Translate -TRANSLATE -

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Η σωστή υγιεινή είναι το βασικότερο όπλο εναντίον των ιών



Είναι του χεριού μας!
Η σωστή υγιεινή είναι το βασικότερο όπλο εναντίον των ιών
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΚΙΟΥΡΚΤΣΗ
Όταν ο Πόντιος Πιλάτος είπε το περίφημο «νίπτω τας χείρας», φυσικά και δεν το έκανε για να δώσει το καλό παράδειγμα κανόνων υγιεινής - που λογικά πρέπει να διέπουν μια πολιτισμένη κοινωνία. Όμως, στην εποχή της αποκαλούμενης Νέας Γρίπης, φαίνεται πως τα ζητήματα ατομικής υγιεινής -αν και σε κάθε περίπτωση αυτονόητα- επαναφέρουν στην επικαιρότητα αυτήν τη δήλωση ως βασικό μέσο πρόληψης και προστασίας που όλοι μας, ανεξαιρέτως, θα πρέπει να τηρούμε σχολαστικά. Άλλωστε, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως, αν δεν ακολουθούμε βασικούς κανόνες καθαριότητας, είμαστε επιρρεπείς σε μια μεγάλη σειρά από λοιμώδεις νόσους που έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να υποβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και να τη θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο.
Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι τα επίπεδα υγιεινής παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά σε όλο τον κόσμο και υποβοηθούν την εγκατάσταση και τη μετάδοση μικροβιακών λοιμώξεων, την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και την εμφάνιση ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά φάρμακα μικροοργανισμών. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι ένας στους πέντε ανθρώπους ετησίως νοσεί από μολυσματικές εντερικές νόσους, ενώ περίπου 35.000 εισάγονται σε νοσοκομεία, γιατί δεν εφάρμοζαν στοιχειώδεις αρχές υγιεινής (φροντίδα για την ατομική καθαριότητα, τον τρόπο ένδυσης, τις συνθήκες διαβίωσης και κατοικίας, κ.λπ.). Στην ίδια χώρα, οι στατιστικές δείχνουν πως μόνο το 30% των ανθρώπων πλένουν τα χέρια τους αφότου πάνε στην τουαλέτα και μόνο το 43% μετά το άλλαγμα πάνας. Πάντως, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, γενικά στον ανεπτυγμένο κόσμο ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια όσον αφορά την ατομική υγιεινή είναι το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν το πιο διαδεδομένο προϊόν σπιτικής υγιεινής, το απλό σαπούνι. Με άλλα λόγια, παρότι τα χέρια μας συνιστούν ένα ιδανικό μέσο μετάδοσης των μικροβίων, παραλείπουμε να τα πλένουμε με σαπούνι και νερό ή, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να χρησιμοποιούμε ειδικά εμποτισμένα χαρτομάντιλα. Και επειδή -ειδικά από τη δεκαετία του 70 και μετά-εμφανίζονται διαρκώς νέα παθογόνα, η ατομική υγιεινή είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιβίωση ενηλίκων και παιδιών όχι μόνο στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, αλλά και σε ανεπτυγμένες, όπως η Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση:
> Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό επιβάλλεται κατά την είσοδο σας στο σπίτι, μετά την τουαλέτα όπως και πριν από κάθε γεύμα ή με αντισηπτικά χαρτομάντιλα όταν βρίσκεστε έξω.
> Θα πρέπει να αποφεύγετε να έρχονται σε επαφή τα «βρώμικα» δάχτυλα του χεριού σας με το στόμα, τα μάτια και τη μύτη σας, ενώ γενικότερα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε κλειστούς δημόσιους χώρους, που αποτελούν εστία ακίνδυνων και μη μικροοργανισμών.
> Ο ιός της γρίπης -εκτός από την εισπνοή των σταγονιδίων από το βήχα ή από το φτάρνισμα- μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επιμολυσμένων επιφανειών -για παράδειγμα, το τηλέφωνο ή το χερούλι της πόρτας- αν, αφού τις αγγίξετε, ακουμπήσετε τη μύτη ή το στόμα σας ή τρίψετε τα μάτια σας. Με καθαρά τα χέρια σας θα ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: