Translate -TRANSLATE -

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Οι αλλεργίες της άνοιξης και πώς θα τις αντιμετωπίσετε



Ήλιος και αέρας είναι οι μεγαλύτεροι... εχθροί για όσους υποφέρουν από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες στις γύρεις.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Οι αλλεργίες της άνοιξης και πώς θα τις αντιμετωπίσετε
Η αναπνευστική αλλεργία τείνει να προσλάβει μορφή επιδημίας κυρίως στις χώρες του δυτικού κόσμου
Την άνοιξη κυριαρχεί η αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα και το άσθμα, αλλά αυξάνονται και οι αλλεργικές αντιδράσεις σε τσιμπήματα μέλισσας και σφηκών, σε ορισμένα εποχικά φρούτα όπως φράουλες, καθώς και οι φωτοδερματίτιδες από την αύξηση της ηλιοφάνειας μετά τον χειμώνα. «Ένας στους 4 θα εμφανίσει κάποια αλλεργική πάθηση», εξηγεί στο «Έθνος - Υγεία» η διευθύντρια της αλλεργιολογικής μονάδος στο Σισμανόγλειο Γιώτα Π. Δημάκα, τ. πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αλλεργιολόγων και τ. γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και κλινικής Ανοσολογίας.
Το 40% των ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα έχουν και άσθμα και το 80% με αλλεργικό άσθμα συνυπάρχει και αλλεργική ρινίτιδα. Η αναπνευστική αλλεργία τείνει τις τελευταίες δεκαετίες να προσλάβει μορφή επιδημίας κυρίως στις χώρες του δυτικού κόσμου, αλλά ο ίδιος ρυθμός αύξησης παρατηρείται και στις υπό ανάπτυξη χώρες (Τρίτος Κόσμος).
Τα συμπτώματα δυνατόν να εμφανιστούν:
• από τα μάτια -επιπεφυκίτιδα (δακρύρροια, φαγούρα, ερυθρότητα, φωτοφοβία),
• από τη μύτη-ρινίτιδα (καταρροή, μπούκωμα, φτερνίσματα, φαγούρα στη μύτη),
• από τους πνεύμονες - άσθμα (βήχας, συριγμός - σφύριγμα στο στήθος, δύσπνοια).
• από το δέρμα-κνίδωση, δερματίτιδα (ερυθρότητα, πομφοί, κνησμός, έκζεμα)
Κύρια αιτία της εποχιακής αλλεργίας είναι οι γύρεις αλλά παρατηρείται και αύξηση αλλεργικών αντιδράσεων αυτή την εποχή σε μύκητες και ακάρεα, λόγω της αύξησης αυτών με μεγαλύτερους ρυθμούς.
Η γεωγραφική θέση και οι εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν σημαντικά την περίοδο και την ένταση των συμπτωμάτων στα ευαίσθητα άτομα.
Οι συχνότερες αλλεργιογόνες γύρεις, που ευθύνονται για κλινικές αλλεργικές εκδηλώσεις στον ελλαδικό χώρο, είναι των αγρωστωδών (γρασίδια και δημητριακά), της ελιάς, της παριετάριας (περδικάκι, κολιτσιδόχορτο), του κυπαρισσιού, των συνθέτων (μαργαρίτα, χαμομήλι) και λιγότερο του πεύκου.
Η διάγνωση
Ο αλλεργιολόγος ιατρός, για τη διάγνωση, θα κάνει λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και θα προχωρήσει σε σειρά αλλεργικών δερματικών δοκιμασιών (tests) και των ειδικών προκλήσεων, την αναζήτηση των ειδικών ανοσοσφαιρινών (RAST) και των ανασυνδυασμένων ανασοσφαιρινών (components) στο αίμα.
Οι δερματικές αλλεργικές δοκιμασίες, οι δερμοαντιδράσεις διά νυγμού, έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία, είναι οικονομικές, ασφαλείς και διεξάγονται σε όλες τις ηλικίες.
Οι γενικές οδηγίες προς τους ασθενείς με εαρινή αναπνευστική αλλεργία είναι μέτρα που ελαχιστοποιούν την επαφή με τη γύρη.
Ειδικά οι αλλεργικοί σε δηλητήριο υμενοπτέρων (μέλισσα, σφήκες) και σε τροφές, αν έχουν ιστορικό γενικευμένης συστηματικής αλλεργικής αντίδρασης, θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους την ειδική συσκευή έγχυσης αδρεναλίνης και τα άλλα φάρμακα, όπως ακριβώς έχουν εκπαιδευτεί από τον αλλεργιολόγο τους.
Η θεραπεία συνίσταται στο τετράπτυχο, αποφυγή, φαρμακευτική -συμπωματική θεραπεία, ανοσοθεραπεία (εμβόλια) και ενημέρωση-εκπαίδευση των ασθενών.
Η συμπτωματική θεραπεία, κυρίως η φαρμακευτική, περιλαμβάνει πολλά αποτελεσματικά και χωρίς σημαντικές παρενέργειες φάρμακα, όπως τα νεότερα αντιισταμινικά, τα αντιλευκοτριενικά, τα τοπικά βρογχοδιασταλτικά, τα τοπικά κορτικοειδή, τα συστηματικά κορτικοστεροειδή και τελευταία την ομαλιζουμάμπη μία καινοτόμο ανοσορρυθμιστική θεραπεία για το σοβαρό αλλεργικό άσθμα και τη χρόνια αυθόρμητη κνίδωση.
Ειδικά στην αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα και παραρρινοκολπίτιδα, η ανακουφιστική και συμπληρωματική αγωγή, με ρινικές πλύσεις με διάλυμα ανόργανων αλάτων από θαλασσινό νερό (ΡΕSPIMER), βοηθά τα μέγιστα καθαρίζοντας τις εκκρίσεις και αποσυμφορίζοντας το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.
Αποτελεσματική θεραπεία έχουμε όταν η αγωγή καθορίζεται από τον ειδικό γιατρό και ο ασθενής την ακολουθεί πιστά και όχι περιστασιακά.
Η ειδική ανοσοθεραπεία με αλλεργικά εμβόλια αποτελεί τη μόνη αιτιολογική θεραπευτική αγωγή, πρέπει να εφαρμόζεται με όλες τις προδιαγραφές και μόνο από τον ειδικό Αλλεργιολόγο.
Η σωστή χρήση της ανοσοθεραπείας επηρεάζει σημαντικά την πορεία της αλλεργικής φλεγμονής, με όλα τα μακροπρόθεσμα ευεργετικά αποτελέσματα.
Η κλασική ανοσοθεραπεία (χορήγηση υπεύθυνου αλλεργιογόνου με υποδόριες ενέσεις σε τακτά διαστήματα) έχει δώσει θαυμάσια αποτελέσματα στην αλλεργική ρινίτιδα και στο εποχιακό αλλεργικό άσθμα, μειώνοντας τα συμπτώματα μέχρι και 80% στους περισσότερους ασθενείς.
Πολύ καλά αποτελέσματα έχει και η υπογλώσσια ανοσοθεραπεία, χορηγώντας τα αλλεργικά εμβόλια σε σταγόνες. Ο ασθενής κάνει μόνος του την ειδική θεραπεία υπό την τακτική επίβλεψη του αλλεργιολόγου και σε ειδικές περιπτώσεις αποτελεί την απόλυτη ένδειξη.
«Η ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών με τη σωστή συνεργασία γιατρού και ασθενούς είναι πολύ σημαντική», καταλήγει η κ. Δημάκα, για την αντιμετώπιση των κρίσεων, τη σωστή τήρηση της προληπτικής, ανακουφιστικής, φαρμακευτικής και ειδικής αγωγής.
Προληπτικά μέτρα για την αλλεργία στις γύρεις
Όσοι εμφανίζουν εποχιακή αναπνευστική αλλεργία στις γύρεις καλό θα είναι:
• Να αποφεύγουν τους εξωτερικούς χώρους, εκδρομές, τις ηλιόλουστες και με λίγο αέρα μέρες. Οι βροχερές μέρες ενδείκνυνται για περιπάτους.
• Να έχουν κλειστά τα σπίτια και να χρησιμοποιούν air-conditions με φίλτρα που καθαρίζονται συχνά.
• Να μην απλώνουν ρούχα και κλινοσκεπάσματα σε εξωτερικούς χώρους και να αερίζουν το σπίτι τις μεσημεριανές και βραδινές ώρες.
• Να έχουν κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου και να φορούν κλειστό το κράνος στη μηχανή.
• Να φορούν γυαλιά ηλίου και να ελαχιστοποιούν τη χρήση φακών.
• Τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο κύησης να μην είναι την άνοιξη, όταν υπάρχει ανοιξιάτικη αλλεργία.
Η αντιμετώπιση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας
• Κρύα επιθέματα (κομπρέσες) στα μάτια.
• Εάν φοράτε, αφαιρέστε τους φακούς επαφής και χρησιμοποιήστε γυαλιά.
• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε «τεχνητά δάκρυα» ή σταγόνες φυσιολογικού ορού για να ανακουφιστούν τα μάτια σας.
• Να μην τρίβετε με τα χέρια τα μάτια σας ή με άλλο τρόπο.
• Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό.
• Μη χρησιμοποιείτε καλλυντικά ματιών (make up κ.λπ.) όσο πάσχουν τα μάτια σας.
• Την εποχή που έχει μεγάλη ποσότητα από γύρη και μεγάλη ηλιοφάνεια θα πρέπει να φοράτε γυαλιά που να καλύπτουν καλά τους οφθαλμούς και με καλή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
Οδηγίες προφύλαξης από τα τσιμπήματα
• Φοράτε πάντοτε κλειστά υποδήματα (όχι σανδάλια), ιδίως έξω από το σπίτι.
• Αποφύγετε τις κηπουρικές εργασίες, μόνο εάν φοράτε γάντια, καπέλο, μακριά ρούχα.
• Μείνετε μακριά από μέρη που συναθροίζονται έντομα π.χ. από ανθισμένα λουλούδια, ανοικτούς κάδους απορριμμάτων, σάπια φρούτα κ.λπ.
• Προσέχετε εάν ψαρεύετε στην ακτή διότι μαζεύονται έντομα (ιδίως σφήκες).
• Αποφεύγετε να φοράτε αρώματα, λακ, αντηλιακά με έντονες οσμές διότι προσελκύουν τα έντομα. Τα εντομοαπωθητικά (σε σπρέι ή διάλυμα) δεν είναι αποτελεσματικά
• Μη φοράτε ενδύματα με έντονα χρώματα και σχέδια, προτιμήστε λευκό, πράσινο (χακί) και ανοικτό καφέ.
• Kράνος και γάντια, όταν οδηγείτε μοτοσικλέτα.
• Αποφυγή πανικού και των ξαφνικών περιστροφικών κινήσεων σε παρουσία εντόμων. Θυμηθείτε ότι τα έντομα γίνονται επιθετικά εάν αισθάνονται ότι απειλούνται.
• Tα υμενόπτερα είναι πιο επιθετικά αργά τις απογευματινές ώρες και όταν τα έντομα απειλούνται.
• Τοποθετήστε τις ειδικές σήτες στα παράθυρα.
• Σε περίπτωση επίθεσης σφηκών ή μελισσών, καλύψτε το κεφάλι σας και τα χέρια σας με κάποιο ύφασμα και απομακρυνθείτε σε ασφαλές μέρος με ηρεμία.
• Έχετε πάντα το κουτί πρώτων βοηθειών μαζί σας, με τα φάρμακα άμεσης αντιμετώπισης, όπως αντιισταμινικό, κορτιζόνη, εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό και ένεση αδρεναλίνης.

http://www.ethnos.gr/h_ygeia_simera/arthro/oi_allergies_tis_anoiksis_kai_pos_tha_tis_antimetopisete-64177910/ 


Η άνοιξη των αλλεργιών

Πολλές φορές η ευαισθητοποίηση ξεκινά σας διακοπές του Πάσχα, οπότε ερχόμαστε σε επαφή με τη φύση


Η άνοιξη είναι η εποχή της έξαρσης των αλλεργικών παθήσεων, εξαιτίας της ανθοφορίας των λουλουδιών. Έχει μάλιστα διαπιστωθεί ότι συχνά η ευαισθητοποίηση των ασθενών ξεκινά στις διακοπές του Πάσχα, οπότε έρχονται περισσότερο σε επαφή με τη φύση. Τα πιο όμορφα φυτά είναι και τα χειρότερα αλλεργιογόνα. Οι αλλεργίες προέρχονται από μία υπερευαισθησία του οργανισμού σε ουσίες του περιβάλλοντος. «Λόγω της ανθοφορίας των φυτών και των συχνών αποδράσεων στην εξοχή, οι αλλεργίες είναι ιδιαίτερα συχνές την άνοιξη», επισημαίνει η δρ Αναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγος, η οποία εξηγεί τα εξής:
«Οι πιο συνηθισμένες μορφές είναι το άσθμα, η ρινίτιδα, η κνίδωση και η αναφυλαξία. Ορισμένες μορφές αλλεργίας (π.χ. αλλεργικό σοκ από τσίμπημα μέλισσας) ενδέχεται να απειλήσουν ακόμα και τη ζωή. Αυτή την εποχή, μεγάλη συχνότητα έχει η αλλεργική ρινίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από φτάρνι σμα, μπούκωμα, έκκριση από τη μύτη, φαγούρα και δακρύρροια. Εμφανίζεται συχνά σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό σχετικών αλλεργιών. Η εαρινή αλλεργική ρινίτιδα έχει εποχικό χαρακτήρα και προκαλείται από αλλεργιογόνα που αφορούν συγκεκριμένη εποχή, όπως είναι η γύρη κατά την περίοδο της ανθοφορίας των φυτών.
Αντίθετα, η χρόνια αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται όλο τον χρόνο και οφείλεται σε αλλεργιογόνα που επιδρούν ανεξαρτήτως εποχής, όπως είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και τα επιθηλιακά κύτταρα του δέρματος των ζώων. Μεγάλη συχνότητα αυτή την εποχή έχει και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, η οποία εμφανίζεται με πρήξιμο, ερυθρότητα και φαγούρα στο μάτι.
Πρόληψη
Παρά το γεγονός ότι η προδιάθεση για αλλεργία κληρονομείται, σημαντικός είναι ο ρόλος του περιβάλλοντος. Η βρεφική και παιδική ηλικία είναι καθοριστικής σημασίας, σύμφωνα με μελέτες, για την εγκαθίδρυση μιας υγιούς ανοσολογικής απάντησης στον αναπτυσσόμενο οργανισμό. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που καπνίζουν, κάνουν χρήση φαρμάκων ή αντιβιοτικών κατά την κύηση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν παιδιά με αλλεργικές παθήσεις. Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή κατά την κύηση, με χαμηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, φυσικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Ε, έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη επίπτωση αλλεργιών στα βρέφη και τα παιδιά. Αντίθετα, ο μητρικός θηλασμός ασκεί προστατευτική επίδραση.
Η έκθεση σε απλούς ιούς και μικρόβια στην παιδική ηλικία, κατά τη διάρκεια της οποίας διαμορφώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι κρίσιμη για την εγκατάσταση μιας ομαλής ανοσοποιητικής απάντησης, που θα συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Η μικρότερη επίπτωση αλλεργιών που παρατηρείται σε πολύτεκνες οικογένειες, ιδιαίτερα στα μικρότερα παιδιά, έχει αποδοθεί στην αυξημένη έκθεση τους σε κοινούς ιούς και απλά μικρόβια από τα μεγαλύτερα αδέλφια.
Παράγοντες στη σύγχρονη κατοικία που ενοχοποιούνται για τις αλλεργίες είναι η αυξημένη χρήση συνθετικών υλικών, καθώς και η ευρεία χρησιμοποίηση μοκετών και βαριάς επίπλωσης. Ιδιαίτερης σημασίας είναι, σύμφωνα με μελέτες, η αυξημένη συγκέντρωση των αλλεργιογόνων αυτών στο υπνοδωμάτιο. Επίσης, η υιοθέτηση της συνήθειας από πολλές αστικές οικογένειες να παίρνουν τα κατοικίδια τους στα υπνοδωμάτια κατά τη νύχτα έχει σχετιστεί με την αύξηση των αλλεργιών. Οι κατοικίες με αυξημένη υγρασία αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης άσθματος. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τη συγκέντρωση συνθετικών υλικών μοκετών, χαλιών και βαριάς επίπλωσης, ιδιαίτερα στα υπνοδωμάτια, καθώς και την υγρασία.
Επίσης, η παχυσαρκία και το κάπνισμα συνδέονται με μεγαλύτερα ποσοστά αλλεργικών παθήσεων. Η απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους βελτιώνει το αλλεργικό άσθμα στους ήδη πάσχοντες. Τέλος, η τυποποιημένη διατροφή, πλούσια σε συντηρητικά και χρωστικές, η κατάχρηση κρέατος, η αυξημένη πρόσληψη ζωικού λίπους και η μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανιστούν αλλεργικές παθήσεις».
Για να χαρείτε την εξοχή
  • Αποφεύγετε το περπάτημα χωρίς παπούτσια ή με πέδιλα. Συνιστώνται κλειστά παπούτσια και μακριά παντελόνια, για να αποφεύγεται η άμεση επαφή δέρματος - αλλεργιογόνων.
  • Αποφεύγετε τη χρήση αρωμάτων και αρωματικών γαλακτωμάτων σώματος, διότι μπορεί να προσελκύσουν μια ποικιλία εντόμων.
  • Αποφεύγετε την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων όπως το κλάδεμα, το κόψιμο χόρτων, η αποκομιδή απορριμμάτων και πεσμένων φρούτων, ιδιαιτέρως με γυμνά χέρια.
  • Τα ευαίσθητα, αλλεργικά άτομα πρέπει να έχουν μαζί τους ενέσεις άμεσης ανάγκης.
Για την πρόληψη της ρινίτιδας
  • Συνιστάται η αποφυγή του καπνού και της έκθεσης στη γύρη.
  • Ειδικά κλιματιστικά συστήματα για αλλεργικούς διασφαλίζουν επαρκή αερισμό του χώρου, κατακρατώντας τη γύρη.
  • Τα κλιματιστικά πρέπει να συντηρούνται επαρκώς.
  • Τα παράθυρα στο αυτοκίνητο και στο σπίτι πρέπει να διατηρούνται κλειστά. Τα διπλά τζάμια συχνά βοηθούν.
  • Χρησιμοποιείτε καλύμματα στους καναπέδες και στα κρεβάτια κατά τη διάρκεια της ημέρας και αφαιρείτε τα κατά το βράδυ, μετά την επιστροφή σας από την εργασία.
  • Η γούνα των κατοικίδιων ζώων, όταν αυτά εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον, πρέπει να καθαρίζεται.
Οι... συνήθεις ύποπτοι
  • Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα της ελληνικής φύσης είναι:
  • Τα δέντρα (ελιά, ακακία, λεύκα, κυπαρίσσι).
  • Τα αγρωστώδη (άγρια δημητριακά), τα χορτάρια, το γρασίδι, το γκαζόν και η αγριάδα.
  • Τα ζιζάνια, τα αγριόχορτα, οι θάμνοι και τα αγριοβότανα.
Realhealth  www.real.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: