Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Η βόλτα στο πάρκο ηρεμεί τα κατοικίδια




Η βόλτα στο πάρκο ηρεμεί τα κατοικίδια
Οι καθημερινοί περίπατοι αυξάνουν την κοινωνικότητα του σκύλου σας, ενώ η εκπαίδευση μέσω της επιβράβευσης κρίνεται απολύτως αναγκαία
Η έλλειψη σωστής κοινωνικοποίησης και το αίσθημα απειλής είναι οι δύο σημαντικοί παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλεται η επιθετική συμπεριφορά ενός σκύλου. Ο εγκλεισμός και η απομόνωση του ζώου ή η βία που ίσως του ασκείται από τον ιδιοκτήτη του είναι δύο από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμπεριφέρεται επιθετικά. Η εκπαίδευση του τετραπόδου βοηθά πολύ στον περιορισμό της επιθετικότητας, ενώ οι βόλτες στο πάρκο αυξάνουν την κοινωνικότητα του.
«Η σωστή εκπαίδευση, με τη χρήση της επιβράβευσης ως κινήτρου μάθησης, είναι απολύτως αναγκαία, διότι προσφέρει στον σκύλο και στον κηδεμόνα του τα εργαλεία για να διευρυνθούν η επικοινωνία και ο δεσμός μεταξύ τους», αναφέρει η σύμβουλος Συμπεριφοράς, Εκπαίδευσης και Πρόνοιας Ζώων Μέριλιν Πίτερς. Ωστόσο, υπάρχουν ράτσες που έχουν εκτραφεί για συγκεκριμένους λόγους όπως είναι η φύλαξη. Αυτά τα ζώα έχουν αυξημένη νευρικότητα ή αντιδραστικότητα και μια προδιάθεση να γίνονται επιθετικά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε τους «πρόβλημα».
Υπάρχουν όμως ράτσες που, αν εκφράσουν επιθετικότητα, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. «Σε πιθανή επίθεση από έναν σκύλο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τρέξετε. Χρησιμοποιήστε ως επέκταση του χεριού σας ένα μεγάλο ξύλο, όχι για να τον χτυπήσετε αλλά για να τον κρατήσετε μακριά από το σώμα σας. Σε περίπτωση δαγκώματος, πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι. Μην αφήσετε τον θυμό ή τον φόβο σας να κυριαρχήσουν, σταθείτε ήρεμα στη θέση σας, χωρίς να τον κοιτάτε στα μάτια, μέχρι ο σκύλος να υποχωρήσει», υπογραμμίζει η Μ. Πίτερς.


 Η γύρη ενοχλεί και τα κατοικίδια
Η ανοιξιάτικη ανθοφορία μπορεί να προκαλέσει στους σκύλους αλλεργίες που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές εξαιτίας του τριχώματος
Εποχή αυξημένης νοσηρότητας και για τα κατοικίδια είναι η άνοιξη, η οποία είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος για την ανάπτυξη αλλεργιών, καθώς και άλλων προβλημάτων για την υγεία των ζώων, που σχετίζονται με τα έντομα. Οι κτηνίατροι επισημαίνουν ότι, όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι μπορούν να αναπτύξουν αλλεργίες. Αυτές δεν προκαλούνται μόνο από τη γύρη, αλλά και τους ψύλλους τους οποίους ένα ζώο είναι πιθανότερο να κολλήσει λόγω της συχνότερης επαφής του με το έδαφος.
«Οι αλλεργίες είναι πολύ συχνές την άνοιξη στους σκύλους όμως είναι πολύ δύσκολο να τις αντιληφθούμε. Το τρίχωμα του σκύλου καλύπτει καλά το δέρμα του, ώστε να εντοπίσουμε τυχών κοκκινίλα, κι έτσι η έντονη φαγούρα του ζώου είναι ο μόνος τρόπος να καταλάβουμε ότι κάτι του προκάλεσε αλλεργική αντίδραση», αναφέρει ο κτηνίατρος Δημοσθένης Στογενίδης. Σε περίπτωση που το τετράποδο είναι έντονα ανήσυχο, ο ιδιοκτήτης πρέπει να απευθυνθεί στο πλησιέστερο ιατρείο ζώων και να ενημερώσει για τα συμπτώματα του ζώου του. Ο κτηνίατρος για να μπορέσει να καταλήξει σε μια διάγνωση, θα υποβάλει το κατοικίδιο σε μια σειρά από διαγνωστικές δοκιμές και εξετάσεις. «Η αλλεργία, οποιασδήποτε μορφής και αν είναι, είναι μια πάθηση που δεν μπορεί να θεραπευθεί οριστικά. Όσες περιπτώσεις σκύλων είχαμε με αλλεργία, την καταπολεμήσαμε με ειδική θεραπεία, που περιελάμβανε αντιισταμινικά, κορτιζόνη για να περιοριστεί η φαγούρα και αντιβίωση. Φυσικά, η θεραπεία δεν εξαλείφει το πρόβλημα, ύστερα από κάποιο καιρό μπορεί το ζώο να πάθει ακριβώς το ίδιο», τονίζει ο Δ. Στογενίδης.

www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: