Translate -TRANSLATE -

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Γιατί ο επιχείλιος έρπης έχει σύμμαχο τον ήλιο;




Γιατί ο επιχείλιος έρπης έχει σύμμαχο 
τον ήλιο;

Γράφει η Αλεξάνδρα Κουτσοπούλου
Την περίοδο που ο ήλιος είναι έντονος, είναι πολύ πιθανό να νιώσουμε κάτι σαν κάψιμο, σαν φαγούρα στα χείλη. Την επόμενη ημέρα τη θέση της έχει πάρει ένα κατακόκκινο ερύθημα, συνοδευόμενο από ένα "μπουκέτο" από φυσαλίδες, τον γνωστό μας έρπητα.
Πρόκειται για πολύ συχνή αυτοϊώμενη, καλοήθη δερματοπάθεια που προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Περίπου ο μισός πληθυσμός θα εμφανίσει επιχείλιο έρπητα μέχρι την ηλικία των 20 ετών.

Ο ιός του έρπητα εμφανίζει 2 τύπους:
Τύπος 1. Προκαλεί τον απλό έρπητα στο πρόσωπο, κυρίως στα χείλη (επιχείλιος) και σπανιότερα γύρω από τα μάτια.
 Τύπος  2. Ενοχοποιείται για έρπητα των γεννητικών οργάνων.
Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ερύθημα στα χείλη, με φυσαλίδες που διαρκούν 5-6 ημέρες, οι οποίες στη συνέχεια σπάνε και μετατρέπονται σε εφελκίδες. Συνήθως υποχωρούν τελείως περίπου μετά 10 ημέρες χωρίς να αφήσουν σημάδια, ενώ παρουσιάζεται έντονη κόπωση.
Μεταδίδεται κυρίως με το φιλί αλλά και με τη σεξουαλική επαφή. Από τη στιγμή που εισέρχεται στον οργανισμό, εγκαθίσταται στις νευρώσεις των περιφερικών γαγγλίων του σώματος. Όποιος μολυνθεί από τον ιό τον "κουβαλάει" μέσα του και σε ευνοϊκές συνθήκες για τον ιό, όπως μειωμένη άμυνα ή έντονη σεξουαλική ζωή, εκδηλώνεται και υποτροπιάζει.
Ποιες είναι οι αιτίες;
• Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
• Μειωμένη άμυνα του οργανισμού έπειτα από λοιμώξεις, γρίπη κ.λπ.
• Άγχος, υπερένταση, κακή ψυχολογική κατάσταση, συνεχείς δίαιτες.
• Νόσοι του αίματος λόγω μειωμένης άμυνας.
• Ορμονικές διαταραχές.
Υπάρχει θεραπεία;
Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί το φάρμακο που να αναστέλλει τις υποτροπές. Ο απλός έρπης αυτοθεραπεύεται χωρίς φαρμακευτική αγωγή με τη χορήγηση τοπικών κατευναστικών ή οινόπνευμα που ξεραίνει τις φυσαλίδες. Το υγρό που υπάρχει στις φυσαλίδες δεν πρέπει να έλθει σε επαφή με τα μάτια, γι αυτό απαιτούνται μαντίλια μιας χρήσης.
Ειδική σημείωση:
• Οι έγκυοι που θα Α προσβληθούν από έρπητα γεννητικών οργάνων πρέπει να γεννήσουν με καισαρική τομή, ώστε το βρέφος να μην έλθει σε επαφή με τα γεννητικά όργανα της μητέρας.
• Άτομα με ατοπική δερματίτιδα να μην έρχονται σε επαφή με όσους έχουν έρπητα επειδή κινδυνεύουν να παρουσιάσουν ανεμοβλογιά.
"ΡαδιοΤηλεόραση"

Δεν υπάρχουν σχόλια: