυτόματη ΔιόρθωσηΣτο πεδίο "Αντικατάσταση", βάζουμε ό,τι θέλουμε σαν συντόμευση για την άνω τελεία.
Μια έξυπνη επιλογή είναι να βάλουμε δυο φορές το κόμμα, καθώς η άνω τελεία ουσιαστικά είναι σαν ένα εκτεταμένο κόμμα.Πατώντας "προθήκη" η αντικατάσταση προστίθεται στη λίστα, και με ΟΚ κλείνουμε το παράθυρο


Πλέον, όποτε γράφουμε δύο φορές το κόμμα, θα μετατρέπεται αυτόματα σε άνω τελεία.

http://www.pcsteps.gr/15921-πώς-βάζω-άνω-τελεία-στο-word/

Δεν υπάρχουν σχόλια: