Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ

Ο 'Πράσινος' Πατριάρχης και ο Πάπας των ξεριζωμένων



ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ
Ο 'Πράσινος' Πατριάρχης και ο Πάπας των ξεριζωμένων


Η συνάντηση των προκαθημένων της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας στις 16 Απριλίου στη Λέσβο αποτελεί κίνηση υψηλού συμβολισμού για την ευαισθητοποίηση του πλανήτη στο προσφυγικό πρόβλημα. Ο «πράσινος» Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο «Πάπας των φτωχών» Φραγκίσκος, με την παρουσία τους στο ελληνικό νησί όπου δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις ακτές της Λέσβου, θα στείλουν μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στα πέρατα της Γης. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ανθρωπότητα, για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η κοινή παρουσία στη Λέσβο του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος πρόσφατα -σε μία συμβολική κίνηση- έπλυνε τα πόδια μεταναστών, και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που έχει τιμηθεί για τις πρωτοβουλίες του σχετικά με την προστασία του Περιβάλλοντος, θα θέσει στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας το προσφυγικό πρόβλημα, την Ελλάδα και το νησί της Λέσβου, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν πολιτικούς και πολίτες στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που έχει διακηρύξει ότι η φροντίδα για το περιβάλλον είναι θρησκευτικώς επιτακτική.
 

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ
Ταγμένος στη μάχη για το περιβάλλον
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει γίνει γνωστός ανά τον κόσμο για την ευαισθησία του στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2007 για τις προσπάθειές τους να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ήταν ο πρώτος που αποκάλεσε τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας «πράσινο» Πατριάρχη.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει διακηρύξει ότι η φροντίδα για το περιβάλλον είναι θρησκευτικώς επιτακτική και για περισσότερο από μία δεκαετία έχει επιδοθεί στη σύγκληση συνεδρίων ανά την υφήλιο, στα οποία συμμετέχουν θεολόγοι και επιστήμονες. Αρχικά οι επιστήμονες αντιμετώπιζαν με καχυποψία τη συζήτηση για περιβαλλοντικά θέματα με τον θρησκευτικό ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Βραζιλιάνος επιστήμονας δρ Αντόνιο Νόμπρε, ο οποίος είχε προσκληθεί σε ένα από τα συμπόσια του Πατριάρχη, είχε δηλώσει: «Όταν με προσκάλεσαν, το αντιμετώπισα αρχικά με καχυποψία. Ξέρετε, οι επιστήμονες δεν εμπιστεύονται και πολύ τη θρησκεία». Όμως, η ανθρωπιστική προσέγγιση του Οικουμενικού Πατριάρχη κέρδισε ακόμα και τον πιο δύσπιστο. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πήγε σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, από την Αλάσκα έως την Αφρική, μαζί με επιστήμονες. Σε όλα τα μέρη όπου πήγε αξιολογήθηκαν οι κλιματικές αλλαγές και τα προβλήματα που προκαλούσαν, ενώ έγιναν προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων.
«Επαναστατική» στάση
Η στάση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος έχει χαρακτηριστεί «επαναστατική» για τα δεδομένα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Την ίδια στιγμή που πολιτικοί και επιστήμονες προτάσσουν την ανάγκη της οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης της κατανάλωσης για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τις πρωτοβουλίες του έχει ξεπεράσει ακόμα και τους άλλους θρησκευτικούς ηγέτες που ζητούν μια πιο σοβαρή διαχείριση του περιβάλλοντος.
Αντιμετωπίζοντας το περιβάλλον από την ανθρωπιστική πλευρά και από την οπτική της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, έχει υποστηρίξει από το 2012 ότι η πραγματική κρίση είναι πολιτιστική και πνευματική και μπορεί να ξεπεραστεί μόνο όταν απομακρυνθούμε από τον αχαλίνωτο υλισμό, ενώ σε δήλωσή του σημειώνει ότι «όλοι οι άνθρωποι οφείλουμε να κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα σ' αυτό που θέλουμε και σ' αυτό που χρειαζόμαστε».
Η προσέγγιση του περιβαλλοντικού ζητήματος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη καταγράφεται σε παλαιότερη δήλωση του Μητροπολίτη Διοκλείας, καθηγητή Θεολογίας στην Οξφόρδη, Κάλλιστου Γουέαρ: «Παραδοσιακά, στον χριστιανισμό αμαρτία ήταν αυτό που έκανες σε βάρος άλλων ανθρώπων, αλλά ο Βαρθολομαίος επέμενε πως ό,τι κάνεις εναντίον των ζώων, του αέρα, του νερού, της γης μπορεί να είναι αμαρτωλό, όχι απλώς αφροσύνη, κι αυτό είναι μία μεγάλη αλλαγή».
Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας όμως είναι γνωστός και ως ο Πατριάρχης της Αλληλεγγύης και της Ανθρωπιάς. Φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια από την ανάληψη των πατριαρχικών καθηκόντων του και η μακρά διακονία του συνοδεύεται από πολλές πρωτοβουλίες για ζητήματα που αφορούν τους λαούς σε όλη την Υφήλιο όπως την ειρήνη, αλλά και την προσέγγιση με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες, όπως το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό, πρωτοστατώντας στον διαθρησκειακό διάλογο. Εμμένει σταθερά στον διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και τα άλλα δόγματα και υπενθυμίζει σταθερά ότι το Πατριαρχείο εκτός από την οικουμενικότητά του είναι ο συνεχιστής της πονεμένης Ρωμιοσύνης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε προσκαλέσει τον Πάπα Φραγκίσκο στο Φανάρι, όπου στις 30 Νοεμβρίου 2014 συλλειτούργησαν και κατόπιν υπέγραψαν κοινή δήλωση, στην οποία τονίζεται η ανάγκη για τη συνέχιση του ενδοχριστιανικού διαλόγου στην παράδοση που έχει ξεκινήσει μετά την άρση σχίσματος, αλλά και για πρώτη είχε τεθεί το θέμα της επιβίωσης των χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Λίγους μήνες πριν είχαν συναντηθεί στα Ιεροσόλυμα σε μία πρωτοβουλία που είχε στόχο να δώσει ώθηση στον διάλογο μεταξύ των δύο Εκκλησιών, τον οποίο ξεκίνησαν πριν από πενήντα δύο χρόνια οι Αθηναγόρας και Παύλος ΣΤ' στους Αγίους Τόπους.

 Ο Πάπας Φραγκίσκος πέφτει στα πόδια των προσφύγων σε μία συμβολική κίνηση που συγκλόνισε όλο τον πλανήτη.

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
Χείρα βοηθείας σε κάθε άνθρωπο που υποφέρει
Σχεδόν τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αϊρες, Χόρχε Μπεργκόλιο, εξελέγη ο 266ος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, κι όμως μέσα σε αυτό το διάστημα έχει καταφέρει να αλλάξει πολλά τόσο εντός της Καθολικής Εκκλησίας όσο και σε διεθνές και διπλωματικό επίπεδο.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος Ποντίφικας από το τάγμα των Ιησουιτών και ο πρώτος από την αμερικανική ήπειρο, παραμένει ένας υπερασπιστής των φτωχών όπως ήταν και ως Αρχιεπίσκοπος κι όμως την ίδια στιγμή έχει καταφέρει να είναι ένας σημαντικός παράγων σε οικουμενικά ζητήματα όπως φάνηκε από τον ρόλο του μεσολαβητή που διαδραμάτισε στην επαναπροσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας. Η δημοφιλία του είναι τεράστια, αφού από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του κατάφερε με την προσωπικότητά του να κερδίσει τις καρδιές των πιστών της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς, όπως έχει γραφτεί γι' αυτόν, «μπορεί και ισορροπεί μεταξύ κριτικής και ελέους».
Ο Πάπας Φραγκίσκος στα κηρύγματα και στις λειτουργίες του έχει μιλήσει και έχει προσευχηθεί για όλες τις κοινωνικές ομάδες που υποφέρουν εξαιτίας πολιτικών αποφάσεων, οικονομικής ανισότητας, οργανωμένου εγκλήματος και πολέμων (έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στη βία που ασκούν όλες οι πλευρές στον πόλεμο της Συρίας), αλλά και εξαιτίας κάθε πιθανής αιτίας, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας και της σωματικής και ψυχικής κακοποίησης. Πρόσφατα μάλιστα μίλησε, μεταξύ άλλων, και για το προσφυγικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η Μεσόγειος και το Αιγαίο Πέλαγος «έχουν μετατραπεί σε ένα ακόρεστο νεκροταφείο, σε μια εικόνα της ανάλγητης, αναίσθητης συνείδησής μας». Ο Ποντίφικας σχολίασε, επίσης, με καυστικό τρόπο τις εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα φτιάξει φράχτες στα σύνορα των ΗΠΑ, λέγοντας πως: «Κάποιος που το μοναδικό πράγμα που σκέφτεται είναι να κατασκευάζει τείχη, όπου κι αν βρίσκονται αυτά, και όχι γέφυρες, δεν είναι χριστιανός».
Την ίδια στιγμή, έχει υπερασπιστεί το Διαδίκτυο ως κάτι το οποίο είναι «δώρο Θεού» (κάνει εξαιρετικά συχνά tweets και έχει γενικά σημαντική διαδικτυακή παρουσία), έχει συμφιλιώσει την Καθολική Εκκλησία με τη σύγχρονη Φυσική και τη «Μεγάλη Εκρηξη» και έχει ενθαρρύνει τον διαθρησκευτικό διάλογο μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.
Φιλανθρωπία
Το κυρίαρχο στοιχείο πάντως της δημόσιας παρουσίας του είναι άμεσα συνδεδεμένο με την καταπολέμηση της φτώχειας και με τη φιλανθρωπία. Ήδη από τον πρώτο χρόνο της θητείας του έδειξε ότι αυτό είναι το μονοπάτι που θα ακολουθήσει (ίδιο δηλαδή με τον Φραγκίσκο της Ασίζης, από τον οποίο και πήρε το παπικό του όνομα), πουλώντας τη μηχανή του (μία Harley Davidson Super Glide) για 250.000 ευρώ, τα οποία και διέθεσε για τη δημιουργία ενός ξενώνα για τους αστέγους της Ρώμης και για την οργάνωση συσσιτίων.
Επιπλέον, με πρωτοβουλία του ίδιου στο Βατικανό λειτουργούν και δομές για τη βελτίωση της προσωπικής υγιεινής των αστέγων και οποιουδήποτε έχει ανάγκη. Υπάρχουν δε μαρτυρίες ότι συχνά τις νύχτες (όπως έκανε και όταν ήταν Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αϊρες) βγαίνει στους δρόμους του Βατικανού και της Ρώμης και φροντίζει αστέγους.
Αξίζει εδώ, επίσης, να σημειωθεί ότι συχνά σε επισκέψεις του στο εξωτερικό, αλλά και κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων στο Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει πλύνει τα πόδια πιστών (μέχρι και φυλακισμένων), ενώ έχει επίσης φιλήσει και ευλογήσει ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές, ανίατες ασθένειες.
Όσον αφορά στο πώς έχει χειριστεί την κατάσταση εντός της Καθολικής Εκκλησίας και τα σκάνδαλα, οικονομικά και σεξουαλικά, σχεδόν όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι έχει κάνει και σε αυτό το επίπεδο εξαιρετική δουλειά.
Σημειώνεται ότι με πρωτοβουλία του λειτουργεί πλέον ειδική επιτροπή που ασχολείται με θέματα κακοποίησης παιδιών, η οποία μάλιστα έχει προκαλέσει έναν κρυφό «μίνι εμφύλιο» εντός του Βατικανού, κυρίως εξαιτίας των αντιδράσεων των συντηρητικότερων τάσεων της Εκκλησίας.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/o_prasinos_patriarxis_kai_o_papas_ton_kserizomenon-64358815/

Δεν υπάρχουν σχόλια: