Translate -TRANSLATE -

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ROBERT MAPPLETHORPE : ΤΑ ΑΝΘΗ TOY ΚΑΚΟΥ




ROBERT MAPPLETHORPE
ΤΑ ΑΝΘΗ TOY ΚΑΚΟΥ
ΑΠΟ ΤΗ   ΡΟΖΑ   ΚΡΑΜΕΡΗ
«Είμαι   εμμονικός με την τελειότητα. Προσπαθώ να πιάσω τη στιγμή. Και η στιγμή είναι αυτό που ζω».
Την πρώτη φορά που ο Robert Mapplethorpe παρουσίασε τα γυμνά του η Αμερική τον χλεύασε.
Η Patti Smith, με την οποία συγκατοικούσε εκείνη την εποχή, δούλευε σε ένα βιβλιοπωλείο για να τον συντηρεί και εκείνος φωτογράφιζε μανιωδώς, στην αρχή με μια Polaroid και στη συνέχεια με μια Hasselblad.
Ήταν Ιρλανδός, καθολικός και γκέι - περισσότερα από όσα μπορούσε να αντέξει η συντηρητική Αμερική του '60. 



Στις αρχές του '80 γνωρίζει τον φωτογράφο George Dureau και αλλάζει η οπτική του. Πιάνει το στούντιο στον αριθμό 24 της Bond Street στο Μανχάταν και τον αναλαμβάνει ο Sam Wagstaff, εραστής και μάνατζερ του. Σε λίγους μήνες η Νέα Υόρκη τον ανακηρύσσει θεό της. Στην πρώτη του έκθεση, The Perfect Moment, γίνεται κοσμοσυρροή παρά τις απαγορεύσεις των λογοκριτών· μόνο που ο Mapplethorpe δεν ήταν εκεί για να το δει, αφού πέθανε σε ηλικία 42 χρόνων από AIDS. 


Λάτρης του Μιχαήλ Αγγέλου, αντιμετώπιζε τις φωτογραφίες σαν γλυπτά. «Το έργο του Mapplethorpe ξεκινάει από την ανάποδη», έγραψε η Monde για τη μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Rodin. «Από αυτό το αυτοπορτρέτο με το μπαστούνι με τη νεκροκεφαλή, έναν χρόνο πριν πεθάνει, που αποτυπώνει την αυτοσαρκαστική άποψη του για τη ζωή». «Δεν αναζητώ την πρόκληση αλλά το αναπάντεχο. Δεν θέλω να με θυμούνται ως φωτογράφο αλλά ως ποιητή...», έλεγε ο ίδιος.


HOMME

Δεν υπάρχουν σχόλια: