Translate -TRANSLATE -

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

ΣΙΜΟΣ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ : Roman Jehannο in Hasselblad Masters 2014




HASSELBLAD  MASTERS
MIA ΣΤΙΓΜΗ
ΑΠΟ TON  ΣΙΜΟ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ
Ο γαλλος Roman  Jehannο τελείωσε τη σχολή φωτογραφίας πριν από έξι χρόνια. Κάθε φορά που αναλαμβάνει ένα project ταξιδεύει μόνος του. Το ίδιο έκανε και για τη συμμετοχή του στον διεθνή διαγωνισμό Hasselblad Masters, που ξεκίνησε το 2001 και βραβεύει κάθε χρόνο τους καλύτερους ανερχόμενους φωτογράφους του κόσμου. Όταν έμαθε ότι είχε επιλεγεί στους φιναλίστ, από τους 4.000 που είχαν καταθέσει το portfolio τους στην επιτροπή της εταιρείας φωτογραφικών μηχανών Hasselblad, σχεδόν δεν το πίστευε.
Η φωτογραφία του δημοσιεύτηκε πριν από έναν μήνα στον τέταρτο τόμο Hasselblad Masters 2014 που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις teNeues, οι οποίες έχουν αναλάβει να προωθούν τη δουλειά του σουηδικού οίκου. Το φετινό θέμα έφερε τον τίτλο «Evolve». Ο Jehanno επί έξι μήνες ζούσε στο αυτοκίνητο του ταξιδεύοντας από πόλη σε πόλη της Γαλλίας για να φωτογραφίσει αυτούς που αντέχουν στον χρόνο. Τους αλχημιστές, όπως δήλωσε στη συνέντευξη του στο Nouvel Observateur. Τεχνίτες που δουλεύουν το γυαλί, αρωματοποιούς, σιδηρουργούς, μαρμαράδες, ακόμα και τον Eric Frechon, τον μεγαλύτερο αλχημιστή της κουζίνας, «τους ανθρώπους που παίρνουν ένα άγριο υλικό και το κάνουν τέχνη». Ανάμεσα τους βρίσκεται και ένας κατασκευαστής βιολιών, που έδωσε την πρώτη θέση στο Jehanno. «Υπάρχει ένας τρόπος να δεις τα πράγματα: διαφορετικός, απρόσμενος και μοναδικός. Όταν φωτογραφίζεις, δεν έχει σημασία η φωτογραφία αλλά η στιγμή. Αν βγάλεις χίλιες φωτογραφίες, κόβεις τη στιγμή σε χίλια κομμάτια αλλά το καθένα είναι μέρος της εμπειρίας».

 


ΑΠΟ ΤΗ   ΓΗ  ΣΤΗ  ΣΕΛΗΝΗ


Όταν τον 19ο αιώνα ο Viktor Hasselblad πρόσθεσε τμήμα φωτογραφίας στην κερδοφόρα επιχείρηση εξαγωγών, δεν περίμενε πολλά πράγματα. Το 1962 οι αστροναύτες της NASA φωτογραφίζουν με μια Hasselblad τη Σελήνη...
HOMME #

Δεν υπάρχουν σχόλια: