Translate -TRANSLATE -

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Μάθετε για το γλαύκωμα και προστατεύστε την όρασή σας





Μάθετε για το γλαύκωμα 
και προστατεύστε την όρασή σας 
πριν να είναι πολύ αργά

Επιμέλεια: AΡΗΣ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗΣ

Περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με γλαύκωμα και δυστυχώς οι μισοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι νοσούν. Με άλλα λόγια, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι -που είναι τρεις φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας- χάνουν σιγά σιγά την όρασή τους χωρίς προειδοποίηση. Σήμερα, υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι τυφλοί εξαιτίας της νόσου. Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης παγκοσμίως, ωστόσο είναι μια ασθένεια για την οποία το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει αρκετά.
«Το γλαύκωμα μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως και χρόνια, με συνέπεια να χάνεται ένα σημαντικό μέρος της όρασης, μέχρις ότου ο ασθενής να οδηγηθεί στον οφθαλμίατρο και να διαγνωστεί. Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος είναι ο μόνος τρόπος για να ανιχνευτεί το γλαύκωμα νωρίς, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί κατάλληλα», αναφέρει ο Θέμης Καρμίρης, υπεύθυνος Τμήματος Γλαυκώματος της Οφθαλμολογικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος. Συνεχίζοντας τονίζει: «Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το γλαύκωμα, ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με καινοτόμες φαρμακευτικές επιλογές, οι οποίες μπορεί να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την εξέλιξή του. Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το γλαύκωμα, άρα το κλειδί για να διατηρηθεί η όραση στους ασθενείς με γλαύκωμα είναι η κατάλληλη ρύθμιση της ενδοφθάλμιας πίεσης».
Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος, ποιες θα ήταν οι συστάσεις σας για την προστασία της όρασης από το γλαύκωμα;
• Προγραμματίστε μια οφθαλμολογική εξέταση. Το γλαύκωμα είναι γνωστό ως «ο αθόρυβος κλέφτης της όρασης» και είναι μια ασθένεια χωρίς αισθητά συμπτώματα. Σημαντικό ποσοστό της όρασής σας μπορεί να χαθεί πριν καν αρχίσετε να το παρατηρείτε, συνεπώς η τακτική εξέταση των ματιών, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και βυθοσκόπηση, είναι πολύ σημαντική.
• Συζητήστε για το γλαύκωμα. Μιλήστε με τους γονείς σας, την οικογένειά σας, τους φίλους και τους συναδέλφους σας σχετικά με την ασθένεια και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Συνήθως αφορά άτομα >40 ετών. Σπάνια μπορεί να προσβληθούν και άτομα κατά τη βρεφική, παιδική ή νεανική ηλικία.
• Βεβαιωθείτε ότι τα αγαπημένα σας πρόσωπα λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους για το γλαύκωμα. Με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς με γλαύκωμα δεν θα χάσουν την όρασή τους. Ωστόσο, πάνω από 50% των ασθενών με γλαύκωμα δεν συμμορφώνονται στη θεραπεία τους, είτε επειδή δεν ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους για τη λήψη της αγωγής τους, είτε επειδή διακόπτουν εντελώς τη θεραπεία τους, μια συμπεριφορά που, με την πάροδο του χρόνου, θα οδηγήσει σε απώλεια όρασης.
Τι είναι το γλαύκωμα
Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων, που οδηγούν σε προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου. Το οπτικό νεύρο είναι το αρμόδιο όργανο για τη διαβίβαση των πληροφοριών από το μάτι στον εγκέφαλο. Έτσι το γλαύκωμα μπορεί να οδηγήσει σε μια σταδιακή, μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης, και τελικά σε τύφλωση, αν δεν αντιμετωπισθεί κατάλληλα.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι γλαυκώματος: το πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας και το γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% του συνόλου των περιστατικών με γλαύκωμα και δεν παρουσιάζει συνήθως κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια, γι 'αυτό συχνά παραμένει αδιάγνωστο μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας από την άλλη πλευρά είναι λιγότερο συχνό, και ενδέχεται, εάν εκδηλωθεί στην οξεία του μορφή, να έχει έντονα συμπτώματα και να απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση. Τα συμπτώματα του οξέως γλαυκώματος κλειστής γωνίας μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πόνο, ναυτία, κοκκίνισμα των ματιών και θολή όραση.
Αντιμετώπιση και παράγοντες κινδύνου
Το γλαύκωμα δεν θεραπεύεται, αλλά αντιμετωπίζεται. Η απώλεια της όρασης δεν μπορεί να αποκατασταθεί, παρόλα αυτά η υπολειπόμενη όραση μπορεί να διατηρηθεί μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Το γλαύκωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με οφθαλμικές σταγόνες, με χρήση ακτινών λέιζερ, με χειρουργική επέμβαση ή με έναν συνδυασμό αυτών των μεθόδων.
Εκτός από την υψηλή ενδοφθάλμια πίεση, άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης γλαυκώματος είναι:
• Οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.
• Ηλικία άνω των 60 ετών.
• Προγενέστεροι τραυματισμοί - κακώσεις οφθαλμού.
• Χρήση στεροειδών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• Λιγότερο συχνά διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή νόσος.
ΤΟ  ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: